Witam!
Dziś byłem na "pchlim targu" i takie cuda.
NordMende Mambo
Małe radio MW/FM z pasmen 49m SW.
Produkcja japońska, kupione "w ciemno" zagrało z trzaskami od brudnego potencjometru i przełącznika, prysnąłem Kontakt 2000 GOLD i naprawiłem antenę, radio podłączam do ELSIN ZOT-1 czyli z epoki, bodajże na DZG.
Brudne było, wyczyściłem i jest jak nowe i to za 15zł.
VEF-222 za 40zł, gra jakby robot mówił.....czas na wymianę elektrolitów i to wszystkich, w sprzęcie sowieckim się wymienia co do sztuki jak nasze czerwone ELWA KES.
Poza tym była wersja CCIR i jest opis.....kilka kondensatorów i będzie pełny zakres, VEF-221 to CCIR.
Radio ma "militarny" bębnowy przełącznik zakresów.\
Za 30zł taki ciekawy telefon z licznikiem z 1984 roku
Diody 100A 600V....5 zwykłych, 2 z anodą na śrubie,70zł.
Klawiatura RAZER ORNATA CHROMA z RGB, ładny stan bo używała kobieta 30-letnia.
Całe 20zł
7 sztuk takich pudełek
7 kupiłem wcześniej i uwolniły mnie od sporej ilości pudełek po lodach i zaleta, że się nie wysypie i kotka nie nasika.
VEF na razie recaping, potem będę przestrajał.
Śmieciobranie w sierpniu
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Śmieciobranie w sierpniu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Re: Śmieciobranie w sierpniu
Gratulacje dla Kolegi.
Jacek
Jacek
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: Śmieciobranie w sierpniu
Witam!
VEF-a naprawiłem, niektóre kondensatory(wszystkie 1-10uF) miały pojemność w pikofaradach(czyli przerwa) a te większe ogromny ESR, po recapingu radio od razu zagrało, przestroiłem ale już noc mnie goniła i byle jak zestrojone, choć bez trudu 87,5MHz-108MHz, trzeba podstroić obwody wejściowe, tym razem podam sygnał na głowicę UKF, potem na TinySA tłumienie ustawię i oscyloskop na detektor FM, strojąc na maksymalny poziom sygnału.
Radio ma głupio rozwiązany "odłącznik sygnału" .......chyba po to, by heterodyna nie siała przez antenę.
Prowizorycznie "na krótko" podpiąłem i gra bardzo fajnie.
To radio ma niezwykle skuteczny głośnik, wzmacniacz wygląda na K174UN7 czyli UL1481/TBA810S ale depnięcie ma lepsze niż taki Taraban, aż łeb pęka.
Telefon działa.....tylko po co mi chyba 40 sztuk telefonów stacjonarnych najdziwniejszych typów?
Mam też 4 centralki telefoniczne, w tym sporego PLATAN PROGRES 40, niemniej jednak nie ciągnę kabli bo był telefon, ale widać lepiej krzyczeć na piętro.
No i lepiej by gdzieś się cyferki nie pokazywały czy dioda LED nie świeciła......ale 16kW fotowoltaiki stoi, lepiej za darmo oddawać niż "deputat" wykorzystać.
Do tych diod nie mam zastosowania na ten moment......prostownikami, które pod obciążeniem dają 17-20V nie wolno ładować akumulatorów w nowych, naszpikowanych elektroniką autach.
Ewentualnie zrobić z tego ładowarkę do ładowania takich kobył czy baterii kilku(nastu) baterii kwasowych bo do AGM to się nie nadaje.
VEF-a naprawiłem, niektóre kondensatory(wszystkie 1-10uF) miały pojemność w pikofaradach(czyli przerwa) a te większe ogromny ESR, po recapingu radio od razu zagrało, przestroiłem ale już noc mnie goniła i byle jak zestrojone, choć bez trudu 87,5MHz-108MHz, trzeba podstroić obwody wejściowe, tym razem podam sygnał na głowicę UKF, potem na TinySA tłumienie ustawię i oscyloskop na detektor FM, strojąc na maksymalny poziom sygnału.
Radio ma głupio rozwiązany "odłącznik sygnału" .......chyba po to, by heterodyna nie siała przez antenę.
Prowizorycznie "na krótko" podpiąłem i gra bardzo fajnie.
To radio ma niezwykle skuteczny głośnik, wzmacniacz wygląda na K174UN7 czyli UL1481/TBA810S ale depnięcie ma lepsze niż taki Taraban, aż łeb pęka.
Telefon działa.....tylko po co mi chyba 40 sztuk telefonów stacjonarnych najdziwniejszych typów?
Mam też 4 centralki telefoniczne, w tym sporego PLATAN PROGRES 40, niemniej jednak nie ciągnę kabli bo był telefon, ale widać lepiej krzyczeć na piętro.
No i lepiej by gdzieś się cyferki nie pokazywały czy dioda LED nie świeciła......ale 16kW fotowoltaiki stoi, lepiej za darmo oddawać niż "deputat" wykorzystać.
Do tych diod nie mam zastosowania na ten moment......prostownikami, które pod obciążeniem dają 17-20V nie wolno ładować akumulatorów w nowych, naszpikowanych elektroniką autach.
Ewentualnie zrobić z tego ładowarkę do ładowania takich kobył czy baterii kilku(nastu) baterii kwasowych bo do AGM to się nie nadaje.