Mam dwa układy z lampą ECC84, w obu przypadkach układ zaczął generować niepożądane częstotliwości słyszalne. Układ na zdjęciu miał służyć jako gitarowy przester, zamiana triody z siatką-ekranem w miejsce triody z dwoma wyprowadzeniami katody nic nie dało. Drugi układ jest bardzo podobny do pierwszego (pierwsza trioda jako wzmacniacz ze wspólną katodą) z tym, że druga trioda (bez siatki-ekranu) połączona jest we wtórnik katodowy i sprzężenie zwrotne poprowadzone jest z katody wtónika z powrotem przez rezystor do siatki pierwszej, zamiana miejscami triod też nic nie dała.
Ta lampa została zaprojektowana do układu kaskody, ale czy można użyć jej w inny sposób, aby się nie wzbudzała? Są też schematy wzmacniaczy w internecie z użyciem tej lampy w konfiguracji SRPP. Dlaczego lampa wtedy się nie wzbudza, mimo że nie pracuje w układzie kaskody? Czy jest możliwość połączyć tę lampę, aby móc użyć obu triod w innych konfiguracjach, np. dwa osobne wzmacniacze (jak na rysunku), a jeśli tak, to jak? Jak sprawić by ta lampa nie generowała tych drgań?
Może ktoś już spotkał się z tym problemem, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
ECC84 wzbudzanie, oscylacje
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Tranzystor
- 2 posty

ECC84 wzbudzanie, oscylacje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: ECC84 wzbudzanie, oscylacje
Masz dwa stopnie wzmocnienia i transformator, czyli wystarczające warunki do uzyskania oscylacji, jeżeli tylko każdy z tych elementów będzie przesuwał fazę w podobnym zakresie częstotliwości.
Spróbuj:
a) ominąć jeden element, na przykład pobierając sprzężenie zwrotne przed transformatorem;
b) przesunąć częstotliwości graniczne jednego ze stopni poza zakres, w którym następuje oscylacja;
c) zmniejszyć wzmocnienie.
A swoją drogą - jaka jest częstotliwość tych oscylacji?
Spróbuj:
a) ominąć jeden element, na przykład pobierając sprzężenie zwrotne przed transformatorem;
b) przesunąć częstotliwości graniczne jednego ze stopni poza zakres, w którym następuje oscylacja;
c) zmniejszyć wzmocnienie.
A swoją drogą - jaka jest częstotliwość tych oscylacji?
-
Tranzystor
- 2 posty

Częstotliwość pisków zależy od położenia potencjometru, ma około 10-15kHz. Zmniejszając rezystor 1Mohm na siatce-ekranie pierwszej triody, zwiększała mi się częstotliwość oscylacji.
Spróbowałem innej lampy i byla to ECC85 z ekranem jako oddzielne wyprowadzenie i w tym samym układzie nie wzbudzała mi się, miała podłaczony ekran do masy. Gdy tylko podłączyłem ekran ECC85 do siatki, zaczęła mi się wzbudzać, podobnie jak ECC84, na czestotliwości około 12kHz.
Nie wiem jak połączyć ECC84 (i czy w ogóle tak się da), aby nie wzbudzała się w układzie, przez ten ekran połączony z siatką. Czy są jakieś możliwości połączenia ECC84, z wyjątkiem kaskody i SRPP? Mimo nie uziemionego siatki-ekranu pierwszej triody w układzie SRPP ta trioda się nie wzbudza (w internecie jest wzmacniacz, który ktoś skonstruował z tą lampą w układzie SRPP), nie wiem dlaczego tak jest.
Spróbowałem innej lampy i byla to ECC85 z ekranem jako oddzielne wyprowadzenie i w tym samym układzie nie wzbudzała mi się, miała podłaczony ekran do masy. Gdy tylko podłączyłem ekran ECC85 do siatki, zaczęła mi się wzbudzać, podobnie jak ECC84, na czestotliwości około 12kHz.
Nie wiem jak połączyć ECC84 (i czy w ogóle tak się da), aby nie wzbudzała się w układzie, przez ten ekran połączony z siatką. Czy są jakieś możliwości połączenia ECC84, z wyjątkiem kaskody i SRPP? Mimo nie uziemionego siatki-ekranu pierwszej triody w układzie SRPP ta trioda się nie wzbudza (w internecie jest wzmacniacz, który ktoś skonstruował z tą lampą w układzie SRPP), nie wiem dlaczego tak jest.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Tragikomiczne wartości elementów, więc nic dziwnego że są problemy...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
W praktyce jest.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

W układzie SRPP wzmocnienie górnej triody jest mniejsze od jedności i na dodatek rezystencja w obwodzie siatki jest mała. Można zmniejszyć skłonność do wzbudzania {pierwsza trioda, to trioda przystosowana do pracy w układzie wspólna katoda, czyli ta z dwoma doprowadzeniami katod} usuwając rezystor między anodą pierwszej, a siatką drugiej oraz zmniejszając rezystor siatkowy drugiej do 100 k bocznikując go pojemnością kilkuset pF. Dodatkowo w sprzężeniu dołożyć szeregowy rezystor {dobrać wartość}.Tranzystor pisze: pn, 7 września 2026, 20:03
-
tszczesn
- moderator
Nie wiem jak można układ odwzbudzić. W twoim układzie obie lampy wzmacniają sygnał, obie siatki są polaryzowane sporymi impedancjami. Siatka-ekran ma spore pojemności do obu anod, więc nie za bardzo jest jak przeprowadzić neutralizację. ECC84 to tego układu wybitnie się nie nadaje. Nawet jak jakimś kombinowaniem da ci się zlikwidować oscylacje to i tak układ będzie niestabilny i będzie się mógł wzbudzić na nowo od zupełnej dupereli np. innego ułożenia kabelków. Nie bez powodu w swoi układzie na PCC84 gdzie są dwie PCC84 zawsze jedna z triod ma uziemioną dla prądów zmiennych siatkę.