Problem - inwerter z dzielonym obcizzeniem

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Problem - inwerter z dzielonym obcizzeniem

Post autor: tompas21 »

Zrobilem stopien wstepny wg schematu:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3881
i problem polega na tym, ze inwerter z dzielonym obciazeniem jest czulu na tetnienia zasilania anodowego. Zronbilem zasilacz stabilizowany 300V i sam zasilacz nie wskazywal tetnien, ale bral mi sie syhnal 10mV na wyjsciuz anody inwertera. Jak mam sie tego pozbyc?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Po pierwsze, ważne jest prowadzenie masy- a po drugie, spróbuj chociaż tymczasowo żarzyć tę lampę prądem stałym i zobacz, czy będzie buczeć.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Myślę, że Vault ma rację i przydźwięk nie pochodzi od zasilania, a raczej od złego prowadzenia masy.
U mnie gra bez przydźwięku, z filtracją zasilania jak na rysunku, a żarzenie jest przemienne, symetryzowane na poziomie masy. Nie mam czasu przerobić i podnieść potencjału grzejników. Pewnie dlatego muszę wymieniać lampy co pół roku :(
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Zarzenie mam stabilizowane a na dodatek symetryzowane rezystorem 250 ohm w stosunku do masy tak, zeby miec na jednej i na drugiej koncowce zarzenia napiecie 3,3V w stosumku do masy wiec to jest chyba wykluczone. Zasilanie mialem stbilizowane ale dalej bylo to samo. Oczywiscie zasilanie do stopnia koncowego bylo odrebne zastosowalem filtr CRCRC. Jak mam zrobic z tym prowadzeniem masy? "+" i "-" splotlem w skretke t takie bylo prowadzienie masy do punktu tego stopnia. Oczywiscie mase tego zasilacza stabilizowanego jak i stopnia koncowego laczylem ze zoba na obudowie w punkcie wspolnym masy. Mecze sie juz 3 tydzien a efektu nie ma :( Bardzoe prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

tompas21 pisze:Zarzenie mam stabilizowane a na dodatek symetryzowane rezystorem 250 ohm w stosunku do masy tak, zeby miec na jednej i na drugiej koncowce zarzenia napiecie 3,3V w stosumku do masy wiec to jest chyba wykluczone. Zasilanie mialem stbilizowane ale dalej bylo to samo. Oczywiscie zasilanie do stopnia koncowego bylo odrebne zastosowalem filtr CRCRC. Jak mam zrobic z tym prowadzeniem masy? "+" i "-" splotlem w skretke t takie bylo prowadzienie masy do punktu tego stopnia. Oczywiscie mase tego zasilacza stabilizowanego jak i stopnia koncowego laczylem ze zoba na obudowie w punkcie wspolnym masy. Mecze sie juz 3 tydzien a efektu nie ma :( Bardzoe prosze o pomoc
Witam
Napisz jakiego tam spodziewasz się sygnału przy pełnej mocy. Jeżeli rzędu 10Vrms to istniejący 10 mVrms daje Ci stosunek sygnał/tętnienia na poziomie 60 dB. Przechodząc z tym do mocy na wyjściu możesz mieć drugorzędny efekt końcowy, który wymaga już tylko rzeczywiście dobrego prowadzenia masy, może jakiegoś ekranowania itp., a to już sam musisz dojść gdzie i jak, zresztą jak każdy z nas. Czasem lepsze efekty daje wyprowadzenie odczepu ze środka uzwojenia żarzenia i umasienie go, tylko problem jest ze znalezieniem dokładnego środka a nie w przyblizeniu. Jeżeli masz stabilizowane zasilanie żarzenia to jestem ciekaw jak uzyskujesz na tym zasilaniu symetrię?
Symetryzacja potencjometrem to środek zastępczy.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Zauwazylem, ze dalem takie same rezystory z "+" i "-" zasilacza stabilizowanego do punkty masy, no i byla duza asymetra, zastosowalew wiec potencjometr i dokladnie wyregulowalem, ale wlasnie tak mi sie wydaje ze jest to zbedne. Tak wiec mam podlaczyc "-" zarzenia do punktu wspolnego masy? skoro podlacza sie wszystkie "-" zasilaczy? Moc wyjsciowa bedzie okolo 22W, a amplituda sygnalu wyjsciowego bedzie okolo 20Vrms.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

