nietypowy zasilacz wysokiego napięcia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Davido
15...19 postów
15...19 postów

nietypowy zasilacz wysokiego napięcia

Post autor: Davido »

Witam potrzebuje zasilacz 2KV o natęzenia około 5mA jednak w czasie rozruchu musi podać przez "moment"3KV czy ktoś ma pomysł na jego wykonanie??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: nietypowy zasilacz wysokiego napięcia

Post autor: tszczesn »

Davido pisze:Witam potrzebuje zasilacz 2KV o natęzenia około 5mA jednak w czasie rozruchu musi podać przez "moment"3KV czy ktoś ma pomysł na jego wykonanie??
Laser robisz? Dowolny układ bateryjnej świetlówki, tyle, że w uzwojeniu wtórnym zwiększasz kilkukrotnie ilość zwojów.

Ale uważaj - takie napięcie na tym poziomie mocy zabija natychmiast.
Davido
15...19 postów
15...19 postów

dokładnie potrzebuje taki zasilacz do lasera...mój plan pierwoty zakładał wykozystanie trafa które po wyprostowaniu daje około 2,1kv jedank potrzebuje impuls 3KV jednak nie za bardzo wiem jak go "zrobić"na początku myślałem że "nagłe podłaczenie" transformatora wytowrzy odpowiedni impul ale nie wiem czy korki w domu to wytrzymają...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Davido pisze:dokładnie potrzebuje taki zasilacz do lasera...mój plan pierwoty zakładał wykozystanie trafa które po wyprostowaniu daje około 2,1kv jedank potrzebuje impuls 3KV jednak nie za bardzo wiem jak go "zrobić"na początku myślałem że "nagłe podłaczenie" transformatora wytowrzy odpowiedni impul ale nie wiem czy korki w domu to wytrzymają...
Nagłe podłączenie go nie wytworzy. Nie wiem, czy twoją lampę można zasilać prądem zmiennym czy stałym, ale dla prądu stałego możesz zrobić coś w stylu przetwornicy podwyższającej (z jedną cewką) - tam przepięcie jest wbudowane w układ. Z tym, że nie wiem gdzie znajdziesz odpowiednie tranzystory...
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Jak na prąd stały to robisz sumator pradu na diodach. Na jedną diodę podajesz napięcie 2kV, a na drugą zapłonowe.
Krzysztof Komarnicki
Davido
15...19 postów
15...19 postów

hmm nigdy nie bawiłem sie wysokimi napięciami i trudno mi to sobie wyobrazić...będe wdzieczny za jakiś rysunek pomocniczy
Davido
15...19 postów
15...19 postów

Witam przeszukuj google natrafiłem na takich scheamt czy jest on poprawny??chodzi mi o układ zapłonowy na górze schematu i czy to będzie działać??jako transformator zapłonowy dać transformator od stroboskopu... Obrazek
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Tak, jest poprawny. Zwróć tylko uwagę na rezystancję uzwojenia trafa zapłonowego - jesli nie będzie przeszkadzać to ok.
Krzysztof Komarnicki
Davido
15...19 postów
15...19 postów

a jak skutecznie ograniczyć prąd płynący w laserze?? niechciałbym aby płyneło wiecej niż 3mA..Mam to zrobić przez rezystor czy inny układ??
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Najprostsze sensowne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to żarówka po stronie pierwotnej trafa (230/2kv).
Krzysztof Komarnicki
Davido
15...19 postów
15...19 postów

też na początku o tym pomyślałem jednak zasilacz będzie prezentowany a dniach otwartych a żarówka raczej będzie psuła efekt wizualny...wiec chyba trzeba wymyślić coś innego...