Elektronika WL-100 Pali GT-905

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

nowa_era
15...19 postów
15...19 postów

Elektronika WL-100 Pali GT-905

Post autor: nowa_era »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Wpadł mi kilka lat temu telewizor Elektronika WL-100 z elektro-śmieci, trafił on na półkę z gratami jako niesprawny, a w ostatnim tygodniu nadszedł na niego czas. Po wymianie wszystkich kondensatorów alumioniowych (zarówno elektrolitów jak i jak mniemam foliowych) udało mi się uzyskać szum z głośnika i brak obrazu. Po krótkich perypetiach i wymianie uszkodzonych tranzystorów T13 (MP25 - ewidentnie zwarty), T24 zmieniłem na BC237 i usunięciu przerwy w uzwojeniu TR3 pojawiła się praca generatowa, wróciło żarzenie i pojawił się obraz jak na zdjęciu poniżej
Obrazek
Obraz po chwili zrobił się ciemniejszy, a następnie zgasł całkowicie.

Po tej operacji zauważyłem, że tranzystor GT905 zrobił się ciepły więc wymieniłem go na pozornie nowy egzemplarz z Allegro, co jednak nie przyniosło pożądanego rezultatu. Zauważyłem silnie nagrzewający się tranzystor T27 - P213B. W miarę nagrzewania się ww tranzystora dźwięk dobiegający z głośnika również staje się cichy a szum z czasem zanika.
Czym mogę go zastąpić i czy w ogóle takie działanie ma jakikolwiek sens? W telewizorze obecne jest WN na kapturku przy kineskopie - po przyłożeniu izolowanego śrubokręta pojawia się niezbyt silna, ale jednak obecna iskra. Żarzenia jak i treści obrazu brak. Czasem dało się zaobserwować lekko "zaskakujący" obraz w momencie uruchamiania odbiornika.

Mam nadzieję, że opisałem wszystko dość zrozumiale. Chciałbym też zapytać czy widoczne na zdjęciach egzemplarze tranzystora GT905/GT906 są sprawne? Wydaje mi się, że w układzie jest cały czas coś, co uszkadza ww tranzystor...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Elektronika WL-100 Pali GT-905

Post autor: Marek7HBV »

Przy odłączonym GT sprawdzić działanie stabilizatora P213 obciążając go rezystorem 10 omów i sprawdzić {oscyloskopem} przebieg sterujący bazę GT stosując rezystor 10 omów jako obciążenie transformatora sterującego. Tranzystory GT sprawdza się przy napięciu zasilającym ok.50 V zwierając bazę z emiterem rezystorem 100 omów. Prąd zerowy powinien być mniejszy od 10 mA. :D