3NF - lampowy układ scalony.....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: 3NF - lampowy układ scalony.....
STUDI pisze:... aktualnie na Allegro.

Dziękuję pięknie

-
- moderator
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
Ja pierniczę... Jeszcze do kompletu można by było dorwać jakieś np. 2HF itp. I odpukać żeby poczta nie rozpierniczyła lampy na amen!!!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1250...1874 posty
3NF
Czesc
W latach 60-tych i pozniej tez robiono potrojne lampy, tyle, ze bez ukladow RC w srodku. Np na lampie 16AK9 - 2 x T plus 1 x P, mozna zrobic maly SE do gitary. Tylko 4W, ale do domu wystarczy.Nastepne, sprawdzone przezemnie, to 15AF11 oraz 6M11. Ta ostatnia dala tylko 1W, ale na tyle ladny dzwiek, ze w zamian dostalem, ze sklepu elektronicznego dla hobbystow, ponad 100 NOS-ow, miedzy innymi i kilka 6M11. Tak wiec i teraz mozna spodkac "wspolczesne" ciekawe lampy, no i "cosik" mozna na nich sklecic
Ostatnia, w moich zbiorach, ciekawa lampa: 8BU11. Jest to 2 x T plus 1 x P, ale uklad wewnetrzny jest poziomy, a nie pionowy jak np w ECL86.
O potrojnych triodach, nie wspomne.
Znowu sie rozpisuje, przepraszam.
Pozdrowienia
W latach 60-tych i pozniej tez robiono potrojne lampy, tyle, ze bez ukladow RC w srodku. Np na lampie 16AK9 - 2 x T plus 1 x P, mozna zrobic maly SE do gitary. Tylko 4W, ale do domu wystarczy.Nastepne, sprawdzone przezemnie, to 15AF11 oraz 6M11. Ta ostatnia dala tylko 1W, ale na tyle ladny dzwiek, ze w zamian dostalem, ze sklepu elektronicznego dla hobbystow, ponad 100 NOS-ow, miedzy innymi i kilka 6M11. Tak wiec i teraz mozna spodkac "wspolczesne" ciekawe lampy, no i "cosik" mozna na nich sklecic
Ostatnia, w moich zbiorach, ciekawa lampa: 8BU11. Jest to 2 x T plus 1 x P, ale uklad wewnetrzny jest poziomy, a nie pionowy jak np w ECL86.
Pozdrowienia
-
- 2500...3124 posty
Owszem, robili takie ECLL80 (trudne do zdobycia) i EABC80 (całkiem powszechne)- często gościły one w niemieckich radiach.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Re: 3NF
Owszem, ale to były specyficznie amerykańskie lampy, z przeznaczeniem do telewizorów kolorowych (aby zminimalizować ilość baniek na chassis), praktycznie niespotykane w Europie (o dziwo Rosjanie ich nie skopiowali). Natomiast cała siła lamp Loewe (nie tylko tej, było ich kilka rodzajów, sama 3NF miała chyba ich 5)kryała się w tym, że po pierwsze były pierwsze :), a po drugie zawierały właśnie tych kilka innych detali, dając jako całość pewną, kompletną fukcjonalność. Radio na 3NF wyglądało w sumie udno - jedna lampa, jedna cewka, dwa kondensatory i to wszystko :)Vic384 pisze: W latach 60-tych i pozniej tez robiono potrojne lampy, tyle, ze bez ukladow RC w srodku. Np na lampie 16AK9 - 2 x T plus 1 x P, mozna zrobic maly SE do gitary. Tylko 4W, ale do domu wystarczy.Nastepne, sprawdzone przezemnie, to 15AF11 oraz 6M11. Ta ostatnia dala tylko 1W, ale na tyle ladny dzwiek, ze w zamian dostalem, ze sklepu elektronicznego dla hobbystow, ponad 100 NOS-ow, miedzy innymi i kilka 6M11. Tak wiec i teraz mozna spodkac "wspolczesne" ciekawe lampy, no i "cosik" mozna na nich sklecic
Można poczytać: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /Loewe.htm
Ciekawa jest WG33 - dwie triody i pentoda głośnikowa plus rezystroy i jondesatory - audion, przedwzmacn iacz m.c.z i stopień głosnikowy.
Zgodna z serią lamp "C", czyli szeregowe zasilanie 180mA.
Ciekawa jest WG33 - dwie triody i pentoda głośnikowa plus rezystroy i jondesatory - audion, przedwzmacn iacz m.c.z i stopień głosnikowy.
Zgodna z serią lamp "C", czyli szeregowe zasilanie 180mA.
-
- 375...499 postów
Myślę, że nie jest to dobry pomysł. Rynek wszak jest wolny i nie podawanie linku tylko dlatego, że może ktoś jeszcze z licytacji będzie chciał skorzystać nie jest dobrym pomysłem. Kwestią raczej dobrego smaku pozostaje, czy widząc, że licytuje znajomy użytkownik sami podejmujemy licytację.
Ja staram się tak nie czynić, ale niektórzy koledzy mają inne zdanie.
Ja staram się tak nie czynić, ale niektórzy koledzy mają inne zdanie.
-
- moderator
Widzę, że zaszło lekkie nieporozumienie.
Spieszę z wyjaśnieniem:
3NF to pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy na hasło "lampa, którą najbardziej ze wszystkich chciałbym mieć w gablotce".
Nie ryzykowałbym dużych pieniędzy tylko po to żeby zrobić komuś na złość. Dalszą dyskusję obserwowałem dopiero po zalicytowaniu, co można w prosty sposób sprawdzić. Nie muszę chyba dodawać, że jedynym nickiem, który coś mi mówił był tszczesn, który był już przelicytowany.
Po prostu nie jestem stałym bywalcem allegro i taki link spadł mi z nieba.
Zdaję sobię sprawę, że pewnie ktoś i tak mnie przelicytuje, ale mimo to dzięki za wiadomość (STUDI).
Spieszę z wyjaśnieniem:
3NF to pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy na hasło "lampa, którą najbardziej ze wszystkich chciałbym mieć w gablotce".
Nie ryzykowałbym dużych pieniędzy tylko po to żeby zrobić komuś na złość. Dalszą dyskusję obserwowałem dopiero po zalicytowaniu, co można w prosty sposób sprawdzić. Nie muszę chyba dodawać, że jedynym nickiem, który coś mi mówił był tszczesn, który był już przelicytowany.
Po prostu nie jestem stałym bywalcem allegro i taki link spadł mi z nieba.
Zdaję sobię sprawę, że pewnie ktoś i tak mnie przelicytuje, ale mimo to dzięki za wiadomość (STUDI).