KOLEDZY ELEKTRONICY POMÓŻCIE !!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
KOLEDZY ELEKTRONICY POMÓŻCIE !!
Padła mi EL34 , ale tylko jedna w Marshallu Jcm900 (combo 4102)
o nazwie Sovtek 5881/6L6WGC russia .
Czy można grać na 3 (do czasu wymiany) ??
czy to nie wypali szybciej pozostałych ( zmiana napięcia mocy itp ? ) ?
Czy można dokupić tylko jedną i dołączyć nową do używanych obecnie ? czy to również nie wpłynie na pozostałe -
zwłaszcza , ze są jeszcz 3 ECC83 na przesterze .
Co powinienem właściwie w takim przypadku zrobić ??
co to znaczy sparować lampy , albo że działają w systemie SE ??
czy muszę wymieniać wszystkie cztery czy mogę dołożyć np. TESLĘ ??
Jaki może być przybliżony koszt Sovteka , bądź czterech lamp, które
musiałbym założyć aby znów mój Marshall grał jak należy
.
dzięki wielkie za wszystkie merytoryczne odpowiedzi
pozdrawiam
restaurator
Czy można grać na 3 (do czasu wymiany) ??
czy to nie wypali szybciej pozostałych ( zmiana napięcia mocy itp ? ) ?
Czy można dokupić tylko jedną i dołączyć nową do używanych obecnie ? czy to również nie wpłynie na pozostałe -
zwłaszcza , ze są jeszcz 3 ECC83 na przesterze .
Co powinienem właściwie w takim przypadku zrobić ??
co to znaczy sparować lampy , albo że działają w systemie SE ??
czy muszę wymieniać wszystkie cztery czy mogę dołożyć np. TESLĘ ??
Jaki może być przybliżony koszt Sovteka , bądź czterech lamp, które
musiałbym założyć aby znów mój Marshall grał jak należy
.
dzięki wielkie za wszystkie merytoryczne odpowiedzi
pozdrawiam
restaurator
-
- moderator
Re: KOLEDZY ELEKTRONICY POMÓŻCIE !!
To się zdecyduj. 5881/6L6-GC to nie to samo, co EL34.restaurator pisze:Padła mi EL34 , ale tylko jedna w Marshallu Jcm900 (combo 4102)
Nie można.restaurator pisze:Czy można grać na 3 (do czasu wymiany) ??
Jeżeli znajdesz jakąś o bardzo zbliżonych parametrach, to można, chociaż będzie to trudne zadanie.restaurator pisze:Czy można dokupić tylko jedną i dołączyć nową do używanych obecnie ? czy to również nie wpłynie na pozostałe -
To nie ma żadnego znaczenia.restaurator pisze:zwłaszcza , ze są jeszcz 3 ECC83 na przesterze .
-
- 1875...2499 postów
W miedzyczasie mozesz grac na dwie lampy koncowe. Z czterech w rzedzie wyjmij albo te dwie srodkowe albo dwie zewnetrzne. Ewentualnie skoryguj ustawienie pradu spoczynkowego (bias) poniewaz napiecie anodowe skoczy do gory o jakies 30V. Gitarowe wzmacniacze taka eksploatacje wytrzymuja bez problemów a nawet jest to dosc czesto stosowane aby uzyskac przesterowanie lamp koncowych przy nizszej mocy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Aleksander Niemand
-
- moderator
Jeżeli lampy i tak pójdą do wymiany, to tak. Ale należy liczyć się z przyspieszonym zużyciem. Punkt pracy swoją drogą, ale Ra/a spadnie dwukrotnie z punktu widzenia lamp.VacuumVoodoo pisze:W miedzyczasie mozesz grac na dwie lampy koncowe. Z czterech w rzedzie wyjmij albo te dwie srodkowe albo dwie zewnetrzne. Ewentualnie skoryguj ustawienie pradu spoczynkowego (bias) poniewaz napiecie anodowe skoczy do gory o jakies 30V. Gitarowe wzmacniacze taka eksploatacje wytrzymuja bez problemów a nawet jest to dosc czesto stosowane aby uzyskac przesterowanie lamp koncowych przy nizszej mocy.