tompas21 pisze:Zauwazylem, ze dalem takie same rezystory z "+" i "-" zasilacza stabilizowanego do punkty masy, no i byla duza asymetra, zastosowalew wiec potencjometr i dokladnie wyregulowalem, ale wlasnie tak mi sie wydaje ze jest to zbedne. Tak wiec mam podlaczyc "-" zarzenia do punktu wspolnego masy? skoro podlacza sie wszystkie "-" zasilaczy? Moc wyjsciowa bedzie okolo 22W, a amplituda sygnalu wyjsciowego bedzie okolo 20Vrms.
Witam
Jeżeli na wyjściu masz 20Vrms i około 22W tzn. ze masz obciażenie około 18om.
Jezeli teraz tętnienia rzędu 10-20mVrms przeniosą się na wyjście to bedziesz miał moc tych tętnień ok. 6-22 uW. Daje to stosunek 1-3,7 x 10E6 i w dB 60-70dB. Słychać to będzie bez sygnału, na tle sygnału Ci zginie. Walczysz o poprawę około 10 dB dynamiki wzmacniacza a to dużo kosztuje i czasem długo trwa. Próbuj z tym minusem żarzenia na masie.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Wrzucielm ten minus zarzenia na mase (punkt wspolny). Wzialem wyrzucilem stopien stabilizowany i podpialem sie do zasilania stopnia koncowego. Przez odpowiednie rezystory i odsprzegajace kondensatory brum jest mniejszy, ale nadal denerwujacy. Widzialem na fonarze wzmacniacz Concertino podpialem za 1 lampa z anody 2 rezystory i kondensator. Przydzwiek wynosi teraz okolo 4mV. Zeby uslyszec ten przydzwiek trzeba przystawic ucho do glosnika.
Dla mnie 10dB to duzo, bo musze zrobic dokladne badania i stwierdzic czy wzmacniacz zalicza sie do klasy Hi-Fi :)
Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Pozdrawiam. T.P.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

tompas21 pisze:Wrzucielm ten minus zarzenia na mase (punkt wspolny). Wzialem wyrzucilem stopien stabilizowany i podpialem sie do zasilania stopnia koncowego. Przez odpowiednie rezystory i odsprzegajace kondensatory brum jest mniejszy, ale nadal denerwujacy. Widzialem na fonarze wzmacniacz Concertino podpialem za 1 lampa z anody 2 rezystory i kondensator. Przydzwiek wynosi teraz okolo 4mV. Zeby uslyszec ten przydzwiek trzeba przystawic ucho do glosnika.
Dla mnie 10dB to duzo, bo musze zrobic dokladne badania i stwierdzic czy wzmacniacz zalicza sie do klasy Hi-Fi :)
Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Pozdrawiam. T.P.
Witam
Stosunek sygnał szum S/N to jedno a dynamika wzmacniacza to drugie. Wydaje mi się, że 70 dB w zakresie S/N nie przeskoczysz a dynamiki 70 dB w zwykłym wzmacniaczu nie osiągniesz. Jednak próbować warto, przy odrobinie szczęścia i te miliwolty tętnień gdzieś się pochowają. Może warto też porównać jak to jest w innych konstrukcjach. Wkrótce (za parę dni) i ja bedę miał podobny do Ciebie problem. Dobrze, ze mój to "eksperyment" i już widzę w nim pewne niedociagnięcia, jak np. brak wyprowdzonego środka żarzenia lamp wzmacniacza wejściowego.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Chyba będę się powtarzać:
W tym wzmacniaczu należy podnieść potencjał żarzenia na +50V.
To, że sam tego nie zrobiłem tłumaczę wyłącznie lenistwem i nie warto powtarzać mojego błędu na etapie projektowania...