Lampowe efekty gitarowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
Lampowe efekty gitarowe
Witam serdecznie.
Chciałbym zbudować efekt gitarowy oparty na samych lampach, lecz jakoś nie mogę znaleźć schematów.
Jeżeli macie jakieś albo znacie strony na których one są to proszę podeślijcie je TU.
Interesowały by mnie efekty: przesterów, clean, chorus, flanger i pogłos (nie sprężynowy), mile widziane inne.
Napewno nie jeden muzyk będzie Wam wdzięczny.
Chciałbym zbudować efekt gitarowy oparty na samych lampach, lecz jakoś nie mogę znaleźć schematów.
Jeżeli macie jakieś albo znacie strony na których one są to proszę podeślijcie je TU.
Interesowały by mnie efekty: przesterów, clean, chorus, flanger i pogłos (nie sprężynowy), mile widziane inne.
Napewno nie jeden muzyk będzie Wam wdzięczny.
-
- moderator
Re: Lampowe efekty gitarowe
Tego będzie hoho i trochę.krisstoferes pisze:przesterów
To jest efekt?krisstoferes pisze:clean

Bez mechaniki w wersji analogowej będzie ciężko. Nie sądzę, żeby w ogóle było to możliwe.krisstoferes pisze:chorus, flanger
Zapomnij...krisstoferes pisze:pogłos (nie sprężynowy)
Będę z całego sercakrisstoferes pisze:Napewno nie jeden muzyk będzie Wam wdzięczny.

-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
Taśmowy!Piotr pisze:Zapomnij...krisstoferes pisze:pogłos (nie sprężynowy)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Tak, ale kolega miał chyba na myśli coś bez mechaniki. Bo na magnetofonie, to pogłos, echo, detune, a na dwóch to i chorus.Vault_Dweller pisze:Taśmowy!
-
- 75...99 postów
A propos pogłosu. Kiedyś w starym czasopiśmie dla muzyków widziałem opis konstrukcji pogłosu płytowego. Nie sądzę by ktoś chciał się w to bawić bo urządzenie było wielkości szafy trzydrzwiowej z lustrem
. Zasada działania była taka sama jak sprężynowego inny był tylko zasadniczy element mechaniczny. Wydaje mi się, że koncepcja tego ustroju się chyba nie przyjęła bo nigdy więcej nie trafiłem na podobne konstrukcje.
A swoją drogą chętnie poznałbym, pewnie jak inni także, elektromechaniczne konstrukcje efektów takich jak chorus, Langer a może laslee, czy jak to się tam pisze. Jeśli ktoś ma materiały na ten temat to niech się podzieli w imię upowszechniania techniki analogowej.

A swoją drogą chętnie poznałbym, pewnie jak inni także, elektromechaniczne konstrukcje efektów takich jak chorus, Langer a może laslee, czy jak to się tam pisze. Jeśli ktoś ma materiały na ten temat to niech się podzieli w imię upowszechniania techniki analogowej.

-
- 2500...3124 posty
Owszem, robili płyty pogłosowe! Oczywiście jako stacjonarne urządzenia wykorzystywane w teatrach, studiach nagrań itp. Robiła je np. taka firma EMT, potem bodajże przejęta przez Studera, a wymiary płyty typu EMT140 osiągały 2400x1266x332mm. Jednak były i mniejsze- np. taka EMT240 (zwana raczej "folią pogłosową", a nie płytą) miała 640x625x300mm i, jak to Sereda pisze, nadawała się do pracy w instalacjach przenośnych. Nie zazdroszczę temu, kto miałby to przenosić
.
Co do innych "patentów na pogłos" to robili rury akustyczne (na końcu był głośnik, a wzdłuż rury w określonych odstępach- mikrofony, z których sygnały miksowano potem dla otrzymania odpowiednich efektów), stosowano też komory pogłosowe- pomieszczenie np. w piwnicy teatru, o odpowiednich kształtach i wymiarach, często z "nastawnymi" ekranami akustycznymi w celu otrzymania odpowiedniej liczby odbić i czasu pogłosu.

Co do innych "patentów na pogłos" to robili rury akustyczne (na końcu był głośnik, a wzdłuż rury w określonych odstępach- mikrofony, z których sygnały miksowano potem dla otrzymania odpowiednich efektów), stosowano też komory pogłosowe- pomieszczenie np. w piwnicy teatru, o odpowiednich kształtach i wymiarach, często z "nastawnymi" ekranami akustycznymi w celu otrzymania odpowiedniej liczby odbić i czasu pogłosu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Chorus i flanger - dwa magnetofony.bardzo_zimny pisze:A swoją drogą chętnie poznałbym, pewnie jak inni także, elektromechaniczne konstrukcje efektów takich jak chorus, Langer a może laslee, czy jak to się tam pisze.
Leslie - wirujący głośnik http://theatreorgans.com/hammond/faq/my ... stery.html (ew. Morrison śpiewający na huśtawce

Wszystkie te efekty miały genezę analogową.
-
- 6250...9374 posty
Kiedyś w telewizji leciał serial dokumentalny o historii rocka w Stanach. W jednym z odcinków jakiś r'n'rollowy gitarzysta popularny w latach 50 (nie pamiętam nazwiska, bo leciało to chyba w 95-96 r) opowiadał jak uzyskał swoje specyficzne brzmienie w nagraniach używając jako pogłosu pustego basenu z rozstawionymi w odpowienich miejscach mikrofonami.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
-
- moderator
-
- 25...49 postów
-
- moderator
-
- 6250...9374 posty
No to taki prosty schemacik dający efekt modulatora pierścieniowego wykonany na wyświetlaczu VFD
http://www.electronicpeasant.com/projec ... trmod.html
dość nietypowy efekt wywodzący się z syntezatorów analogowych, a wcześniej stosowany w radiokomunikacji. Może dałoby się też wykonać prawdziwy ring modulator na lampach?
http://www.electronicpeasant.com/projec ... trmod.html
dość nietypowy efekt wywodzący się z syntezatorów analogowych, a wcześniej stosowany w radiokomunikacji. Może dałoby się też wykonać prawdziwy ring modulator na lampach?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- moderator
Trochę nie na temet:
Wszedłem dziś w posiadanie Yamahy FX550.
Co prawda nie ma w niej ani pół lampy, ale myślę, że zabawa i tak będzie przednia
[chwila na kabelki i...]
Nie mam instrukcji
Trochę czasu minie, zanim to rozgryzę...
Poza tym mam kłopot z mikrofonem. Przydałby się porządny pick-up (tak, to jest oferta kupna, jak najbardziej
).
Wszedłem dziś w posiadanie Yamahy FX550.
Co prawda nie ma w niej ani pół lampy, ale myślę, że zabawa i tak będzie przednia

[chwila na kabelki i...]
Nie mam instrukcji

Poza tym mam kłopot z mikrofonem. Przydałby się porządny pick-up (tak, to jest oferta kupna, jak najbardziej