Nie widziałem, schematu, ale to chyba jednak przetwornica obniżająca -> dioda Schotkiego, dławik, scalak i malutkie radiatory, kondensator EPJ (low ESR).Olkus pisze: śr, 23 września 2026, 10:08 Z racji, że zasilacz jest "klasyczny", na transformatorze, to wielkich wymagań co do zamienników nie ma, ale warto wstawić coś dobrej jakości![]()
Pozdrawiam,
A.
C128DCR czyli PC'tów nie ma, ale też jest z... ;)
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
traxman
- 125...249 postów

Re: C128DCR czyli PC'tów nie ma, ale też jest z... ;)
-
Locutus
- 2500...3124 posty

Tak, na linii 5V.traxman pisze: śr, 23 września 2026, 13:40 Nie widziałem, schematu, ale to chyba jednak przetwornica obniżająca -> dioda Schotkiego, dławik, scalak i malutkie radiatory, kondensator EPJ (low ESR).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
¯\_(ツ)_/¯
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Jak wspominałem FRAKO produkowała wiele typów kondensatorów elektrolitycznych, nie wiem czy wszystkie typy miały wspomnianą przeze mnie "przypadłość". Z drugiej strony kondensatory te należały elementów bardzo dobrze trzymających parametry w czasie eksploatacji. Wiele z tych, które wylutowałem z nowych płytek (kupionych na początku lat 90. w Bomisie) trzymam do tej pory i kondensatory te, mimo upływu kilkudziesięciu lat od dnia ich produkcji, nadal trzymają swoje początkowe parametry (znamionową pojemność i niski ESR). Jednak nie miałem odwagi ich użyć, właśnie z obawy, że kiedyś, w odległej przyszłości, mogą ulec zwarciu...
Pozdrawiam
Romek
Porównując schemat z płytką, nie mogę na płytce znaleźć dwóch kondensatorów 2200 μF/25 V (C4 i C10). Widzę jedynie jeden duży kondensator 2200 μF/25 V i jeden 2200 μF/6 V (na wyjściu przetwornicy 5 V)... Jednego nie zamontowano?
Jak wspominałem FRAKO produkowała wiele typów kondensatorów elektrolitycznych, nie wiem czy wszystkie typy miały wspomnianą przeze mnie "przypadłość". Z drugiej strony kondensatory te należały elementów bardzo dobrze trzymających parametry w czasie eksploatacji. Wiele z tych, które wylutowałem z nowych płytek (kupionych na początku lat 90. w Bomisie) trzymam do tej pory i kondensatory te, mimo upływu kilkudziesięciu lat od dnia ich produkcji, nadal trzymają swoje początkowe parametry (znamionową pojemność i niski ESR). Jednak nie miałem odwagi ich użyć, właśnie z obawy, że kiedyś, w odległej przyszłości, mogą ulec zwarciu...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Locutus
- 2500...3124 posty

Jeśli chodzi o kondensatory 4,7mF/25VRomekd pisze: śr, 23 września 2026, 14:38 Porównując schemat z płytką, nie mogę na płytce znaleźć dwóch kondensatorów 2200 μF/25 V (C4 i C10). Widzę jedynie jeden duży kondensator 2200 μF/25 V i jeden 2200 μF/6 V (na wyjściu przetwornicy 5 V)... Jednego nie zamontowano?
Ten 'większy' przy gnieździe bezpiecznika to 'C10' i ma pojemność 3,3mF/25V.
¯\_(ツ)_/¯
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Fakt, Kolega Locutus dorzucił schemat i ma tu Kolega rację - ten kondensator, który jest na wyjściu przetwornicy powinien być Low ESR. Za mostkiem prostowniczym już nie musi, ale też raczej nie zaszkodzi. Inna sprawa, że kondensatory z tamtych lat i tak miały raczej większy ESR niż większość współczesnych, zwłaszcza typów o niskiej rezystancji szeregowej.traxman pisze: śr, 23 września 2026, 13:40Nie widziałem, schematu, ale to chyba jednak przetwornica obniżająca -> dioda Schotkiego, dławik, scalak i malutkie radiatory, kondensator EPJ (low ESR).Olkus pisze: śr, 23 września 2026, 10:08 Z racji, że zasilacz jest "klasyczny", na transformatorze, to wielkich wymagań co do zamienników nie ma, ale warto wstawić coś dobrej jakości![]()
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,