Pasywny wskaźnik VU do wzmacniacza mocy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

traxman
125...249 postów
125...249 postów

Pasywny wskaźnik VU do wzmacniacza mocy

Post autor: traxman »

W końcu uległem modzie na wskaźniki wychyłowe w sprzęcie audio i dorobiłem do swojego wzmacniacza układ pasywnego VU na schemacie zaczerpniętym ze strony:
https://www.giangrandi.org/electronics/ ... eter.shtml
SchVU.jpg
Jest to wskaźnik pasywny nie wymagający zasilania. W nieliniowym dzielniku na diodach kształtowana jest jego charakterystyka. Układ uzupełniają diody podświetlające tarczę odczytową. Dwa łańcuchy podświetlają ją od tyłu, jeden podświetla spód i dwie ledy podświetlenia przedniego umieszczone we wskaźniku podświetlają wskazówkę. Rozmiary płytki dostosowane są do wskaźników 41x41mm np. TRW36, P210SIH
TR-R36W_dimension.jpg
W moim wzmacniaczu najlepiej pasuje wskaźnik z czarną skalą, wyjątkowo wredny do podświetlenia i nieczytelny z większej odległości, ale mi się podoba (nie ma w nim miejsca na klasyczną miniaturową żarówkę rurkową).
Płytka mocowana jest za wskaźnikiem i dociska go do frontu. Dwie wewnętrzne LED trzeba zamocować po jego delikatnym demontażu. Zdjęcie pokazują ich rozmieszczenie, które może podlegać korektom, aby zniwelować odbicia od czarnej skali.
TRW.jpg
Elementy dzielnika wejściowego, rezystory i kolory diod należy dobrać wg własnych potrzeb i dostępnych napięć zasilania. Model współpracuje z czterokanałową końcówką 160W/8R, po dwie ostatnie diody z łańcuchów w moim przypadku są czerwone, bo lepiej podświetlają pola >0dB, pozostałe są pomarańczowe. Tył wskaźnika dodatkowo oklejony jest folią Oracal (sprawdza się też przy zmianie kolorów podświetlenia LCD) w kolorze pomarańczowym dla "pogłębienia" odcienia pomarańczowego. Brzegi wskaźnika zabezpieczone przed przeciekami światła, czarną taśmą izolacyjną. Frezowany otwór we froncie jest wyczerniony lakierem matowym.
Pamp_tył.jpg
Pamp.jpg
Dokumentacja pcb:
HypexVU_FL Gerber_TM 030826.png
HypexVU_FL Gerber_TM 030826.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pasywny wskaźnik VU do wzmacniacza mocy

Post autor: Einherjer »

Rezystory 6k8 są po dwa ze względu na straty mocy? Jak ustawiłeś czułość? Tak, żeby wskazówka wchodziła na czerwone przy faktycznym przesterowaniu? Widać jakieś ruchy przy cichszym słuchaniu?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Einherjer pisze: czw, 3 września 2026, 21:43 Jak ustawiłeś czułość? Tak, żeby wskazówka wchodziła na czerwone przy faktycznym przesterowaniu?
Potencjometrem RV1 ustawia się czułość :D
traxman
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: traxman »

Einherjer pisze: czw, 3 września 2026, 21:43 Rezystory 6k8 są po dwa ze względu na straty mocy?
Tak, aby rozproszyć straty na większej powierzchni, w modelu mam rezystory 6.8k/0.5W 1206
Einherjer pisze: czw, 3 września 2026, 21:43 Jak ustawiłeś czułość? Tak, żeby wskazówka wchodziła na czerwone przy faktycznym przesterowaniu? Widać jakieś ruchy przy cichszym słuchaniu?
Dla 100W/8R ustawiam 0dB, mam dosyć skuteczne kolumny (~90dB) więc przy cichym słuchaniu ruchy są niewielkie.
Aby wskazówka majtała w całym zakresie mocy trzeba by zrobić przełącznik 1:10, któryś ze wzmacniaczy taki miał, chyba WS432.