Pilnie potrzebna pomoc/ sugestia /temat nielampowy/ LED RGB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Pilnie potrzebna pomoc/ sugestia /temat nielampowy/ LED RGB
Mam nadzieję, że Koledzy wybaczą mi temat mocno niezwiązany z lampami, ale potrzebuję pilnej pomocy...
Muszę zaprojektować sterownik do diody RGB z możliwością płynnej regulacji koloru, myślałem nad zastosowaniem jakiegoś mikrokontrolera (wymóg do 6-7zł), 3 kluczy tranzystorowych i sterowania PWM (kilka kiloherców). Układzik musi realizować płynne przejście między kolorami np. w czasie 5 sekund. Czy ktoś miałby jakieś sugestie?
Pozdrawiam i przepraszam za nielampowy temat...
Muszę zaprojektować sterownik do diody RGB z możliwością płynnej regulacji koloru, myślałem nad zastosowaniem jakiegoś mikrokontrolera (wymóg do 6-7zł), 3 kluczy tranzystorowych i sterowania PWM (kilka kiloherców). Układzik musi realizować płynne przejście między kolorami np. w czasie 5 sekund. Czy ktoś miałby jakieś sugestie?
Pozdrawiam i przepraszam za nielampowy temat...
Coś małego na początek:
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8
- MalKontent
- 375...499 postów
O ile nie mierzi Cię gotowe rozwiązanie, to wydaje mi się, że w EdW były ze dwa takie sterowniki diody RGB, jeden analogowy, a drugi procesorkowy. Pierwszy był chyba do podświetlenia jakiegoś kryształu ozdobnego, a drugi wprost się nazywał "sterownik diody RGB". Piszę "chyba", bo podaję to z głowy (czyli z niczego) - nie mam tych gazet, choć regularnie w miarę je przeglądam.
Poszukaj na stronie http://www.edw.com.pl albo w kitach AVT na sklep.avt.com.pl
Pozdrawiam
Staszek
Poszukaj na stronie http://www.edw.com.pl albo w kitach AVT na sklep.avt.com.pl
Pozdrawiam
Staszek
Dziękuję za szybkie odpowiedzi i pomoc...
Z tymi wyspecjalizowanymi układami do sterowania jet ten problem, że są ciężko osiągalne, a i tak wymagają mikrokontrolera do sterowania - czyli lepiej by zrealizować to programowo (modulację PWM)?
W AVT jest sterownik oparty na TL84 (generator przebiegu piłokształtnego) ale to chyba nie to - nie będzie tak uniwersalny, a i z wprowadzeniem go w drgania w okresie kilku sekund miałem problemy....
Tak się zastanawiam nad Atmelem Tiny2313 i kluczami 3 kluczami FET na wyjściach portów.....
Z tymi wyspecjalizowanymi układami do sterowania jet ten problem, że są ciężko osiągalne, a i tak wymagają mikrokontrolera do sterowania - czyli lepiej by zrealizować to programowo (modulację PWM)?
W AVT jest sterownik oparty na TL84 (generator przebiegu piłokształtnego) ale to chyba nie to - nie będzie tak uniwersalny, a i z wprowadzeniem go w drgania w okresie kilku sekund miałem problemy....
Tak się zastanawiam nad Atmelem Tiny2313 i kluczami 3 kluczami FET na wyjściach portów.....
Chyba tak zrobię, czas odświeżyć assemblera 8051, bo te najtańsze bydlątka Atmela mało pamięci mają...
Mój zleceniodawca właśnie mnie wirtualnie poklepał przez gg po ramieniu w stylu: "Napewno dasz sobie radę, wkońcu zdolny jesteś
"
A co tam, w końcu projekty z mikrokontrolerów robiłem dla całej grupy...
Pozdrawiam serdecznie, jak mi się uda to zamieszczę płytkę i programik pod tego ATiny, w końcu nie tylko lampami człowiek żyje
Mój zleceniodawca właśnie mnie wirtualnie poklepał przez gg po ramieniu w stylu: "Napewno dasz sobie radę, wkońcu zdolny jesteś

A co tam, w końcu projekty z mikrokontrolerów robiłem dla całej grupy...

Pozdrawiam serdecznie, jak mi się uda to zamieszczę płytkę i programik pod tego ATiny, w końcu nie tylko lampami człowiek żyje

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przecież to się da zrobić na dowolnie małym Atmelku. A programowy sterownik PWM masz w notach katalogowych Atmela, zadziała nawet z ATTiny12, wystarczy tylko go 'potroić' i już. Albo - generator piły + trzy komparatory i już.popiol17 pisze:Chyba tak zrobię, czas odświeżyć assemblera 8051, bo te najtańsze bydlątka Atmela mało pamięci mają...
Fakt, da się zrobić na dowolnym atmelku, tylko mój assembler trochę zardzewiał, a bascom trochę więcej zżera pamięci. Dochodzi jeszcze nie tylko fragment kodu odpowiedzialnego za PWM, ale także sterującego - analogicznie jak różne syreny w autoalarmach, chcę wpakować kod generujący różne efekty świetlne.
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie, a w szczególności koledze Romekd, który przesłał mi przykładowy kod w Bascomie.
Zdecydowałem się na AT89S52 - może to trochę strzelanie z armaty do wróbla, ale cena jest atrakcyjna.
I jeszcze pytanie - w zasadzie wszystko co do niego potrzebuję, to źródło +5V, kwarc + 2 kondensatory, 3x tranzystory jako klucze, 3 rezystory między wyjściami portów i bazami tranzystorów (emiter do masy, dioda między kolektorem i +5V) ?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie, a w szczególności koledze Romekd, który przesłał mi przykładowy kod w Bascomie.
Zdecydowałem się na AT89S52 - może to trochę strzelanie z armaty do wróbla, ale cena jest atrakcyjna.
I jeszcze pytanie - w zasadzie wszystko co do niego potrzebuję, to źródło +5V, kwarc + 2 kondensatory, 3x tranzystory jako klucze, 3 rezystory między wyjściami portów i bazami tranzystorów (emiter do masy, dioda między kolektorem i +5V) ?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Wszystko "gro i buczy"
frajdy mam co niemiara, układ pracuje na częstotliwości ok. 4kHz i można regulować współczynnik wypełnienia wpisując odpowiednią wartość do zmiennej typu Byte. Udało mi się zmieścić w 1.8kB kodu
Dziękuję jeszcze raz za sugestie 
A tak przy okazji - jak by się ktoś bawił w ISP na AT89S52 - programiści i twórcy programatorów przyjmują milcząco, że jest kompatybilny z S53 i S2352, a w rzeczywistości są problemy z zaprogramowaniem.
Jedynym programem, którym udało mi się programować ten procesor jest AEC v3.0. Programator to wtyczka do lpt i kabelki do procka - każdy kabelek sygnałowy skręciłem z osobnym przewodem masowym - wcześniej były problemy przy długim (1m) kablu...[/url]

A tak przy okazji - jak by się ktoś bawił w ISP na AT89S52 - programiści i twórcy programatorów przyjmują milcząco, że jest kompatybilny z S53 i S2352, a w rzeczywistości są problemy z zaprogramowaniem.
Jedynym programem, którym udało mi się programować ten procesor jest AEC v3.0. Programator to wtyczka do lpt i kabelki do procka - każdy kabelek sygnałowy skręciłem z osobnym przewodem masowym - wcześniej były problemy przy długim (1m) kablu...[/url]