Telefunken concertino 2194 - problemy z UKF

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Telefunken concertino 2194 - problemy z UKF

Post autor: Markwa »

Witam.

Ostatnio trafił do mnie do naprawy radioodbiornik telefunken concertino 2194 z usterką w torze FM, polegającą na niepoprawnym działaniu ARCz. Po dostrojeniu się do stacji, po 15-20 minutach radio odstraja się od stacji.

Po naprawie kilku usterek we wzmacniaczu przystąpiłem do naprawy części radiowej. Naprawę zacząłem od strojenia toru p.cz, ewidentnie rdzenie były ruszane, a pomiar wykazał, że detektor jest dość znacznie rozstrojony. Po zestrojeniu zgodnie z załączoną instrukcją serwisową tor pośredniej częstotliwości zaczął się wzbudzać. Po wykonaniu kolejnych pomiarów doszedłem do wniosku, że ARW w torze FM nie działa, na wyprowadzeniu 2 głowicy cały czas występuje około 300 mV. By sprawdzić moją teorię, połączyłem to wyprowadzenie z wyprowadzeniem 4 detektora. Połączenie to przyniosło oczekiwany skutek, czyli pojawienie się ARW i zanik wzbudzenia. Problem polega na tym, że patrząc na schemat nie bardzo widzę jak według schematu powinno powstawać napięcie na ARW. Dla zakresu UKF rezystor W17, przez który jest podawane napięcie ARW jest podłączony jedynie do detektora AM, na którym nie pojawia się żadne napięcie.

Inny problem to samoczynne rozstrajanie się odbiornika. Mimo jego poprawnego zestrojenia oraz dołożenia stabilizacji napięcia zasilającego układ ARW (myślałem, że zmiana napięcia anodowego gdy radio rozgrzewa się może powodować problem, zastosowałem rozwiązanie podobne jak w Opus 2650) radio dalej odstraja się.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.