Warsztatowy zasilacz napięcia przemiennego PWR_AC (MK2)

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

traxman
125...249 postów
125...249 postów

Warsztatowy zasilacz napięcia przemiennego PWR_AC (MK2)

Post autor: traxman »

Banalny układ, ale przydatny w praktyce, co wykazało jego ponad 15 letnie użytkowanie. Pierwsza wersja opisana była w książce, druga nieco zmodyfikowana tutaj. Schemat układu zasilacza:
PSU_AC_LAB_nowy_SCH.png
Jak widać jest to nic więcej niż zwykły transformator, ze sporą liczbą uzwojeń z napięciami dostosowanymi do układów lampowych.
Dwa separowane uzwojenia 6.3V/6A przeznaczone są do zasilania grzejników lamp. Transformator wykonany jest w miarę dokładnie, uzwojenia nawinięte są równocześnie, więc można je łączyć równolegle oraz oczywiście szeregowo dla uzyskania większego prądu lub wyższego napięcia (6.3V/12A lub 12.6V/6A)
Kolejne dwie sekcje uzwojeń służą do uzyskiwania napięcia anodowego, ewentualnie siatkowego i podzielone są na dwie części:
- niskonapięciową z uzwojeniami 10/20/40V, co sumarycznie umożliwia uzyskanie 70VAC/0.3A z krokiem 10V
- wysokonapięciową z uzwojeniami 40/80/160V, co sumarycznie pozwala uzyskać 280V/0.3A z krokiem 40V.
Obie sekcje można połączyć uzyskując napięcie 350VAC, z krokiem 10V.
Taki zakres regulacji ułatwia uruchamianie wzmacniaczy i radioodbiorników lampowych. Oczywiście zasilacz może też pełnić funkcje autotransformatora z separacją, co przydaje się przy serwisie odbiorników zasilanych bezpośrednio z sieci.

W porównaniu do pierwszej wersji, zasilacz musiał dostać nową obudowę Gainta G768A, bo stara nieco popękała, ABS się odbarwił i wyglądała już ogólnie słabo. W obwody uzwojeń wtórnych właczone zostały bezpieczniki polimerowe, w tym wysokonapięciowe MF-RM (pracują trochę na granicy wytrzymałości), które nie były dostępne, gdy powstawała pierwsza wersja. Wszystkie zaciski wymienione są na bezpieczne, gdzie miało to sens zachowany jest rozstaw 19mm, aby łatwiej było korzystać z przejściówek lub mostków łączących uzwojenia. Transformator dostał nową płytę montażową z większą ilością śrub mocujących (min. jego mocowanie i upadki były powodem popękania obudowy). Montaż nieco chaotyczny, ale mało tam miejsca.
Front_AC_PSU Środek.jpg
Front obudowy został wykonany jako pcb z laminatu 1.6mm z czarną soldermaską, co załatwiło obróbkę i napisy.
Front_AC_PSU Front.jpg
Najgorszy problemem to koszt transformatora, ale trzeba to przełknąć, bo układ naprawdę przydaje się na warsztacie.
Gerbery do frontu:
Front_AC_PSU Gerber_TM 130726.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Warsztatowy zasilacz napięcia przemiennego PWR_AC (MK2)

Post autor: Romekd »

Czołem
Bardzo ciekawy pomysł i przydatne w każdej pracowni radioamatora urządzenie do zasilania różnych urządzeń napięciem zmiennym. Ja wiele lat temu wymyśliłem coś podobnego, ale redukując liczbę uzwojeń do czterech i komplikując nieco możliwe sposoby ich podłączania. Wymyśliłem sobie, że uzwojenia wtórne można łączyć szeregowo, ale z możliwością zmiany fazy podłączania wyprowadzeń każdego z nich. Wystarczy wykonać transformator mający uzwojenia wtórne o napięciach: 10 V, 30 V, 90 V i 270 V (wszystkie o prądzie wyjściowym 1 A), by móc uzyskać napięcie wyjściowe od 10 V do 400 V i prądzie 1 A, z możliwością jego ustawiania z krokiem 10 V (potrzebne jest osiem przekaźników i osiem przełączników). W moim przypadku przełączanie odbywało się przy pomocy przekaźników DPDT, sterowanych przełącznikami (w przyszłości mikrokontrolerem). Na wyjściu można byłoby dać dodatkowo prostownik Graetza i kondensatory o odpowiedniej pojemności i napięciu, dla uzyskania napięć stałych, niestabilizowanych.
Pochwaliłem się tym pomysłem znajomemu, który zamieścił na YT filmik, jak to właśnie "przyszedł mu do głowy" ciekawy pomysł na prosty, regulowany zasilacz AC... :wink: Teraz zdecydowanie rzadziej chwale się swoimi pomysłami rozmaitym cwaniaczkom, którzy nie dość że chcieliby przypisać sobie moje pomysły (niekoniecznie zawsze udane i w ogóle sensowne) swojemu autorstwu, to jeszcze mieli zamiar zrobić na tym mały biznes...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman
125...249 postów
125...249 postów

Romekd pisze: pn, 17 sierpnia 2026, 12:47 Na wyjściu można byłoby dać dodatkowo prostownik Graetza i kondensatory o odpowiedniej pojemności i napięciu, dla uzyskania napięć stałych, niestabilizowanych.
Prostownik z filtrem, a nawet cały stabilizator 0-250V jest w osobnym pudełku,
PHU_HT_LAB.jpg
a transformator wykorystywany jest do jego zasilania - co by nie mnożyć bytów.
Na razie nie doczekał się odświeżenia, bo ważniejszy był Motech, z którego korzystam częściej.
Motech_Front.jpg
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja bym jednak zrobił uzwojenia żarzenia na nieco wyższe napięcie i dodał stabilizację. Jak do uzwojenia 6.3 VAC 6 A przy 250 V w sieci dołączę dwie ECC83 to będą miały dość gorąco.
traxman
125...249 postów
125...249 postów

U mnie nie ma problemów z wartością napięcia:
emon.jpg
ale kiedyś popełniłem mały i tani "autotransformator" do jego korekty, a w moim przypadku do sprawdzania wpływu zmiany +/-10% na działanie zasilanego urządzenia:
auto.jpg
opis:
https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty ... arsztatowy