kiedyś, może za parę lat...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
WitamPiotr pisze:Moim zdaniem pomysł lampowego mostka jest chybiony. Nie bez powodu ich nie produkowano.
Po co fundować sobie podwójny spadek napięcia i problemy z izolacją? To rozwiązanie zakorzenione w półprzewodnikach.
Właśnie niedawno zastosowałem 2 lampy EY88 i dołączyłem do pełnego mostka 2 diody BY238. W czasie prób były jakieś przeciążenia i padały diody, EY88 tylko się czerwieniła. Zatem drugą, dobrą funkcją jaką pełnią te diody, oprócz realizacji pełnego mostka, jest praca jako bezpiecznik anodowego i w dodatku mało kosztowny. Warunek, musi być do niego łatwy dostęp. Można realizować też mostek na trzech lampach, czy na dwu to jeszcze nie sprawdziłem, ale chyba są lampy prostownicze dwusystemowe podobnie jak duodiody, z odzielnymi katodami?.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 375...499 postów
Witamtszczesn pisze:Są, ale raczej słabodostępne i bardziej zabytkowe.Retroman pisze:[...] ale chyba są lampy prostownicze dwusystemowe podobnie jak duodiody, z odzielnymi katodami?.
W takim razie pozostaje dla upartych albo 4 lampy EY88 (PY88) lub tp. lub kombinacje trzech lamp np. EZ81 i dwie używane EY88, bo kto ma teraz takie nowe? Większość jednak konstruktorów po cichu daje dwie diody krzemowe, w podstawce a prostownicza sobie stoi na widoku i cieszy oko. Coraz trudniej o oryginał, gdzieś zawsze się wciśnie ten półprzewodnik.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- moderator
A ja daję duodiodę i dzielone uzwojenie. To naprawdę taki kłopot?Retroman pisze:Większość jednak konstruktorów po cichu daje dwie diody krzemowe, w podstawce a prostownicza sobie stoi na widoku i cieszy oko.
Myślę, że poszukiwania w kierunku nowych wkaźników będą ciekawsze, jak również łatwiejsze do zrealizowania. Alek chyba jeszcze nie uzyskał katody nadającej się do praktycznego wykorzystania w prostowniku?
Były nawet takie wynalazki jak dwie duodiody w jednej bańce, np. U801*, U134.Retroman pisze:[...] ale chyba są lampy prostownicze dwusystemowe podobnie jak duodiody, z odzielnymi katodami?.
* http://www.tubecollector.org/u801.htm
-
- 375...499 postów
Witam
To była tylko nieśmiała propozycja. Jeśli chodzi o oczka magiczne to jestem za i chętnie wpiszę się na listę ewentualnych zakupów. Mam tylko dwa oczka EM80 i jakieś podobne ruskie a moje potrzeby chyba będą większe.
Podejrzewam, że oczko magiczne nie nadarmo się tak nazywa bo zawsze przyciągało uwagę, tak jak żar katod pracujących w nocy lamp.
Diodki LED tego nie zastąpią, nie ma w nich tej magii.
Pozdrowienia
To była tylko nieśmiała propozycja. Jeśli chodzi o oczka magiczne to jestem za i chętnie wpiszę się na listę ewentualnych zakupów. Mam tylko dwa oczka EM80 i jakieś podobne ruskie a moje potrzeby chyba będą większe.
Podejrzewam, że oczko magiczne nie nadarmo się tak nazywa bo zawsze przyciągało uwagę, tak jak żar katod pracujących w nocy lamp.
Diodki LED tego nie zastąpią, nie ma w nich tej magii.
Pozdrowienia
-
- 375...499 postów
Witamszalony pisze:Na allegro zeta/sztukę (PY)Retroman pisze: i dwie używane EY88, bo kto ma teraz takie nowe?
Właśnie się zastanawiałem nad żarzeniem stosowanych lamp w mostku. Jeśliby się dało takie lampy jak: EZ81 i dwie EY88 to jedno uzwojenie nawinięte grubym drutem wystarczy. Jeżeli zaś da się trzy lampy np.: EZ81 i dwie EZ80 to napiecie katoda- grzejnik bedzie za wysokie dla tych EZ80 i trzeba dawać aż trzy uzwojenia żarzenia. W przypadku PY88 (te mam) dwa uzwojenia żarzenia, a to też pewien kłopot.
Zatem nie takie to proste.
Pozdrowienia
-
- 2500...3124 posty
-
- 375...499 postów
WitamBoguś pisze:....no to nie kompinujWeż poprostu 4szt EY88 i możesz z nimi robic co sie żywnie podoba. Możesz zastosować i pojedyncze jak i dzielone uzwojejenie anodowe, podejdzie wszystko. Zarzenie też proste
Zgadza się, stosuję dwie EY88 i dwie diody BY238 i działa. Na pełny mostek lampowy szkoda mocy. Jednak w przyszłości, kto wie?
Pozdrowienia
-
- moderator
A czy nie boisz się, że ścieżka oporowa zostanie wypalona tą wiązką? I jak tu ma zachodzić regulacja? Jeden koniec umasiosny, na ściezkę pada sygnał, przepływa przez mniejszy lub większy odcinek onej ścieżki wywołując spadek napięcia który jest odbierany z drugiego końca ścieżki?Alek pisze:Proponuję jeszcze jedną konstrukcję elektronowego regulatora głośności.
Wydaje mi się, że mój pomysł jest prostszy w realizacji, bo nie potrzea skupiania wiązki i napylania czegokolwiek, do tego o substancją o bardzo dokładnie dobranych parametrach. Ponadto zmieniając kształt elektrod zbiorczych (anod? To dobra nazwa?) można łatwo dobierać charakterystykę regulacji.
Wiazka nie musi byc skupiona bardzo silnie. Jest to jedna z koncepcji; jeszcze prostsza jest koncepcja krzkomara, sugerujaca regulacje glosnosci skupieniem wiazki- kolektor mialby postac napylonego krazka z wyprowadzeniem centralnym i wokol. Brak pliter spowodowany pisaniem z komputera bez nich.[/code]
p.s. Warstwa bylaby wykonana niemal jak w klasycznym potencjometrze.[/code][/list]
p.s. Warstwa bylaby wykonana niemal jak w klasycznym potencjometrze.[/code][/list]
-
- moderator