Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Post autor: atom1477 »

Bo to jest generator prostokąta, a u Romekd pewnie był to generator sinusa.
Romekd: a może sobie weźmiesz ten generator i rozbierzesz obudowę? Podłączył byś się do samego kwarca.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Re: Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Post autor: hellcat »

Wiem, że na wyjściu jest prostokąt, chciałem to na szybko zademonstrować dlaczego się nie nadaje.
U Romka jest rezonator kwarcowy.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
traxman pisze: śr, 29 lipca 2026, 07:07
Romekd pisze: śr, 29 lipca 2026, 04:14 Dobrą stabilność częstotliwości urządzenia zapewnia rezonator kwarcowy w gorącym termostacie, gdzie niestety uszkodził mi się rezonator o częstotliwości 80 MHz, którego od kilku już lat nigdzie nie mogę kupić, przez co jeden Adretów mam od wielu lat niesprawny :(
A nie można wykorzystać typowego OCXO 10/20/40MHz i PLL np.: AOC97FAJC? lub coś z MEMS jest tego trochę.
Przyrząd jest warty przeróbek.
staku pisze: śr, 29 lipca 2026, 07:56 Może się nada?
hellcat pisze: śr, 29 lipca 2026, 09:13 :arrow: staku
Nie za bardzo, taki generatorek potrafi siać po całym paśmie do 1 GHz lub wyżej.
Dziękuję za odpowiedzi. Generator, do którego szukam od wielu lat rezonatora kwarcowego, uszkodził mi się w 2020 roku. Początkowo zamierzałem zdobyć oryginalny rezonator, gdyż w Adrecie pracuje on w generatorze VXO, dostrajanym pętlą PLL, którą można wykorzystać do dodatkowej poprawy dokładności generatora, po podłączeniu zewnętrznego źródła częstotliwości referencyjnej 10 MHz, z czego czasami korzystałem. Niestety, mimo zamieszczenia kilku ogłoszeń o poszukiwaniu kwarcu (w tym jednego na Triodzie: https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=387009#p387009 ), nie udało się go zdobyć. Brałem pod uwagę opcję z wykorzystaniem pokazanego w jednej z wypowiedzi generatora, ale jak wspomniał Andrzej generuje on falę zbliżoną do prostokątnej z ogromną zawartością harmonicznych (jeżeli nie znajdę kwarcu do termostatu, może pokuszę się o takie rozwiązanie) :( Dokładna analiza poszczególnych bloków ADRETA pozwoliła wykryć jeszcze inne usterki, np. zużyte wszystkie duże kondensatory w bloku zasilania (przykręcane śrubami, dostępne w handlu, ale dość drogie...), błędy w działaniu pamięci (RAM statyczne; najlepiej byłoby je wymienić na jakieś bardziej współczesne, co wiązałoby się z potrzebą dokonania dodatkowych przeróbek), wyschnięte akumulatorki podtrzymujące zawartość pamięci (kiedyś już przeze mnie wymienione, gdyż oryginalne uległy wylaniu, co spowodowało poważne uszkodzenia na druku). Sprzedający mi generator człowiek najpierw w rozmowie mailowej zaniżał wiek urządzenia, twierdząc, że ma ok. 20 lat, później jak poznałem rzeczywistą datę produkcji mówił, że jeśli przyrząd podziałał 40 lat i był stworzony specjalnie dla wojska (kolejna nieprawda), to na pewno podziała drugie 40 lat (oba zakupione przeze mnie generatory kilkakrotnie się psuły, a jeden z nich dotarł do mnie już uszkodzony...), a trzecim stwierdzeniem sprzedawcy było, że wszystkie użyte w nim elementy są łatwo dostępne, przez co nie będzie żadnego problemu z ewentualną naprawą urządzenia w przyszłości... Nic z tych zapewnień "supersprzedawcy" z Allegro w rzeczywistości się nie spełniło - urządzenie okazało się bardzo awaryjne (nie tylko moje, gdyż inni koledzy też mieli z nimi jakieś problemy), a wykorzystane w nim podzespoły, jak ten nieszczęsny kwarc, kompletnie nie do zdobycia... :(
Myślę, że wrócę do tego generatora, gdy będę miał więcej czasu, może na emeryturze, do której zostało mi jeszcze 1,5 roku.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Romku, mam rezonator kwarcowy, niestety na 80,303MHz i nie wiem czy uda się skorygować do 80MHz. Niestety innych parametrów też nie znam (pojemność, stabilność krótko i długookresową).
Nie licz na to, że na emeryturze będziesz miał więcej czasu :D
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Poniżej mój wobul na 800MHz-1,8GHz, japoński Leader z roku 1989.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

atom1477 pisze: śr, 29 lipca 2026, 10:24 Romekd: a może sobie weźmiesz ten generator i rozbierzesz obudowę? Podłączył byś się do samego kwarca.
Z tym może być problem. Szybka sekcja i mamy obraz. Kwarc jest goły i nie jest chyba niczym zabezpieczony przed czynnikami zewnętrznymi.
IMG_20260729_105810169.jpg
Młotkiem oberwał inny generator, ale zakładam że "80" będzie miał podobnie.
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

Romekd pisze: śr, 29 lipca 2026, 10:46 Myślę, że wrócę do tego generatora, gdy będę miał więcej czasu, może na emeryturze, do której zostało mi jeszcze 1,5 roku.
Mojej rodzicielce zostało 8 miesięcy; też już robisz kreski na ścianie? :D

Też byłem takim technicznym dziwakiem. Wtedy to było dziwactwo, a teraz każdy coś chce - "...a bo ty się znasz na takich rzeczach".
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

hellcat pisze: śr, 29 lipca 2026, 10:04 Tak na szybko skleciłem. Na pierwszym zdjęciu generator 80MHz, widać że piąta harmoniczna jest na porównywalnym poziomie.
Może można zastosować drabinkę filtrów dolnoprzepustowych np na 100 MHz aby odciąć te harmoniczne?
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Pewnie, że można, zrobiłem symulacje na szybko, wyszło takie coś, teoretycznie tłumi od -50 dB, w praktyce będzie to bliżej -40dB.
Taki odstęp w przyrządzie pomiarowym raczej będzie nie do przyjęcia.
Üdv
Macska
traxman
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: traxman »

Dla niechętnych do nawijania cewek, można zastosować do filtracji prostokąta 80MHz gotowe LFCN-80+, RLP-83+, SXLP-90+, ULP-83+. Jak będzie mało to dwa i wzmacniacz pomiędzy nimi.