W każdym razie lepiej na dwóch, niż na trzech

-
- 10...14 postów
Piotr , na lampach tak właśnie pisze :
u góry 5881/6L6WGC
niżej SOVTEK
poniżej made in RUSSIA
Wiem , że były to dość specyficzne lampy, gdyż wcześniej montowane były lampy TESLA , bądz jeszcze inne , ale Sovteki ( co miałem okazję porównać z innymi JCM 900 - ale head) grają nieco inaczej . Mają cieplejszy środek i mniej ostrą górkę , za to są ( co może być minusem ) słabsze w basie ( mowa o CZYSTYM KANALE NA EL34 )
Chciałbym po prostu nie spieprzyć tylko dobrać odpowiednią lampę ,
a jeśli zajdzie konieczność to komplet :-0
pozdrawiam wszystkich
restaurator
u góry 5881/6L6WGC
niżej SOVTEK
poniżej made in RUSSIA
Wiem , że były to dość specyficzne lampy, gdyż wcześniej montowane były lampy TESLA , bądz jeszcze inne , ale Sovteki ( co miałem okazję porównać z innymi JCM 900 - ale head) grają nieco inaczej . Mają cieplejszy środek i mniej ostrą górkę , za to są ( co może być minusem ) słabsze w basie ( mowa o CZYSTYM KANALE NA EL34 )
Chciałbym po prostu nie spieprzyć tylko dobrać odpowiednią lampę ,
a jeśli zajdzie konieczność to komplet :-0
pozdrawiam wszystkich
restaurator
-
- 10...14 postów
mam jeszcze pytanie czy jeśli wsadzę do trzech pozostałych TESLĘ czy to zadziała?
sprawdzana na wzmacniaczu klasy A w systemie SE ,,,,ehh
I co to jest sparowanie , gdyż podobno po sparowaniu może onadziałać w układach PP .
I CO TO SĄ SYSTEMY I UKŁADY SE I PP ??
W jakim układzie działa mój JCM ??
pozdrawiam żarząco
Restaurator
sprawdzana na wzmacniaczu klasy A w systemie SE ,,,,ehh
I co to jest sparowanie , gdyż podobno po sparowaniu może onadziałać w układach PP .
I CO TO SĄ SYSTEMY I UKŁADY SE I PP ??
W jakim układzie działa mój JCM ??
pozdrawiam żarząco
Restaurator
-
- 375...499 postów
Pomieszanie lekkie z poplątaniem.
Jak napisał Piotr, 6L6 to nie jest to samo, co EL34. Są to podobne lampy, ale na pewno nie mogą pracować razem w jednej końcówce mocy - czyli albo 4 szt. 6L6 albo 4 sztuki EL34. Ty masz 4 sztuki 6L6 i tego się musisz trzymać.
Najprościej mówiąc, układ SE to taki, w którym pracuje w sposób ciągły 1 lampa, bądź ewentualnie więcej połączonych równolegle.
PP to układ tzw. przeciwsobny, w którym lampy pracują parami, naprzemiennie; może też być wielokrotność par, jak u Ciebie - 4szt.
To, że lampa była sprawdzona we wzmacniaczu SE znaczy tyle, że działa i potrafi samodzielnie pracować. Natomiast jest to EL34, więc dla Ciebie się nie nadaje.
Parowanie oznacza, że lampy są dobierane przez dokonanie odpowiednich pomiarów tak, aby ich charakterystyki były jak najbardziej podobne - jest to potrzebne właśnie w układach PP, w których lampy, jako się rzekło, pracują naprzemiennie - i aby uzyskać symetryczny, niezniekształcony sygnał, muszą one - mówiąc w uproszczeniu - wzmacniać obie jego połówki tak samo. Są i inne uwarunkowania, czyniące parowanie lamp koniecznością, ale mniejsza o to - jest tu na forum naprawdę dużo na ten temat, poszukaj i poczytaj.
W Twoim przypadku masz kwadrę, czyli 4 lampy 6L6, oryginalnie (daj Boże) dobrane przez producenta tak, by każda para była prawie identyczna. Jeśli kupisz 1 sztukę i włożysz - będzie grać, będziesz musiał jednak liczyć się z pewnymi konsekwencjami i koniecznością dokonania pewnych regulacji.
Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby albo radykalne - zakup 4 szt. dobranych lamp, albo mniej radykalne - wyjęcie lamp (z zapisaniem w której podstawce każda siedziała) i dobranie do niej 4-tej sztuki o odpowiednich parametrach.
Napisz skąd jesteś, może ktoś z Forum będzie mógł Ci pomóc osobiście, zarówno w zakupie jak i w dobieraniu i regulacjach.
Pozdrawiam
Staszek
Jak napisał Piotr, 6L6 to nie jest to samo, co EL34. Są to podobne lampy, ale na pewno nie mogą pracować razem w jednej końcówce mocy - czyli albo 4 szt. 6L6 albo 4 sztuki EL34. Ty masz 4 sztuki 6L6 i tego się musisz trzymać.
Najprościej mówiąc, układ SE to taki, w którym pracuje w sposób ciągły 1 lampa, bądź ewentualnie więcej połączonych równolegle.
PP to układ tzw. przeciwsobny, w którym lampy pracują parami, naprzemiennie; może też być wielokrotność par, jak u Ciebie - 4szt.
To, że lampa była sprawdzona we wzmacniaczu SE znaczy tyle, że działa i potrafi samodzielnie pracować. Natomiast jest to EL34, więc dla Ciebie się nie nadaje.
Parowanie oznacza, że lampy są dobierane przez dokonanie odpowiednich pomiarów tak, aby ich charakterystyki były jak najbardziej podobne - jest to potrzebne właśnie w układach PP, w których lampy, jako się rzekło, pracują naprzemiennie - i aby uzyskać symetryczny, niezniekształcony sygnał, muszą one - mówiąc w uproszczeniu - wzmacniać obie jego połówki tak samo. Są i inne uwarunkowania, czyniące parowanie lamp koniecznością, ale mniejsza o to - jest tu na forum naprawdę dużo na ten temat, poszukaj i poczytaj.
W Twoim przypadku masz kwadrę, czyli 4 lampy 6L6, oryginalnie (daj Boże) dobrane przez producenta tak, by każda para była prawie identyczna. Jeśli kupisz 1 sztukę i włożysz - będzie grać, będziesz musiał jednak liczyć się z pewnymi konsekwencjami i koniecznością dokonania pewnych regulacji.
Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby albo radykalne - zakup 4 szt. dobranych lamp, albo mniej radykalne - wyjęcie lamp (z zapisaniem w której podstawce każda siedziała) i dobranie do niej 4-tej sztuki o odpowiednich parametrach.
Napisz skąd jesteś, może ktoś z Forum będzie mógł Ci pomóc osobiście, zarówno w zakupie jak i w dobieraniu i regulacjach.
Pozdrawiam
Staszek
-
- 10...14 postów
-
- 9375...12499 postów
Jak się kupuje wzmacniacz lampowy do gitary to trzeba wiedzieć, że raz na jakiś czas trzeba wymieniać chociażby lampy mocy. Wzmacniacze gitarowe robione są tak że trzeba wymieniać je wszystkie naraz bo stanowią kwartet. Producent zawsze montuje tylko jeden regulator biasu dla całego kwartetu. Oryginalnie w JCM900 powinien siedzieć kwartet EL34. Polecam kupić kwartet EL34 RFT lub JJ. RFT wyjdzie taniej. Można też kupić rosyjski zamiennik 6L6 czyli 6P3S-E ale też trzeba kupować kwartet. Wiem że to drogo, ale kupując lampiaka chyba się nie spodziewałeś, że będzie tanio. 6L6 to nie EL34 więc w przypadku tego wzmacniacza nie da się tych lamp połączyć. Są oczywiście wzmacniacze jak Mesa Road King gdzie chodzą razem lampy 6L6 i EL34 ale ten wzmacniacz jest specjalnie do tego skonstruowany. JCM900 niestety nie. Producent prawdopodobnie nie przewidywał wkładania tam 6L6 i kto wie czy nie jest to powód uszkodzenia lampy. Być może to nie lampa się uszkodziła ale elektronika w środku. Można oczywiście dokupić Sovteka ale musi on mieć takie same parametry czyli trzeba wyjąć lampy pojechać do jakiegoś sklepu który na poczekaniu nam dobierze lampę - niestety nie mam pojęcia czy aby taki sklep gdziekolwiek w tym kraju istnieje.
