Poszukuję dziwacznego stopnia sterującego

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Poszukuję dziwacznego stopnia sterującego

Post autor: Piotr »

Zabawa zaczęła się od kupionej przypadkowo Z2c. Postanowiłem użyć jej we wzmacniaczu, ale koniecznie w odpowiednim towarzystwie.
Mam już pentody mocy F2a, które pasują zarówno pod względem nazwy, jak i wyglądu.
Pozostaje teraz problem stopnia sterującego. Nie chodzi mi o konkretny układ, ale raczej o sugestię co do wyboru odpowiedniej obsady. Co waszym zdaniem jest wystarczająco zakręcone, a jednocześnie w jakikolwiek sposób dostępne?

ps. Poszukuję również podstawek, ale o tym gdzie indziej.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Poszukuję dziwacznego stopnia sterującego

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:Zabawa zaczęła się od kupionej przypadkowo Z2c. Postanowiłem użyć jej we wzmacniaczu, ale koniecznie w odpowiednim towarzystwie.
Mam już pentody mocy F2a, które pasują zarówno pod względem nazwy, jak i wyglądu.
Pozostaje teraz problem stopnia sterującego. Nie chodzi mi o konkretny układ, ale raczej o sugestię co do wyboru odpowiedniej obsady. Co waszym zdaniem jest wystarczająco zakręcone, a jednocześnie w jakikolwiek sposób dostępne?
Żeby być konsekwentnym - C3m. Do tego przy wzmocnieniu 250V/V lampa ma (katalogowo) 0.5 do 2% zniekształceń.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

To dobry pomysł, brałem go pod uwagę.
Jest tylko jedno ale:
Ze względu na specyficzne sprzężenie zwrotne wołałbym, żeby wzmacniacz odwracał fazę. A to będzie wymagać łącznie z pentodą wyjściową trzech stopni wzmocnienia we wspólnej katodzie.
C3m byłaby doskonała na wzmacniacz dwustopniowy.
Sprawa jest nadal otwarta...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze:Sprawa jest nadal otwarta...
No to może Bi? Albo AC100/AC101/AC102? Ta pierwsza jest naprawdę ładna i najłatwiej z nich wszytskich dostępna.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Bi byłaby rewelacyjna jako drugi stopień, a w pierwszym możnaby użyć C3m w połączeniu triodowym. Czy to nie jest dobry pomysł? Trąci odrobinę perwersją ;)

AC100... na razie nie znalazłem, ale skoro są trudniej dostępne, a na dodatek nie wyglądają tak świetnie, to nie będę się nimi na razie interesować.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze:Bi byłaby rewelacyjna jako drugi stopień, a w pierwszym możnaby użyć C3m w połączeniu triodowym. Czy to nie jest dobry pomysł? Trąci odrobinę perwersją ;)
C3m jako trioda? Trochę jej szkoda...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Triodowe charakterystyki C3m są wyjątkowo ładne.
A jak nie ona to co byś proponował na pierwszy stopień, zakładając, że dalej będzie Bi i F2a?
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Piotr pisze:Triodowe charakterystyki C3m są wyjątkowo ładne.
A jak nie ona to co byś proponował na pierwszy stopień, zakładając, że dalej będzie Bi i F2a?
Witam
Pisałem kiedyś, że na stopień wejściowy o dużej czułości najlepsza jest D3a. Pracowała w szerokopasmowej aparaturze pomiarowej. Nie ma efektu mikrofonowania, ma złocone nóżki i duże nachylenie. Jak nie jako pentoda to jako trioda, jest też Siemensa i ma zakręconą nazwę a wygląd przyjemny. Jest ładniejsza od C3m bo nie ma osłony metalowej.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Retroman pisze:Jest ładniejsza od C3m bo nie ma osłony metalowej.
Kwestia gustu. Osobiście wolę C3m i chyba właśnie przy nich pozostanę.

Aha: Jeszcze jedno. C3m jest żarzona napięciem 20V! Oj, namnoży mi się uzwojeń, bo C3o jest chyba nieosiągalna...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Piotr pisze:
Retroman pisze:Jest ładniejsza od C3m bo nie ma osłony metalowej.
Kwestia gustu. Osobiście wolę C3m i chyba właśnie przy nich pozostanę.

Aha: Jeszcze jedno. C3m jest żarzona napięciem 20V! Oj, namnoży mi się uzwojeń, bo C3o jest chyba nieosiągalna...
Witam
Tak mi się zdaje, że wielu konstruktorów męczyło się u Siemensa aby zastąpić tą C3g lub C3m przez D3a i wysiłek ich poszedł na marne, chyba że cenisz sobie bardziej wygląd retro niż pewne subtelne parametry wzmacniacza wejściowego jak np. mikrofonowanie lampy. Jednak różnice mogą być zauważalne dopiero po zmierzeniu obu przypadków.
Z praktyki wiem, że dobre lampy Siemensa C3e zastąpiono w telekomunikacji lepszymi IF860 i zostało to zaakceptowane i w praktyce potwierdzone.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Może odbierzecie to jako straszną herezję, ale ten wzmacniacz ma przede wszystkim wyglądać. W związku z tym żadnych novali. A odrobina mikrofonowania? C3m nie zachowują się chyba pod tym względem tragicznie, a liniowość mają ładną. Na papierze przynajmniej. Nie będę z tego strzelał, tylko słuchał muzyki ;)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Piotr pisze:Może odbierzecie to jako straszną herezję, ale ten wzmacniacz ma przede wszystkim wyglądać. W związku z tym żadnych novali. A odrobina mikrofonowania? C3m nie zachowują się chyba pod tym względem tragicznie, a liniowość mają ładną. Na papierze przynajmniej. Nie będę z tego strzelał, tylko słuchał muzyki ;)
Witam
A ja przechodzę właśnie na novale z całym szacunkiem dla innych rozwiazań. C3m i C3g to bardzo dobre lampy a wygląd swój mają, tylko katody nie widać.
Pozdrowienia