Kupię dekoder PAL-secam do telewizora Rubin 714.
Na przykład oprarty na TDA4510 itd. Przykładowy model KAEL TV4 itp...
To jest taki, który posiada własny układ generowania sygnału sand-castle. Taki dekoder powinien mieć między innymi wejścia impulsów synchronizacji pionowej i poziomej, V i H.
kupię dekoder PAL-secam do telewizora Rubin 714
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
-
Klupek98
- 50...74 posty

-
dzidek70
- 250...374 postów

Re: kupię dekoder PAL-secam do telewizora Rubin 714
Witam. Czy nadal aktualne?
-
Klupek98
- 50...74 posty

tak tak, aktualne
-
dzidek70
- 250...374 postów

witam.
Dekoder f-my ELPOL typ PAL-10 na ukł.sc.TDA4510 + MCA660 + HEF406
Zapraszam na PW.
Ps. nie znam do jakiego był OTVC
Dekoder f-my ELPOL typ PAL-10 na ukł.sc.TDA4510 + MCA660 + HEF406
Zapraszam na PW.
Ps. nie znam do jakiego był OTVC
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Z tego co jeszcze pamiętam, dekodery PAL do telewizorów Rubin 714 były jednymi z najbardziej rozbudowanych. Zawierały przełącznik torów Secam-PAL na układzie scalonym HEF4066, odtwarzanie składowej stałej w torze chrominancji (dwa dodatkowe potencjometry nastawne), układ regulacji amplitud sygnałów R-Y i B-Y (regulację poziomu nasycenia kolorów, współpracującą z układem regulacji odbiornika na potencjometrze) na czeskim układzie MCA660, stabilizator napięcia 12 V z tranzystorem i równoległym rezystorem, który miał obniżać straty mocy na tranzystorze, układ kształtowania impulsów SSC z impulsów odchylania poziomego i pionowego telewizora. Kupowałem je w Olkuszu od ich producenta, Pana Przemysława Ferta (o ile dobrze pamiętam), z którym w tamtym czasie (druga połowa lat 80. i lata 90.) współpracowałem. Była to zatem największa i najdroższa z płytek dekoderów PAL do telewizorów. Tu jest duża szansa (obecność MCA660 i HEF4066), że oferowany dekoder był faktycznie przeznaczony do rosyjskich telewizorów marki Rubin.
Pozdrawiam
Romek
Z tego co jeszcze pamiętam, dekodery PAL do telewizorów Rubin 714 były jednymi z najbardziej rozbudowanych. Zawierały przełącznik torów Secam-PAL na układzie scalonym HEF4066, odtwarzanie składowej stałej w torze chrominancji (dwa dodatkowe potencjometry nastawne), układ regulacji amplitud sygnałów R-Y i B-Y (regulację poziomu nasycenia kolorów, współpracującą z układem regulacji odbiornika na potencjometrze) na czeskim układzie MCA660, stabilizator napięcia 12 V z tranzystorem i równoległym rezystorem, który miał obniżać straty mocy na tranzystorze, układ kształtowania impulsów SSC z impulsów odchylania poziomego i pionowego telewizora. Kupowałem je w Olkuszu od ich producenta, Pana Przemysława Ferta (o ile dobrze pamiętam), z którym w tamtym czasie (druga połowa lat 80. i lata 90.) współpracowałem. Była to zatem największa i najdroższa z płytek dekoderów PAL do telewizorów. Tu jest duża szansa (obecność MCA660 i HEF4066), że oferowany dekoder był faktycznie przeznaczony do rosyjskich telewizorów marki Rubin.
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .