Poproszę kolegów o identyfikację tego odbiornika . Może ktoś ma przez przypadek schemat?
Jest prawdopodobnie produkcji belgijskiej z lat 1933-1939 . Opis zakresów na skali w języku francuskim - OC PO GO . Z lamp , które w nim są obecnie to:
6A7 , 6D6 , 80 oraz magiczne oko prawdopodobnie 6G5 .
Brak 2 lamp - głośnikowej oraz detektor- I stopień wzm m.cz. .
Mam przeczucie że jako głośnikowa powinna pracować lampa "42" a w stopniu poprzedzającym lampa "75" ale chciałbym się upewnić .
Odbiornik nie posiada symboli lub oznaczeń na chassis . Elementy od spodu maję symbol " B.B." , kilka elementów jest firmy ALWAYS.
--------------------------------------------------------------------------------
Druga sprawa to prośba o pomoc w zdobyciu - brak jednej z gałek oraz brakująca lampa " 75 " i oczko magiczne , które niestety ma przerwę w żarzeniu. Z lampą " 42 " chwilowo mogę podstawić jakiś nowszy zamiennik. Jeśli chodzi o lampy i gałki to w grę wchodzi odkupienie lub wymiana na inne .
prosze o identyfikacje :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
prosze o identyfikacje :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: prosze o identyfikacje :)
Jest to oczywiście jakiś francuz, poszukaj na fransuskich stronach internetowych. Co do gałek to nie jestem pewien, ale mogą być w ogóle nieoryginalne, identyczne (przynajmniej z tego co na zdjęciu widać) montował na swoich radiach polski Tekafon, więc może ktoś je już u nas założył?arwiecz pisze:Poproszę kolegów o identyfikację tego odbiornika . Może ktoś ma przez przypadek schemat?
Jest prawdopodobnie produkcji belgijskiej z lat 1933-1939 . Opis zakresów na skali w języku francuskim - OC PO GO . Z lamp , które w nim są obecnie to:
6A7 , 6D6 , 80 oraz magiczne oko prawdopodobnie 6G5 .
Brak 2 lamp - głośnikowej oraz detektor- I stopień wzm m.cz. .
Mam przeczucie że jako głośnikowa powinna pracować lampa "42" a w stopniu poprzedzającym lampa "75" ale chciałbym się upewnić .
Odbiornik nie posiada symboli lub oznaczeń na chassis . Elementy od spodu maję symbol " B.B." , kilka elementów jest firmy ALWAYS.
Co do lampy - 75 jest bardzo popularna, grosze kosztuje, aczkolwiek w Polsce trudna do kupienia, bo u nas rzaczej nigdzie nieużywana. Na USAńskim ebayu jest tego od cholery, kosztuje coś w granicach 5$. 42 takoż, tyle, że o 50% droższa jest.
A radio mi się kojarzy tak 'na oko' z firmą SBR, ale to tylko skojarzenie.
-
- 250...374 postów
Razem z tym odbiornikiem były jeszcze 3 inne z podobnych lat i o podobnej konstrukcji . 2 z nich 100 % są produkcji belgijskiej MACQ Radio oraz ISIS Radio ( znalazłem je na belgijskich stronach http://home.scarlet.be/%7Ejcatteau/Belgisch.htm ) . W Isis gałki są z logo firmy a wszystkie odbiorniki wyglądają na niegrzebane ( już napewno nie u nas w kraju - brak elementów firm spotykanych w naszych odbiornikach ) więc gałki w moim odbiorniku są najprawdopodobniej oryginalne. Kształtem radio jest zbliżone do odbiorników SBR ale one mają na wszystkich charakterystyczne logo firmy np na skali . W moim odbiorniku brak jakichkolwiek symboli . To że odbiornik był razem z innymi "Belgami" sugeruje mi jego pochodzenie.
-
- moderator
No w sumie belgijski być może, tam też francuskiego języka uzywają. To w takim razie z gałkami dziwne jest, albo to tylko przypadkowa wizualna zbiezność.arwiecz pisze:Razem z tym odbiornikiem były jeszcze 3 inne z podobnych lat i o podobnej konstrukcji . 2 z nich 100 % są produkcji belgijskiej MACQ Radio oraz ISIS Radio ( znalazłem je na belgijskich stronach http://home.scarlet.be/%7Ejcatteau/Belgisch.htm ) . W Isis gałki są z logo firmy a wszystkie odbiorniki wyglądają na niegrzebane ( już napewno nie u nas w kraju - brak elementów firm spotykanych w naszych odbiornikach ) więc gałki w moim odbiorniku są najprawdopodobniej oryginalne. Kształtem radio jest zbliżone do odbiorników SBR ale one mają na wszystkich charakterystyczne logo firmy np na skali . W moim odbiorniku brak jakichkolwiek symboli . To że odbiornik był razem z innymi "Belgami" sugeruje mi jego pochodzenie.