Głowice UKF Unitry w wersjach krajowych i eksportowych

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Głowice UKF Unitry w wersjach krajowych i eksportowych

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Romekd pisze: ndz, 20 września 2026, 14:54Zerknąłem pobieżnie na zamieszczony przez Ciebie schemat przestrajanego generatora z modulacją FM i od razu uderzył mnie w oczy pewien "babol", przez którego nie chciało mi się bardziej analizować układu tego generatora. Ta "wisząca w powietrzu" jedna z dwóch diod pojemnościowych w D1, dołączona tylko do kondensatora sprzęgającego C10=3,9 pF (powinien się tam znaleźć jeszcze jeden rezystor, podłączony do masy)... :?
Dzięki za dostrzeżenie błędu, chociaż z drugiej strony autor miał na myśli zastosowanie diody BB105G.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tomek04
3 posty
3 posty

Post autor: tomek04 »

Kolejne porównanie głowic eksportowych. Tym razem głowica GFE 101. Najpierw schemat TSH 110 w wersji krajowej.
4.png
Poniżej wersja eksportowa z zakresem CCIR. Oczywiście różnice w pojemnościach równoległych do cewek. Uwagę zwracają dosyć znaczne różnice w rezystorach w kolektorach tranzystorów T101 i T103. Wartość R105 została zmniejszona ze 120 ohm do 39 ohm, wartość R115 została zmniejszona z 330 ohm do 27 ohm.
5.png
Poniżej schemat głowicy w eksportowej wersji tunera TSH 113. Od głowic z eksportowych tunerów TSH 110 różni się wartością rezystora R115, który ma 120 ohm.
6.png
Jako ciekawostkę chciałbym wspomnieć o instrukcji przestrajania dostępnej w internecie. Tutaj schemat pochodzący z tej instrukcji.
7.png
W wersji krajowej równolegle do cewki L106 znajdował się kondensator C108. W wersji eksportowej zamiast kondensatora użyto trymer, tylko że o oznaczeniu C126. W schemacie w instrukcji przestrajania jest zarówno trymer o dziwnym oznaczeniu C118 jak i kondensator C108. Rzecz w tym, że słowny opis przestrajania wspomina jedynie o usunięciu kondensatora C108, a nie wspomina nic o montażu trymera. Nie ma również żadnej wzmianki o zmianie wartości rezystorów R105 i R115 (chyba jedynie w instrukcji przestrajania Elizabeth jest wzmianka o zmniejszeniu wartości rezystora R24 w kolektorze tranzystora T5 w heterodynie). Odkąd zajmuję się sprzętem Unitry zewsząd natykałem się na komentarze o tym, że głowica ta po przestrojeniu ma niską czułość, że nie da się jej dobrze przestroić, że tranzystory BF215 nie nadają się do pasma CCIR itp. Być może problemy z niską czułością wynikały z braku montażu trymera zamiast kondensatora C108? Pozdrawiam :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Tu mamy jednak nieco odmienną sytuację - przy wyższej częstotliwości pracy głowicy wartości rezystorów antyparazytowych są mniejsze (rezystory w emiterach tranzystorów, ustalające prąd kolektora oraz rezystory dzielnika napięcia w obwodzie baz tranzystorów są takie same). W pierwszym opisanym przypadku wartość rezystora w kolektorze oscylatora jest zmieniona na dużo niższą, ale może to wynikać z podłączenia kolektora do odczepu cewki, gdzie impedancja obwodu również ma mniejszą wartość. Tylko praktyczne próby mogłyby pokazać czy występują duże różnice w pracy przestrojonej głowicy z pozostawionymi starymi rezystorami, czy wymienionymi na mniejsze wartości. W moim odczuciu różnice mogą być niezauważalne, szczególnie gdy nie przełączy się kolektora tranzystora w oscylatorze z górnego gorącego końca cewki w obwodzie LC na odczep w tej cewce.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Nieliniowy »

Czy istniały Polskie głowice dedykowane do odbiorników samochodowych? Ciekawi mnie czy Unitra stosowała kiedykolwiek więcej niż dwa stopnie W.CZ. ?

Z tymi rezystorami antyparazytowymi to wydaje się że wartości są na wyrost. Tak żeby przy masowej produkcji i rozrzucie parametrów półprzewodników, każda jedna dała się uruchomić. Przy przestrojeniu prawdopodobnie warto by je zredukować do faktycznej minimalnej wartości przy której jest jeszcze stabilnie.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Było kilka modeli głowic, a najciekawsza to GFS 212 {dwupasmowa} https://www.oldradio.pl/foto_schematy/0 ... Traper.pdf Udało mi się kupić całe opakowanie zbiorcze takich głowic i przestrajanie miałem załatwione :lol: . :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Głowice UKF od polskich odbiorników samochodowych strojone indukcyjnie są dość trudne do przestrojenia. Lepiej szukać czegoś ze strojeniem napięciowym.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Nieliniowy »

AZ12 pisze: czw, 8 października 2026, 12:27 Witam

Głowice UKF od polskich odbiorników samochodowych strojone indukcyjnie są dość trudne do przestrojenia. Lepiej szukać czegoś ze strojeniem napięciowym.
Ja to bardziej szukam inspiracji w tych schematach niż wskazówek jak to przestrajać. Chyba jedyne radio FM w domu z jakąkolwiek głowicą/ nie cyfrowe, to mój eksperyment z równoległego wątku o głowicach.