Parametry niepowtarzalnych triod

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Parametry niepowtarzalnych triod

Post autor: atom1477 »

Dobra, chyba znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=Ua8ZrITVucY
Jednak to inne lampy. Choć też samoróbki, i Alkowe.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

atom1477 pisze: pn, 31 sierpnia 2026, 20:06
cirrostrato pisze: pn, 31 sierpnia 2026, 17:31 Nie zmienia to faktu, że w zasadzie przy tak małej ilości tych triod nie ma tematu, dwie lampy to jak pół litra na dwóch.
Ale o co masz pretensje? O to że ktoś nabył tylko dwie lampy, to pretensje masz do Alka?
Nie pretensje a zdziwko, dwie lampy i tylko tyle na całej kuli ziemskiej tej Alkowej produkcji, jedna padnie i wzmacniacz na półeczkę aby cieszył wzrok niesprawny.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

taipan3 pisze: pn, 31 sierpnia 2026, 18:41 Było pytanie o trwałość z tego co wiem katoda wolframowa szybciej się zużywa niż np katody tlenkowe.
Mogę się mylić (nie sprawdzam w AI, kiedyś czytałam o tym książkę), ale wydaje mi się, że jest wręcz odwrotnie. Katoda wolframowa nie straci emisji, bo nie zmienia składu chemicznego, nie jest podatna na zatrucie, nie ucierpi od niedożarzenia i może pracować w obszarze nasycenia.
Chyba właśnie z tych powodów stosuje się je w zasadzie zawsze w lampach nadawczych o roboczym napięciu anodowym wyższym od 1kV.
Główną wadą katody wolframowej jest duża praca wyjścia, czyli duża moc żarzenia dla danego prądu anodowego.

Z tego, co wiem lampach nadawczych stosuje się prawie wyłącznie katody wolframowe torowane. W tej wersji mają niższą pracę wyjścia (nieco lepszą sprawność), ale są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku wolframu bez dodatków mamy katodę w wersji pancernej...
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

cirrostrato pisze: wt, 1 września 2026, 10:22 Nie pretensje a zdziwko, dwie lampy i tylko tyle na całej kuli ziemskiej tej Alkowej produkcji
Przecież na zdjęciu są 4. A wcale nie wiadomo czy na tym się produkcja zakończyła.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

atom1477 pisze: wt, 1 września 2026, 11:35 Przecież na zdjęciu są 4. A wcale nie wiadomo czy na tym się produkcja zakończyła.
Gdzie(!), chyba ci się w oczach dwoi......
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

cirrostrato pisze: wt, 1 września 2026, 11:51
atom1477 pisze: wt, 1 września 2026, 11:35 Przecież na zdjęciu są 4. A wcale nie wiadomo czy na tym się produkcja zakończyła.
Gdzie(!), chyba ci się w oczach dwoi......
OK znalazłem ale to dalej tylko cztery sztuki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ola Boga pisze: wt, 1 września 2026, 10:45 Mogę się mylić (nie sprawdzam w AI, kiedyś czytałam o tym książkę), ale wydaje mi się, że jest wręcz odwrotnie. Katoda wolframowa nie straci emisji, bo nie zmienia składu chemicznego, nie jest podatna na zatrucie, nie ucierpi od niedożarzenia i może pracować w obszarze nasycenia.
Słuszność jest w tym zdaniu. Z tym, że niestety - katoda wolframowa jest mało trwała, ale z innego powodu. Wolfram ma małą emisyjność, więc, aby lampa miała sensowną emisję katoda musi pracować w wysokiej temperaturze, normalnie świeci na biało jak żarówka. I identycznie jak żarówka się przepala.
Ola Boga pisze: wt, 1 września 2026, 10:45 Chyba właśnie z tych powodów stosuje się je w zasadzie zawsze w lampach nadawczych o roboczym napięciu anodowym wyższym od 1kV.
Główną wadą katody wolframowej jest duża praca wyjścia, czyli duża moc żarzenia dla danego prądu anodowego.
Z tego, co wiem lampach nadawczych stosuje się prawie wyłącznie katody wolframowe torowane. W tej wersji mają niższą pracę wyjścia (nieco lepszą sprawność), ale są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku wolframu bez dodatków mamy katodę w wersji pancernej...
Katody tlenkowe są stosowane i przy wyższych napięciach i mocach (taka ГМИ90 też ma katodę tlenkową, a tam ma 30kV na anodzie), ale wymagają dobrej próżni, bo duże napięcie anodowe oznacza dużą energię jonów gazów resztkowych i silniejsze zatruwanie. Ale też z pamięci piszę, więc niech Alek to potwierdzi (lub nie).
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

tszczesn pisze: wt, 1 września 2026, 13:25(taka ГМИ90 też ma katodę tlenkową, a tam ma 30kV na anodzie)
A nie chodzi przypadkiem o to, że ta lampa jest przeznaczona do pracy impulsowej?
Z katody tlenkowej można pobrać bardzo duży prąd w impulsie, nieosiągalny dla katody wolframowej, natomiast nie nadaje się ona do pracy ciągłej w takich warunkach.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Pewnie też. Są inne lampy które mają taką ta mi pierwsza do głowy przyszła.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

Katoda tlenkowa przy wysokich napięciach pracuje albo impulsowo, albo przy znacznie obniżonej gęstości prądu (kineskopy, lampy stabilizatorów równoległych OTVC). Raczej nie było lamp dużej mocy z katodami tlenkowymi do pracy ciągłej i pracujących z napięciami rzędu kilowoltów. Maksimum jakie osiągnięto to chyba pentoda do szeregowych stabilizatorów wysokiego napięcia 8068 o parametrach granicznych Uamax = 3,5 kV, Pamax = 35 W, Ikmax = 100 mA.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

O ile pamiętam, było więcej tych lamp. Na pewno dwie sztuki mam jeszcze gdzieś u siebie. Jest też dokumentacja tej lampy, więc w razie potrzeby mógłbym jeszcze zrobić kolejne egzemplarze, o ile mam jeszcze wszystkie materiały. Na przestrzeni lat bywały różne sytuacje. Były lampy robione w ilości kilkudziesięciu szt., kilku szt. albo tylko jednego egzemplarza. Zazwyczaj jest to trudniejsze od urządzenia w Afryce dla niemieckiej wycieczki emerytów w gospodarstwie agroturystycznym tańców w kolorowych strojach albo od wykonania na oczach publiczności zaledwie paroma ruchami młotka z zużytej felgi od samochodu ciężarowego (Man oczywiście) bardzo zgrabnego piecyka do gotowania manioku ( o czym kiedyś wspominał jeden z kolegów)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Planuję na tych lampach zrobić coś tak audiofilskiego, że ma to powalić na kolana zwolenników racjonalnego podejścia do układów lampowych audio (staram się do takich zaliczyć). Ma to być wręcz samolot na wrotkach. Teraz rozważam kilka pomysłów i staram się wybrać taki, który będzie zaprzeczeniem normalności. Tym samym to ma być eksponat audio na skalę światową (wiem, wiem - jestem nieskromny :wink: ). Dlatego fakt, że są tylko dwie takie lampy na świecie jest dla mnie bardzo atrakcyjny. Oczywiście układ, mimo odlotowej koncepcji bedzie grał i da się posłuchać ulubionej muzyki.

Na razie zbieram info o tych lampach i innych elementach i dziękuję za dyskusję w wątku. Za projekt w sensie praktycznym wezmę się jak się pozbędę zapasów lamp i zwolnię miejsce na stole, bo po prostu nie mam miejsca na postawienie lutownicy i sprzętu pomiarowego :? .
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

gsmok pisze: śr, 2 września 2026, 09:42Za projekt w sensie praktycznym wezmę się jak się pozbędę zapasów lamp i zwolnię miejsce na stole, bo po prostu nie mam miejsca na postawienie lutownicy i sprzętu pomiarowego :? .
Jak ja dobrze znam to uczucie ... Trzymam więc kciuki za sprzątanie a następnie trzymam kciuki za projekt.

Powalający zdrowy rozsądek wzmacniacz zapowiada się bardzo ciekawie, mam nadzieję, że uraczysz nas szczegółami już wkrótce :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