Ale się doposażyłeś, no no...

Ja sobie zakupiłem precyzyjne czteropinowe boczniki 10mR w postaci "przerośniętej drabinki" na ceramice. Bardzo dobry patent, bo jest pewność, że mierzy się napięcie rzeczywiście na tych 10mR, a nie dodatkowo na wyprowadzeniach, lutach i ścieżkach dookoła

Jeden trafi od razu do zasilacza laboratoryjnego, żeby nie było takich "jaj" z pomiarem...
Co do płytki, to sam zastanawiałem się nad podziałem i zrobieniem "sandwicha" z dystansami, albo połączenia krawędziami pod kątem prostym. Taka "kostka" byłaby łatwiejsza do zaekranowania, a to może okazać się czasami konieczne.
Natomiast myślałem raczej o umieszczeniu tranzystorów kluczujących i kondensatora(ów) na jednej płytce z trafkiem, żeby te wysokoprądowe ścieżki były jak najkrótsze i zoptymalizowane geometrycznie. I myślę właśnie nad alternatywnymi miejscami na leżące tranzystory w TO220 lub przylutowane od strony druku DPAKi, by można było użyć takich, jakie będą dostępne. Dziurki na trafo też bym zrobił w kilku najpopularniejszych rozmiarach, żeby można było wlutować każdy model, trzeba by tylko pilnować przy nawijaniu, żeby pinologia się zgadzała.
A jak ktoś będzie chciał miniaturyzować, to będzie mógł sobie zrobić własną płytkę optymalizowaną pod swoje trafo, tranzystory i kondensatory.
Natomiast sam sterownik rzeczywiście można umieścić na oddzielnej płytce, bo będzie on praktycznie taki sam dla każdej wersji i mocy przetwornicy. W sumie z dwojga złego chyba lepiej trochę łączeń dołożyć na sterowaniu MOSFETów niż w obwodzie drenu...
Przy takim podziale zasilanie oczywiście podłączałoby się do tej płytki "końcowej", skąd wędrowałoby do części sterującej. Czy dobrze mówię (piszę)?...
Jeśli chodzi o te "zwoje na wolt" przy dławikach, to przyznam się, że pierwsze słyszę... Niestety brak mi wiedzy najwyraźniej

Jest gdzieś coś do poczytania na ten temat w jakimś ludzkim języku (EN, DE)?
Mam, kupione kiedyś, rdzenie o średnicy ok. 18mm i zrobiłem sobie testowy dławiczek, drutem 0,7mm i o indukcyjności 750-800uH (według mojego taniego mierniczka LC) przy jakichś 200 zwojach, tudzież zamówiłem od znanego także tobie użytkownika Alegro 'marek_el' jego dławiczki 800uH. Się okaże co i jak, oscyloskop mam, będę oglądał efekty...
Pozdrawiam
Staszek