Głównie do Alka - klistron

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Głównie do Alka - klistron

Post autor: szalony »

typu K-49. Czy jest szansa żeby go uruchomić (twój "Tor Mikrofalowy"), czy może pełnić jedynie rolę eksponatu ?. Jest to klistron strojony mechanicznie/elektrycznie, na pasmo 36GHz (:!: - głównie o to chodzi). Pomijam tutaj fakt napięć (1,5kV rezonator, -200 reflektor). Moc 10 mW, wyjście na falowód.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Ech... Przypominają mi się stare lata liceum, gdzie był taki fajny zestaw mikrofalowy z klistronem napędzanym modulowanym sygnałem... Służył do demonstracji zjawisk jak odbicia, fala stojąca itp :)

Ale ja nie bardzo na temat, przepraszam.
[KOMBATANT MODE OFF]

Staszek :)
szalony

Czekamy na alka ;)

[OFFTOP]
U mnie był (jest, ale niby parenascie dni temu skończyłem to liceum) zestaw do demonstracji fal radiowych w takim dużym drewnianym pudle. Wyciąga się stamtąd zasilacz, i nadajnik na jednej EC92 + antenę w postaci dwóch "teleskopów" z radia. Za pomocą drugiej takiej anteny i żaróweczki demonstruje się m. in. polaryzację fali.
[/OFFTOP]
Alek

Post autor: Alek »

masz może zdjecie tego klistronu? W moim układzie są niższe napiecia, bo jest 300V na rezonator. Nie wiem też jaki rodzaj wyjścia jest z klistronu K-49. Jeśli jednak chcesz mogę Ci sprezentować sztukę 2k25:)
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Zdjęcia są np. na aukcji:

http://www.allegro.pl/item103155385_kli ... sztuk.html

Pozdrawiam
Staszek
szalony

Oczywiście zdaje sobię sprawę, że zasilacz musi być zupełnie inny. Wyjście jest wprost na falowód - jak na foto ;) Zaletą zdaje się być brak konieczności rozwiercania podstawki oktalowej :idea:

Dziękuję :) Na razie możesz 2k25 zatrzymać - może trafi się ktoś, komu będzie bardziej potrzebny, a ja zawsze mogę kupić K-19 (pojawiają sie po 10zł).