Radio Wiraż RPS 601 i jego dawca licencji czyli Autovox.
Wreszcie znalazłem/kupiłem takie wystawione niesprawne ,na części na Ebay-u.Jak widać na porównawczych zdjęciach naszego Wiraża i włoskiego Autovox niewiele zmieniono we wdrożonym w Dzierżoniowskiej Diorze modelu.Głowica UKF-u OIRT o którą pytałem wcześniej ( zdjęcia po demontażu) we włoskim radyjku ma UKF CCIR 88-108 MHz,można by się pokusić o porównanie detali i przestrojenie tych polskich głowic choć oglądając te wcześniejsze zdjęcia to raczej wyzwanie.Najmniejszy problem ze sflaczałym ( jak zwykle po latach) paskiem napędowym bo taki sam jak w innych Wirażach,RPS611/Weekendach,Skaldach2.Odtwarzacz kaset wyłącza się,prawdop. z winy impulsatora i 50-letniego brudu wewnątrz mechaniki,część radiowa już ok,klawiatura z zestarzałym smarem na razie działa jak chce
POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
romanradio
- 1250...1874 posty

Re: POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
-
Podlasiak
- 250...374 postów

Oglądałem ostatnio Fani czterech kółek gdzie był odcinek z zakupem Syreny. Przerobili mechanicznie ale nie mieli pojęcia że Safari które było w samochodzie można było zamienić przewody zasilające i z + na masie wyszło z - na masie. W ten sposób można było przerobić Safari 5 na 5a i odwrotnie. Zresztą schemat dołączony do sprzedawanego odbiornika zawierał informację jak to zrobić.
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

Pasek jeśli jest "sflaczały" lub "jajo" można na chwilę uratować wkładając go na kilka minut do wrzątku. Oczywiście po pewnym czasie znowu się zastoi, ale chwilowo pomoże. Kniff znany i lubiany, ale może ktoś nie zna. 
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem