..."zażyć" belfra stosując układzik z dwutransformatorowym zasilaniem układu z 15W trafa sieciowego 230V/6 (lub 12)V
Z uzwojenia sześcio- (lub dwunasto-) woltowego żarzysz ECC83 i zarazem wykorzystujesz je do zasilania drugiego mniejszego (np. 6W) transformatora 6(12)V/230V (lub niższego), którego uzwojenie wysokonapięciowe wykorzystujesz jako źródło napięcia anodowego?
Tak, żeby lampa dostała najniższe, ale dopuszczalne (co nie znaczy, że koniecznie katalogowe) napięcie anodowe, przy którym będzie pracowała względnie poprawnie. Niechby to było nawet 45 - 90V, byle nie 12V
Prezentowane układy pochodzą z netu - ale "kopyrajtu" nikt nie będzie się domagał! Obydwa były sprawdzane przeze mnie i są dobre. Oczywiście bez futswicza na przekaźniku!!!
Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 9 maja 2006, 10:09 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 4 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Janusz pisze:Tyle tylko, że wymienione lampy dość istotnie różnią się konstrukcją anody
Witam
Myślę, że ten mój post potraktujecie pół żartem, pół serio. O konstrukcji wewnętrznej tych lamp to my wiemy, ale czy wie promotor dający takie tematy? Może nawet nie wie, że ta lampka ma 12,6V żarzenia z wyprowadzonym środkiem?
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Retroman pisze:... my wiemy, ale czy wie promotor dający takie tematy?...
... to zapewne nie wie - zwłaszcza jeśli ma skrzemiały poglad na elektronikę.
Ale jakby mu położyć na stole E83CC Tesli czy ECC803 TFK i ECC88 lub E88CC to - jesli nawet wie - nie odróżni ich bez dodatkowego zmierzenia przejść między nóżkami 4,5 i 9 - bo lampy te są wizualnie identyczne
Może trafiła mu do rąk książka Alka - przekartkował ją i postanowił coś samemu jeszcze dokombinować
Ale, jeżeli ma tyle na liczniku co np. ja to Barstan może mieć lekko prze-EB... bo jak gość jest upierdliwy to nie odpuści a tych 12V to zapewne chorobliwe względy bezpieczeństwa + szwędanie się po sieci + fascynacje wszelkiego rodzaju krzemowo-lampowymi (o)hybrydami...
Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
... osoba otwierająca temat i najbardziej zainteresowana sprawą wyłączyła się całkowicie z dyskusji: zajmując albo rolę biernego obserwatora wydarzeń albo "gasząc światło wyszła z kibla"
Rozumiem, że maj, że matury, itepe, itede, ale chyba wypadałoby jakoś zaznaczyć swoje dalsze zainteresowanie tematem, w który zaangażowało się kilka osób
Bo my tu sobie bijemy pianę, dywagujemy, kombinujemy... eiee tam... no to i ja też robię "pstryk" w "tem temacie"...
Zoltan
Watek jest bardzo interesujacy, to moze ja wkleję sie z pytaniem?
( pytałem w innym wątku i ciszszszaa...
Jaka lampa z serii ECC będzie najlepsza do generatora VFO?
Pytanie nieco lamerskie, ale z danych katalogowych jakoś -dla mnie oczywiście - to nie wynika.
Konstruktor zastosował ECC 81, ale to dlatego że chciał ujednolicić radio.
Np ECC 88 ma zupełnie inną anodę.
Zależy od generowanej czestotliwosci. Jak to miej niz 30MHz to dowlna tioda malej mocy jest OK. Moze mniej ECC83 bomale nahylenie. ale ECC81, ECC85, ECC88, ECC84, EC92, EC96 a takzie triody z ECF80, ECF82, ECH81 jest OK. ECC82 to nieco przesada szkoda tej lampy do VFO.
ale jesli to juz 100MHz to raczej lampy o duzym nachyleniu. Raczej ECC81, ECC85, ECC88, EC92, EC96.
Powyżej to juz specjalne wykonane lampy: EC86, EC88...
Powoli (o rany jak powoli... ) zaczynam kumać. Nie ma innej drogi jak mozolnie przebrnąć przez katalogi i porównywać parametry i typowe aplikacje. W generatorze zostawię ECC 81. Nic tu nie ulepszę.
ECC83 ma bardzo wysoki wsółczynnik wzmocnienia (100) . Do czego ta lampa była używana??
Czy w kaskodzie współczynnik wzm ma duze znaczenie?
Pytam bo dwie lampy z u60 to 60x60 =3600
a 100x100=10000, czyli prawie 3 razy tyle?
W kaskodzie uzyskuje się duży opór wewnętrzny, więc przy założeniu takich samych parametrów obu lamp wzmocnienie dąży do gm*Ra. W związku z ograniczoną praktycznie wartość Ra lampy przeznaczone do stopni kaskodowych mają zazwyczaj duże nachylenie. Typowym przykładem jest ECC88.
ECC83 ze swoim niezbyt wielkim nachyleniem do kaskody raczej się nie nada. Dodatkowo mile widziane są lampy o niższym Ua. Pzoa tym kaskody stosowane są głównie w zakresie w.cz, a tam ECC83 wypada dosyć blado. To typowa lampa do wzmacniacza m.cz. o stopniach wspólnej katody.
I odpowiednim napięciu grzejnik - katoda
A z Ua prawda - ECC88 ma nominalne 90V - dość malo w porównaniu z innymi ECC. I płynie wtedy całkiem spory prąd.