6CD6G- schemat wzmacniacza PP

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

grabel
500...624 posty
500...624 posty

Re: 6CD6G- schemat wzmacniacza PP

Post autor: grabel »

Szrot majster - w sprawie chassiss.Rozbierz to co jest do tej pory i oddaj do malowania proszkowego.Obecna
farba będzie odpadała.Miałem taki przypadek w pierwszym wzmacniaczu gdzie pomalowałem aluminium samodzielnie.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

grabel pisze: pn, 15 czerwca 2026, 11:03 Szrot majster - w sprawie chassiss.Rozbierz to co jest do tej pory i oddaj do malowania proszkowego.Obecna
farba będzie odpadała.Miałem taki przypadek w pierwszym wzmacniaczu gdzie pomalowałem aluminium samodzielnie.
Witam!
Nie mam gdzie oddać do malowania...... zostanie jak jest.
Poza tym nie mam możliwości wyjechania by to załatwić.
Niestety Kolega CHOPIN66 zrobił mnie w balona, bardzo niegrzecznie to było
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Olkus »

Jeśli farba była odpowiednio położona nie powinna odpadać. Już o tym wcześniej wspomniałem. U mnie się to trzyma. Może miałem szczęście?
Ale zdemontowałbym wszystkie podstawki by dać pierścień mocujący od góry i zakryć ewentualne szczeliny :D

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Olkus pisze: pn, 15 czerwca 2026, 11:42 Jeśli farba była odpowiednio położona nie powinna odpadać. Już o tym wcześniej wspomniałem. U mnie się to trzyma. Może miałem szczęście?
Ale zdemontowałbym wszystkie podstawki by dać pierścień mocujący od góry i zakryć ewentualne szczeliny :D

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Podstawki nie mają szerokiego kołnierza.....bez sensu bo i tak lipa.
Poza tym odpadło na dole, czyli tam było pożałowane farby, inna sprawa to praca w syfie, na stole były setki wiórów aluminiowych, raczej to przerysowało farbę.
Z góry odpadło jak silnie docisnąłem śrubę M3 od podstawki, bo to było jeszcze świeże, teraz nic pod naciskiem nie odpada.
Kupię puszkę farby do aluminium i cienkie pędzle......jeden ciul bo i tak klatka na to przyjdzie.
U siebie na miejscu przez blisko 40 lat ojciec wszystkim kierował......niestety ludzie z jego otoczenia traktowali mnie jak głupka, nawet gdyby zszedł z tego świata to kontakty są "spalone", już ci ludzie nic mi nie zrobią, choćbym trzy razy tyle zapłacił.
Jak przykład podam swój pierwszy PC.....to była po prostu baza ze śmieci, obudowa i zasilacz CODEGEN, kiepskie GPU i używany monitor, który miał od początku problemy z geometrią obrazu i kolorami.
Tak samo kilka telewizorów które on kupił.....takie modele "socjalne" czyli 2-5 lat i utylizacja, bo się sypało coraz więcej.
A pralki, kuchenki....wszystko z tak zwanego "towaru z Niemiec" czyli odrzuty z marketów.
W tym roku jak sprzedałem las to kupiłem suszarkę do prania za 3500zł i nowy TV QLED dla Mamy, bo ona ma słaby wzrok.
Gdybym miał na miejscu kontakty to bym tu na Forum nie zlecał robienia z byle czego niezbyt ładnej obudowy a bym zlecił wycinanie laserowe.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Coś takiego kupię
Zrzut ekranu z 2026-06-15 12-20-30.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Musisz dobrze zmatowić aluminium, są podkłady do wiązania aluminium z farbą ostateczną.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

