Witam!
Dziś byłem po dłuższej nieobecności na "pchlim targu", za 150zł takie radio kupiłem
Duński HEROFON Record FM-EJ
Radio gra ale byle jak, stare "kartoflaki" dały o sobie bardzo mocno znać, głupieje wzmacniacz m.cz.
Oko magiczne UM80 nie świeci, UL84 jest też u kresu żywota i niezbyt czysto to gra, zaczyna w miarę grać jak wariakiem podbiję napięcie do 235-242V czyli na 100% utrata emisji katody.
Kiedyś T.J. opisywał jak przerobić taki układ na śmieciowe lampy z TV i zastosować oczko EM80
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... 84#p391198
Istnieje jeszcze opcja prucia układu i zastosowania lamp serii E, w tym przypadku za UL84 podeszła by EL86/6P43P
Ja bym chciał grające radio a nie "paprotkę"
Bo zdekompletowanych trupów mam z 7 sztuk a lampy serii U nowalowe nie były chyba poza NRD i Węgrami produkowane w "demoludach"
Albo zasilanie "hybrydowe" czyli trafo 6V tylko do żarzenia.....trochę "rosyjska ruletka"
Z Ebay nie będę sprowadzał oryginalnych lamp.....raz, że mnie nie stać, dwa to że w domu bym miał "armagedon" za taki zakup, trzy to, że na rencie socjalnej nie za bardzo jest dobrze widziane takie rzucanie się z kasą.
Ktoś ma jakiś pomysł?
HEROFON Record FM-EJ
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

HEROFON Record FM-EJ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.