Selektor wejść audio, czyli CD40174 z lamusa

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Selektor wejść audio, czyli CD40174 z lamusa

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Kiedyś zakładałem temat o przekaźnikach Telfa, przewinął się tam wątek zastosowania ich jako selektory wejść audio i schematy sterowania tymi przekaźnikami przy pomocy układów cyfrowych CMOS.
Na przykład te schematy
sch.gif
2.gif
Udało mi się kupić, wygrzebane chyba z samego piekła internetu, układy CD40174 firmy Philips.
Dziś zestawiłem działającą część logiczną, zrobiłem na uniwersalnej płytce i połączyłem kynarem PTFE.
logika_selektora.jpg
Nie ma jeszcze części wykonawczej, ale układ zapala podłączone LED-y zgodnie ze swoim przeznaczeniem, przyciśnięcie pierwszego klawisza załącza pierwsze wyjście przerzutnika, po włączeniu zasilanie wyjścia są nieaktywne.
Naciśnięcie drugiego przycisku załącza drugiego LED-a, jednocześnie gasząc pierwszą diodę.....i tak dalej.
Ktoś tu proponował CD4017, ja poszedłem dalej i zrobiłem coś sensownego, mam takie podświetlane przyciski produkcji szwajcarskiej(w środku montuje się żaróweczkę 12V 50mA lub LED-a z takim trzonkiem)
klawisze.jpg
Ten układ umożliwia zrobienie selektora na 6 wejść, co zupełnie wystarczy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Arcetron
5...9 postów
5...9 postów

Re: Selektor wejść audio, czyli CD40174 z lamusa

Post autor: Arcetron »

Temat selektora wejść audio nie jest stary nadal jest na topie w konstrukcjach audio, sam buduje takie urządzenia, pierwsze moje selektory audio bazowały na przekaźnikach , później na CD4066 czy SN74LVCG66DBVR i nie było źle całkiem super. Dziś są lepsze układy do takich rzeczy gdyż w samych Procesorach Audio są już wbudowane selektory audio, przykład: PT2314E lub TDA8425.

Często jednak wygodniej wykorzystać zewnętrzne selektory audio nawet jeśli używa się dedykowanych procesorów audio, ze względu na fakt użycia więcej niż 4 wejścia audio, budując dobry sprzęt to nie tylko źródła sygnału audio z innych urządzeń na zewnątrz obudowy, u mnie było oddzielnie

1.) blok radia FM
2.) blok radia AM,
3.) blok odbiornika światłowodowego SPIDF
4.) blok odbiornika Bluetooth

Wiec mamy już wykorzystane 4 wejścia selektora audio, dodajmy jeszcze 4 na tylnej części panelu to wychodzi 8 wejść.
Samo sterowanie selektorem audio to popularny układ PCF8574N wersja DIP16 firmy (Texas instrument) są jeszcze wersje PCF8574A innych firm
Samo serce zarządzające całym sprzętem, też wyborem wejść audio to ATMEGA32u4 jest to ten sam mikrokontroler co w popularnych płytkach Arduino Leonardo i Arduino Pro micro, może to nie demon prędkości ale wystarczy do sterowania .