nxn68 pisze: pn, 15 czerwca 2026, 17:30 Musisz dobrze zmatowić aluminium, są podkłady do wiązania aluminium z farbą ostateczną.
Witam!
No to lipa.....jak już zapłaciłem to niech to będzie choćby i byle jak ale będzie.
W 2001 roku ociepliliśmy stary dom, murarz nie dał listwy startowej bo ojciec chciał tanio.....w ocieplenie bardzo szybko weszły myszy i doszczętnie je zniszczyły, piski, smród i przerwy w zasilaniu to była tam norma.
Ale jako, że sporo to kosztowało, to nigdy nie zostało poprawione, myszy zostały do czasu wyprowadzki a potem jedna, mała kotka dokonała w kilka miesięcy eksterminacji gryzoni.
Dziś tam przez zimę może 2-3 myszki by się trafiły ale dom jest zimny, najbardziej uszkodzona, północna ściana(a leży ona na prostej ścieżce w stronę Bałtyku) jest lodowato zimna, nawet latem i w tym pokoju śmierdzi jak po powodzi.
Ja aluminium malować nie umiem, w ogóle nie umiem prawie nic malować.
Jedynie płot, bramę czy starą ławkę potrafię byle jak pomalować.
Teraz dać to do malowania proszkowego byłoby bardzo głupie.....na 100% wykonawca by znał ojca i by się to wydało, co by skutkowało awanturą.
To nie jest, że sobie mogę robić swobodnie co mi się przywidzi.....nie jak Kolega sobie nowy piec gitarowy Marshall może kupić, mnie było stać na cały, piękny zestaw z nowym CD, wzmacniaczem lampowym i streamerem/DAC, niestety jedyne co sobie kupiłem nowego do słuchania muzyki to ALTUS 300 nówki sztuki i gramofon analogowy AT-LP140XP.
Będę starał się kupić pędzelek i uzupełnię braki farby, inaczej nie zrobię......i tak tego nie widać a pod klatką nie ma nic szczególnie urodziwego, są za to wyprowadzenia transformatorów głośnikowych i anody lamp mocy pod śmiertelnie groźnym 300V DC.
W ogóle szkoda było kasy na ten projekt.....już nic z gotowców, na robione obudowy mnie też nie stać,.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Spokojnie, części zawsze możesz wykorzystać, niekoniecznie do bieżącego projektu, blachę też :mrgreen:
Czasami psom i kotom trzeba co nieco wyrwać z przysłowiowej miski, by coś mieć dla siebie.
Nie załamuj się :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Jednak złożę to w istniejącym stanie malowania, nie ma aż takiej tragedii.
Ja już nie znajdę innej obudowy, bo nie mam skąd brać, za dużo pracy już włożone.
U mnie robiłem popierdółkę na AD161/AD162 i TAA435 i mi ojciec tak truł, że to będzie z takiej blachy, tak cięte i siak a u niego termin za pół roku :evil:
I tego samego wieczoru wygiąłem blaszkę aluminiową 1mm i odpaliłem jeden kanał, drugi następnego dnia, więc o nic już nie proszę.
Tak samo fotowoltaika OFF-GRID na 12V, miałem kasę, dwie przetwornice i dwa akumulatory, niestety co przyszedł to inny plan i cena wyższa.
W końcu olałem to a do tych akumulatorów kupiłem UPS KEMOT 2200VA, solidny, na toroidzie.
Przetwornice leżą pod biurkiem, a ojciec sobie kupił nową Toyotę VERSO CITY w dieslu EURO6, oczywiście AdBlue i te wszystkie ekościemy.
Auto było potrzebne nam psu na budę, ja od zakupu ani razu nim nie jechałem, postoi może w garażu, dobrze by było, żeby się kuna dostała a posiadając charta, który w kłębie ma 1,5 metra ciężko o takie szkodniki.
I to jest przykład jak utopić kasę......ale gdybym teraz wywalił potłuczony przez DPD panel PV za 650zł to by się "rozlało mleko"
Teraz ojciec jedzie do brata w Beskid Żywiecki, to ten panel sobie pojedzie na PSZOK, dam 50zł za transport i pozbędę się czegoś co mi zatruwa życie od pół roku.
Muszę się zabrać za ten wzmacniacz, w piątek rentę dostanę, to kupię śrubki i inne bzdety i część brakujących rezystorów.
A cała zabawa z zasilaczem do przekaźnika sensu nie ma
Zrzut ekranu z 2026-06-15 20-50-11.png
Około 40-50zł, chińczyk długo przy DC nie pożyje, za to ja pożyję jak wydam te 50zł :lol:
W kwestii DIY jest jeszcze taka zabawa, że zostają odpady, które trzeba wywalić, bynajmniej nie do lasu a na PSZOK czy złomowisko.
Znalazłem takiego gościa co ma 200 gołębi i nie ma dużo kasy na zboże.....trzy torby syfu , monitor LCD, stary magnetowid i szczątki decka SONY wyjechały mi ze strychu.
I nikt nie widział co wywiozłem.....po prostu siaty do kombi W211 i do Grudziądza.
Ale bym wolał nie generować odpadów, które będą wzbudzały zainteresowanie czy to ojca czy kogokolwiek, wywalę i koniec, a i tak pracować by odpadów było jak najmniej.
Dlatego będzie ten projekt kontynuowany.
Ja zazdroszczę wszystkim tutaj , że nie ma "prywatnego detektywa" w śmietniku.
I gdyby nie to, to by tego wywodu nie było, plan był inny, nieszczęśliwie 6CD6G były kupione w lutym, gdy już kasy nie było(trzeba było szybko wydać bo wiejskich banków się po prostu boję- zero zaufania).
Niestety raz się wraca z tarczą a innym razem na tarczy, to przysłowie ze starożytnej Sparty doskonale oddaje tą sytuację, wyrzucanie czegoś co tyle kosztowało nie ma sensu.....i tak samo USA zawarły umowę z Iranem, bo finalnie było dużo więcej do zyskania.
Może wzmacniacz nie będzie jak ze sklepu ale postaram się by fajnie grał, mocy mi nie trzeba.....wieczorami słucham setów z klubów typu ENERGY 2000 czy Ekwador Manieczki, w domu tłuc coś takiego więcej niż 10W na kanał to czysta głupota.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.