Kineskop do Wisły

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
TomekB.
2 posty
2 posty

Kineskop do Wisły

Post autor: TomekB. »

Cześć, jestem nowym użytkownikiem forum. Witam serdecznie wszystkich.
Szukam kineskopu do telewizora Wisła, najchętniej sprawnego, ale to nie jest warunek konieczny. W egzemplarzu który nabyłem ktoś próbował zamontować kineskop prawdopodobnie od Algi, kineskop o oznaczeniu 35 MK-21.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Kineskop do Wisły

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Szanse praktycznie zerowe.....jest lampa tego typu z długą poświatą i pomarańczowej barwie, czyli się nie nadaje, oryginału nie kupisz.
Napisz do Alka, on w Wisłach się specjalizuje.
Ja wolę radia zbierać i mieć spokój niż najpierw walczyć z pleśnią i śladami po myszach a potem nie mieć gdzie tego TV postawić.
Jak miałem 11-12 lat to mi ojciec wywalił praktycznie kompletnego Szmaragda i Lazuryta, więc nie zbieram.
Poza tym już nie ma gdzie tych TV szukać.
A Wisła ma o tyle paskudną cechę, że to wczesny, rosyjski kineskop, który pochodzi od wojskowej lampy z ekranów radarowych i szybko wyparły go nowsze typy.
31LK2B.pdf
31LK2B_page-0001.jpg
Zrzut ekranu z 2026-08-02 21-07-48.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TomekB.
2 posty
2 posty

Post autor: TomekB. »

Szanse są na wschodzie Europy, mam tam kontakty, nawet wiem gdzie jest na sprzedaż, ale sprzedawca nie odzywa się 😡 W mojej wstawiony był od Algi, chyba 35 mk-21. Kupiłem kineskop do Wisły od pewnego jegomościa z Żyrardowa, który okazał się oszustem i przesłał jakieś dziadostwo prostokątne. Radia są w kręgu podstawowych zainteresowań, ale tak mnie naszło na Wisłę i Belwedera.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

TomekB. pisze: ndz, 2 sierpnia 2026, 21:30 Szanse są na wschodzie Europy, mam tam kontakty, nawet wiem gdzie jest na sprzedaż, ale sprzedawca nie odzywa się 😡 W mojej wstawiony był od Algi, chyba 35 mk-21.
W Aldze był kineskop z elektrostatycznym skupianiem, w zależności od wersji Algi, AW36-801 lub AW36-802. 35MK21 to zdaje się kineskop zastępczy za starsze typy ze skupianiem magnetycznym (35MK1 i MW36-44), ale już bezpułapkowy.

TomekB. pisze: ndz, 2 sierpnia 2026, 21:30 Kupiłem kineskop do Wisły od pewnego jegomościa z Żyrardowa, który okazał się oszustem i przesłał jakieś dziadostwo prostokątne. Radia są w kręgu podstawowych zainteresowań, ale tak mnie naszło na Wisłę i Belwedera.
Zapewne od słynnego Tadzia z Żyrardowa...