-
- moderator
Jak już powiedziano, musisz się zdecydować i wybrać między EL34, a 6L6-GC i wymienić kwartet. Dobieranie czwartej może być o tyle kłopotliwe, że pozostałe pewnie są już rozjechane.
painlust
Jedna z Twoich rad nie jest dobra. Owszem, 6L6 i jej quasi-odpowiednik 6P3S-E są słabsze od EL34 i nie należy ich używać w takim układzie.
Ale zapomniałeś, że 6L6-GC to nie to samo, co 6L6. Pierwsza jest mocniejsza nawet od EL34.

Jedna z Twoich rad nie jest dobra. Owszem, 6L6 i jej quasi-odpowiednik 6P3S-E są słabsze od EL34 i nie należy ich używać w takim układzie.
Ale zapomniałeś, że 6L6-GC to nie to samo, co 6L6. Pierwsza jest mocniejsza nawet od EL34.
-
- 9375...12499 postów
Ja mówie o 6P3S-E a nie 6P3S. Już nie pamiętam jakiej 6L6 jest to odpowiednik ale napewno nie zwykłej 6L6. Chyba 6L6-GB. Pomijam fakt że prawdopodobnie i tak te Sovteki są na siłe wstawione do tego wzmaka. Głowy sobie nie dam uciąć ale JCM900 nieprojektowany był pod tetrody strumieniowe.Piotr pisze:Jak już powiedziano, musisz się zdecydować i wybrać między EL34, a 6L6-GC i wymienić kwartet. Dobieranie czwartej może być o tyle kłopotliwe, że pozostałe pewnie są już rozjechane.
painlust
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- 10...14 postów
tak jak napisał Piotr pewnie trzeba będzie wymienić kwartet .
Choć doraźnie otrzymałem propozycję pomierzenia moich 3 sprawnych Sovteków i dopasowanie jednej lampy 6P3C-E ( która jak wspominaliście posiada zbliżoną charakterystykę ) . Ale tylko na jakiś czas ...
Z tego co już zauważyłem dobry kwartet nadszarpnie nieco budżet ...
Pasio ( mój błąd na wstępie --to nie była El34 tylko Sovtek)
wymieniając raczej będę się trzymał podanej przez Staszka wersji lamp
( na moim piecu również jest naklejka od spodu ((w jęz ang . czerwona ) - że należy uzupełniać lampami typu 5881 ) ) ,
czyli 6L6 , chociaż wówczas była mowa o dopasowaniu lampy a przy wymianie wszystkich być może to nie ma wówczas większego znaczenia czy będą to El 34 czy 5881/6L6WGC ??
Bardzo wam dziękuje za pomoc , rady i oferty
mam nadzieję , że ta dyskusja pomoże również innym użytkownikom Marshalli i wogóle wzmacniaczy z układem lampowym .
pozdrawiam raz jeszcze
restaurator
Choć doraźnie otrzymałem propozycję pomierzenia moich 3 sprawnych Sovteków i dopasowanie jednej lampy 6P3C-E ( która jak wspominaliście posiada zbliżoną charakterystykę ) . Ale tylko na jakiś czas ...
Z tego co już zauważyłem dobry kwartet nadszarpnie nieco budżet ...
Pasio ( mój błąd na wstępie --to nie była El34 tylko Sovtek)
wymieniając raczej będę się trzymał podanej przez Staszka wersji lamp
( na moim piecu również jest naklejka od spodu ((w jęz ang . czerwona ) - że należy uzupełniać lampami typu 5881 ) ) ,
czyli 6L6 , chociaż wówczas była mowa o dopasowaniu lampy a przy wymianie wszystkich być może to nie ma wówczas większego znaczenia czy będą to El 34 czy 5881/6L6WGC ??
Bardzo wam dziękuje za pomoc , rady i oferty
mam nadzieję , że ta dyskusja pomoże również innym użytkownikom Marshalli i wogóle wzmacniaczy z układem lampowym .
pozdrawiam raz jeszcze
restaurator