Strassfurt - schemat :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Strassfurt - schemat :)

Post autor: Urban Turban »

Nigdy nie fascynowały mnie radioodbiorniki :wink: Jakoś zawsze wolałem wzmacniacze. Jednak mój kolega mimochodem wspomniał że ma "stare, duże radio" w piwnicy, a że nie potrzebował go to oddał je mi, wiedziąc że lubię starocie elektroniczne. Nastawiony na pordzewiałą Rozynę pojechałem do niego i mym oczom ukazała się potężna skrzynia z niemieckimi napisami. Już w domu dokonałem identyfikacji - okazało się że to nic innego jak Imperial Strassfurt 60WK, z około 38r.! :shock:
Po wstepnym odczyszczeniu postanowiłem odszykować to cudo. Niestety, pewnien mistrz techniki zdążył pogrzebać już w nim, zastępując EL11 przecokołowaną, polską EBL 21... Moje "wprawne oko" dojrzało również urwany rezystor bez opisu, pomimo tego radyjko wygląda na kompletne.
Jeśli ktoś z szanownych Forumowiczów byłby w posiadaniu schematu tego radyjka i zechciałby się nim podzielić, to bardzo prosiłbym o uczynienie tego :) Bardzo chciałbym wytropić wszystkie modyfikacje poczynione przez poprzedniego naprawiacza. Większość lamp jest oryginalna więc chyba nie było strasznie zajeżdżone...
Przy okazji - ile takie radjo może być warte? Oczywiście po odszykowaniu. W planach mam polakierowanie go i odpalenie, ale nawet nie mam go gdzie trzymać :)
Zdjęcia nabytku postaram się zrobić i podesłać jutro.
Ostatnio zmieniony wt, 30 maja 2006, 16:06 przez Urban Turban, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Telefunken - schemat

Post autor: tszczesn »

Urban Turban pisze: Już w domu dokonałem identyfikacji - okazało się że to nic innego jak Imperial 60WK Telefunkena, z około 38r.! :shock:

[...]

Jeśli ktoś z szanownych Forumowiczów byłby w posiadaniu schematu tego radyjka i zechciałby się nim podzielić, to bardzo prosiłbym o uczynienie tego :)
Schemat jest w Szaltungenach, tom 8, strona 283. Jak nie masz tego tomu to mogę go zeskanować. I nie jest to Telefunken, ale Strassfurt.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Racja, jak już mówiłem radioodbiorniki nigdy mnie nie pasjonowały :)
Jeśli możesz to bardzo proszę o zeskanowanie schematu - bebechy wyglądają dobrze, ale wolę się upewnić. Zwłaszcza co do końcówki mocy - nie wiem czy ta zmiana z el11 na ebl21 wiązała się ze zmianą polączeń przy podstawce. Chyba nie, ale.... :)
Przy okazji - ryzykować odpalenie? Kondensatory wyglądają dobrze, jeden któś wymienił z oryginalnego na radziecki o zawrotnej pojemności 22mikro. Uhhh :) Oryginał miał 8. Czy konieczne jest wylutowanie ich i formowanie od nowa? Czy też mogę zaryzykować i odpalić go tak jak jest (oczywiście po uprzednim sprawdzeniu wszystkiego innego).
Kawał historii leży tutaj przedemną.... :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Załączam obiecane zdjęcia tego cuda. Widać sprytnie przecokołowaną EBL 21. Tszczesn, jeśli bedziesz miał chwilkę to proszę o skan tego schematu. Z góry dziekuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

SCHEMAT

Post autor: nikspol »

Witam - schemacik wysłałem na priv. Fajne radyjko - miłej zabawy!
Pozdrawiam
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Bardzo dziękuję za schemat. Zaraz biorę się do sprawdzania. :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Hehe, no i działa ;)
Teraz się będę go pozbywał. Kto chętny?
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=5674
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ogłaszam, iż stałem się nowym właścicielem radia :)
Lampy są w dobrym stanie, po włożeniu nowych, pudełkowych odbiór nie poprawia się jakoś znacznie.
Po przeczyszczeniu i podgieciu blaszek w przełączniku radio zaczęło normalnie grać na wszystkich zakresach. Był w nim śmieszny patent jakiegoś majstra - gdy częstotliwość odbieranej stacji zmieniało się na większą to wskazówka skali jechała na dół, czyli w stronę mniejszej częstotliwości (może ktoś się pomylił bo skala jest tylko w metrach).
Z braków: obudowa trochę podniszczona, ale powinno się dać połatać, oczko, które było w nim oryginalnie, niestety ma spalone żarzenie :( i brakuje lampy EL11. EM11 włożyłem jakąś Teslę, którą akurat mam, ale niestety luminofor w niej już mocno spalony. Szukam nowej. EL11 pojawia się co jakiś czas na allegro, postaram się nabyć. Brakuje jeszcze gałek: od barwy tonu i od zakresów. Barwy nie używam, a zakresy zastąpia mi mosiężna rurka z nacięciem na bolec prowadzący i podgięta nieco :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Argh. Nie sprawdziłem żarzenia....
Ja nie wiem, może ja poprostu przestaję myśleć... ;)
No nic, w każdym razie cieszę się że jesteś zadowolony z tego radia. Mam nadzieję że długo posłuży i da Ci wiele radości. :)
Powodzenia,
Piotrek
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Re: Strassfurt - schemat :)

Post autor: Radiohead 49 »

Witam wszystkich Forumowiczów.
Dzisiaj jest mój debiut, proszę więc o wyrozumiałość! Chciałbym odświeżyć ten wątek. Posiadam radio Imperial 49W na lampach serii A. Radio jest stanie bdobrym, niestety nie posiada głośnika z trafem.
Są przewody do niego-trzy.Nie posiadam do niego schematu i tu moja prośba do Szanownych Forumowiczów; może ktoś posiada takowy ewentualnie link do strony z nim. Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jakość nie najlepsza, ale da się korzystać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Radiohead 49 »

OTLamp, wielkie dzięki! Pozdrawiam.