DUX-Radio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

DUX-Radio

Post autor: tszczesn »

Na taką reklamę trafiłem ostatnio, rok 1937. Firma "Michał Girda" to był sklep w Wilnie, handlujący m. in. radiami. Ale z tej reklamy wynika, że produkowała też odbiorniki pod marką "DUX-radio". DUX to skandynawski producent, ale w 1937 był już brandem Philipsa. Raczej dziwne by było, gdyby te radia były eksportowane do Polski jak Philipsa miał tu swoje dwie (w tym momencie) marki radyj. Spotkał się ktoś kiedyś z polskim radiem DUX?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: DUX-Radio

Post autor: Szrot majster »

tszczesn pisze: wt, 7 lipca 2026, 00:57 Na taką reklamę trafiłem ostatnio, rok 1937. Firma "Michał Girda" to był sklep w Wilnie, handlujący m. in. radiami. Ale z tej reklamy wynika, że produkowała też odbiorniki pod marką "DUX-radio". DUX to skandynawski producent, ale w 1937 był już brandem Philipsa. Raczej dziwne by było, gdyby te radia były eksportowane do Polski jak Philipsa miał tu swoje dwie (w tym momencie) marki radyj. Spotkał się ktoś kiedyś z polskim radiem DUX?
Witam!
Mam DUX-a ale już z UKF, faktycznie to szwedzki Philips,.
W Polsce raczej skandynawskich radyjek nie było, stąd też trudno cokolwiek pochodzącego z drugiego brzegu Bałtyku sensownie sprzedać.....chyba, że stereo
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ale mi nie o to chodzi. Znalazłem reklamę z 1937 roku która sugeruje, że może pewien wileński sklep sam składał odbiorniki i sprzedawał po tą marką, czy to jednak import ze Szwecji (ale po co importować Philipsa jak ma się w kraju?)
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

Myślę, że to nie ma nic wspólnego ze szwedzkim brandem Philipsa, analogicznie jak nasz Radio Union nie ma nic wspólnego z niemieckim czy belgijskim brandem Radio Union.