Cześć
Mam pytanie o cewki odchylania. Posiadam dwie Wisły, jedna kompletna w oryginale, druga trochę zdekompletowana. W jednej cewki odchylania były wsadzone w obudowę bez podkładek ebonitowych i bez karkasu, w który wchodzi szyjka kineskopu (ktoś przerabiał na kineskop prostokątny). Drugie cewki odchylania mają karkas, podkładki itp. na karkasie są nawinięte na całej długości uzwojenia drutem ok. 0,1 mm, wszystkie zwoje są poprzecznie przylutowane do pinu (zwarte), pin ma przewodów idzie do pierwszego połączenia na łączówce na cewkach. Mam pytanie czemu to służy? Ponieważ chcę maksymalnie odtworzyć w tej drugiej Wiśle wszystko co się da, zrobiłem karkas podkładki itd. Czy te uzwojenia muszą być?
Telewizor Wisła - pytania
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
TomekB.
- 5...9 postów

-
Romekd
- moderator
Re: Telewizor Wisła - pytania
Czołem.
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia obu zespołów cewek? Może naprowadziłoby to kogoś z Użytkowników na wyjaśnienie i rozwiązanie problemu...
Pozdrawiam
Romek
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia obu zespołów cewek? Może naprowadziłoby to kogoś z Użytkowników na wyjaśnienie i rozwiązanie problemu...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
TomekB.
- 5...9 postów

Re: Telewizor Wisła - pytania
Cewka że zdjęcia jest kompletna ,druga nie ma tego karkasu ,na tym karkasie jest nawinięte prawie na całej długości uzwojenie drutem 0,1mm1 warstwa , wzdłuż tego nawinięcia idzie pin lutowniczy.do którego są przylutowane wszystkie zwoje uzwojenia,z pinu idzie przewód który jest przylutowane do łączówki na cewkach odchylania 1 pin.E drugiej cewce nic nie ma są same cewki odchylania nie ma tego karkasu z uzwojeniami. Pytanie jaką funkcję pełni to uzwojenie z 1 przewodem? Ekran ? Czy to uzwojenie musi być.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.