Poszukiwany chętny do naprawy / sklejenia podstawy i bańki.
Lampa sprawna, ale "na zimno" nie ma dobrego kontaktu w obwodzie żarzenia, dopiero po rozgrzaniu jest Ok, choć przez kilka pierwszych minut pojawiają się trzaski.
Próbowałem poprawić luty w pinach, nie pomogło.
Ruch bańki względem cokołu jest minimalny.
Luźny cokół Cunningham 327
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
-
ianoosh
- 100...124 posty

-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Re: Luźny cokół Cunningham 327
Skoro próbowałeś lutować i nie pomogło, to najpewniej słaby kontakt jest we wnętrzu bańki i klejenie cokołu nic nie da.
-
ianoosh
- 100...124 posty

Raczej nie wewnątrz bańki, bo przy poruszaniu cokołem w podstawce kontakt wraca / zanika, problem jest raczej między bańką a cokołem.
Wydaje mi się że gdyby luzy były wewnątrz to poruszanie cokołem powodowałoby przemieszczanie drutu w szkle i rozszczelnienie bańki...
Spróbuję jeszcze raz, może trzeba odessać starą cynę i potraktować miejsce styku jakimś mocnym topnikiem?
Wydaje mi się że gdyby luzy były wewnątrz to poruszanie cokołem powodowałoby przemieszczanie drutu w szkle i rozszczelnienie bańki...
Spróbuję jeszcze raz, może trzeba odessać starą cynę i potraktować miejsce styku jakimś mocnym topnikiem?
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Gdy pisałeś, że przelutowałeś to założyłem że zrobiłeś to nową cyną i topnikiem. Możesz spróbować odessać cynę, delikatnie mechanicznie wyczyścić ile się da czymś ostrym, posmarować topnikiem i zalutować na nowo. Jeśli to nie pomoże - możesz też po rozlutowaniu zdjąć cokół, wyczyścić druciki i wnętrze nóżek. Będą problemy z ponownym założeniem - trzeba zapamiętać układ drucików, będą też się one giąć przy zakładaniu, więc jeśli nie czujesz się na siłach to lepiej odpuść.
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Skoro już raz lutowałeś tę nóżkę, odessij z niej cynę i zobacz, czy koniec drucika jest pocynowany. Jeśli jest, to są dwie możliwości: drucik jest przerwany w nóżce cokołu lub jest przerwany tuż przy spłaszczu. Niestety ta druga opcja występuje częściej. Obejrzyj spłaszcz przez bańkę, jeśli widać zieloną korozję tuż przy spłaszczu, to tym bardziej ma miejsce druga opcja.ianoosh pisze: sob, 8 sierpnia 2026, 09:11 Raczej nie wewnątrz bańki, bo przy poruszaniu cokołem w podstawce kontakt wraca / zanika, problem jest raczej między bańką a cokołem.