Podgrzewacze Mechanic iX5 Ultra kontra Sunshine LS2

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Podgrzewacze Mechanic iX5 Ultra kontra Sunshine LS2

Post autor: Locutus »

Zima jeszcze daleko, a ja znowu o podgrzewaczach. 😉
Chyba potrzeba posiadania małego podgrzewacza to już stan umysłu (a tak serio to mam kilkanaście modułów SIMM30 do naprawy...).
Nie mogłem się zdecydować, więc... "pożyczyłem" dwa. Stoły są porównywalnej wielkości – Mechanic jest niecały centymetr płytszy, więc w praktyce różnica jest raczej kosmetyczna.

Mechanic:
+ ultra kompaktowy (nie zabraknie regulacji wysokości mikroskopu), fajny wyświetlacz, łatwa obsługa, szybciej się nagrzewa/stygnie (dużo mniejsza pojemność cieplna stolika)
- zasilanie 2 przewodowe, stolik nie jest uziemiony', gniazdo zasilania to jakas farsa (XT30 ?)

Sunshine:
+ uziemiony stolik, bardziej solidne wykonanie mechaniczne, po zdjęciu łapek dostajemy równy stół na całej powierzchni
- wyświetlacz LED marnej jakości
IMG_4494.jpeg
IMG_4498.jpeg
Ostatecznie zostal u mnie Sunshine - chociaż Mechanic jest bardzo fajny (szczególnie jak się ma mało miejsca lub chce się działać pod mikroskopem) ale zasilanie IMO do przeróbki 'na dzieńdobry'.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Podgrzewacze Mechanic iX5 Ultra kontra Sunshine LS2

Post autor: Locutus »

EDIT: Do zalet Mechanic'a należy dodac 'beep' po osiągnięciu zadanej temperatury 8)... ale na filmie widać, że czujnik jest blisko grzałki i mija kilkadziesiąt sekund zanim cały stolik osiągnie równomierna temperaturę.

Nagrzewanie do 90C:

Mechanic:
https://youtu.be/Q03MpqBJyms

SUNSHINE:
https://youtu.be/md9qmGZ_Tec
¯\_(ツ)_/¯