6V6 zamiast 6p14p w push pull

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Barnard
1 post
1 post

6V6 zamiast 6p14p w push pull

Post autor: Barnard »

Witam! Zrobiłem wzmacniacz gitarowy wg projektu ze strony: http://www.sonicdeli.com/ThunderTweakWe ... /index.htm#
Użyłem rosyjskich militarnych lamp, trafa kupiłem w Telto. Gra to pięknie, ale chciałbym zmienic brzmienie na mniej agresywne, dlatego zamiast dwóch 6p14p chciałbym użyć 6V6 (brzmią bardziej ciepło) lub ich rosyjskich odpowiedników. Proszę o Wasze porady, sugestie, opinie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: 6V6 zamiast 6p14p w push pull

Post autor: painlust »

Barnard pisze:Witam! Zrobiłem wzmacniacz gitarowy wg projektu ze strony: http://www.sonicdeli.com/ThunderTweakWe ... /index.htm#
Użyłem rosyjskich militarnych lamp, trafa kupiłem w Telto. Gra to pięknie, ale chciałbym zmienic brzmienie na mniej agresywne, dlatego zamiast dwóch 6p14p chciałbym użyć 6V6 (brzmią bardziej ciepło) lub ich rosyjskich odpowiedników. Proszę o Wasze porady, sugestie, opinie.
To jest mój ulubiony Soldano Atomic. Jeśli pan Soldano przerobił JCM800 na Atomica to można też w drugą stronę czyli przerobić go na JCM800 i mieć bardziej klasyczne brzmienie. Nie potrzeba zamienić tu lamp na inne. Choć jak byś użył prawdziwych ECC83 napewno byłoby mniej agresywnie.
watzek
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: watzek »

Pozdrawiam!
Wyknałem taki sam model wzmacniacza BuzzBomb.
Po wymianie triod w przedwzmacniaczu stopniu sterujacym końcówką
na lampy rosyjskie w wykonaniu cywilnym dzwiek jest "miększy".
Pozdrawiam1
Watzek
Beniek

Post autor: Beniek »

witam
wybaczcie ze odkopuje stary temat ale skad wziac schemat tego wzmacniacza patrzylem tam na stronie i nic nie znalazłem ;/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Dziwne, kiedyś były.... Mam gdzieś zapisane na dysku .pdf-y ze schematem i layoutem BuzzBomba. Podaj maila na priv, to ci prześlę, wolę ich nie umieszczać na forum - skoro zdjęli je z oryginalnej strony to mogą potem mieć pretensje o naruszenie praw autorskich...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.