Grundig Satellit professional Stereo 2400
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Grundig Satellit professional Stereo 2400
Nabyłem takowy radioodbiornik
Jest baardzo brudny! Przeleżał nieużywany wiele lat i odrósł grubą warstwą brudu. Po wstępnym przetarciu wygląda znacznie lepiej. Ale do wyczyszczenia jeszcze daleka droga.Radio działa na wszystkich zakresach i co najważniejsze doskonale działa cyfrowy wyświetlacz LCD. Jego wskazania pokrywają się z ze wskaźnikiem skali. Działa też dobrze ustawianie dedykowanych sześciu klawiszy UKF. Co do mankamentów, to jak widać na zdjęciach urwane są cztery trzpienie przełączników i jeden trzpień potencjometru od regulacji BFO/SSB. Zastanawiam się jak to odbudować, aby nie raziło prowizorką. Może Koledzy mają doświadczenie w renowacji takich detali.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Stop banderyzmowi.
-
romanradio
- 1250...1874 posty

Re: Grundig Satellit professional Stereo 2400
Witaj Janusz
Od tego samego sprzedającego mam Satellita 2100,też mam do naprawy pourywane pstrykacze.Byłoby łatwiej gdybym miał taki sam model .Jakby co - pw.
R.
Od tego samego sprzedającego mam Satellita 2100,też mam do naprawy pourywane pstrykacze.Byłoby łatwiej gdybym miał taki sam model .Jakby co - pw.
R.
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Na OLX dawcy poszukaj....GRUNDIG Yacht Boy, Music Boy, tudzież druk 3D.
Podobne manipulatory były w odbiornikach przenośnych Philipsa, oraz dość tanich(jeśli popalona końcówka mocy), Grundigach R-100 czy T-1000.
Podobne manipulatory były w odbiornikach przenośnych Philipsa, oraz dość tanich(jeśli popalona końcówka mocy), Grundigach R-100 czy T-1000.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

DziękujęSzrot majster pisze: śr, 27 maja 2026, 16:16 Witam!
Nie świecą żarówki podświetlające wyświetlacz LCD i wskaźnik wychyłowy. Tylną ścianę obudowy udało mi się bez problemu zdemontować i dokładnie wyczyścić. Niestety z racji tego, że pokrętło zmiany zakresów jest zapieczone na osi i nie mogę go zdemontować, więc nie mam jak dostać się do tych żaróweczek. Widziałem na youtubie jak rusek walczył ze zdemiontowniem tego pokrętła. Stękał ,szarpał i wydarł pokrętło razem z ośką
Pól dnia czyściłem tę obudowę. W ruch poszły: szczoteczka do zębów, waciki, wykałaczki, a nawet szczotka do czyszczenia butów
Stop banderyzmowi.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Pokrętło może być mocowane śrubą lub zatrzaskiem i wtedy ma otwór.
Do filmów Rosjan czy Ukraińców bym podchodził z rezerwą, picie alkoholu i praca po pijaku to tam norma, może debil dla beki ten film nagrał.
Ja za cholerę nie mogłem ruszyć kondensatora AM w Radionette Soundmaster 50, ostatecznie grzanie hot air i małe ruchy osią odblokowały niemalże 60 letni kondensator.
Do do gałki strojenia......centralnie otworek 0,5mm wiercisz i strzykawką wlewasz naftę czy WD-40/CX-80 do zapieczonych śrub.
Możesz równolegle grzać hot air ale do 60-80 stopni Celsjusza, ściągałem koła zamachowe z "szajsmetalu" a to puchnie samo z siebie, nafta zadziałała w 3 minuty, potem rozszlifowałem papierem ściernym na rolce by był luz(tam jest śruba)
Aktualnie zakupiłem coś z wyższej półki Kupiłem bo myślę o licencji amatorskiej, gdybym miał TRX amatorski KF to by lepiej było.
Satelllit nie dorasta do pięt YAESU FRG-7, jedyne co go cechuje to cholernie zawyżone ceny za stare trupy.
Nawet taki Quansheng TK11 ma odbiór lepszy niż rozstrojony na AM, ponad 50 letni Grundig.
Kiedyś polowałem na radio CB SSB ale dopiero teraz po czterdziestce udało mi się kupić Alana 87 a potem sprzedałem las i kupiłem nowy radiotelefon Alinco DX-10 na pasmo 11m z SSB/CW.
Pokrętło może być mocowane śrubą lub zatrzaskiem i wtedy ma otwór.
Do filmów Rosjan czy Ukraińców bym podchodził z rezerwą, picie alkoholu i praca po pijaku to tam norma, może debil dla beki ten film nagrał.
Ja za cholerę nie mogłem ruszyć kondensatora AM w Radionette Soundmaster 50, ostatecznie grzanie hot air i małe ruchy osią odblokowały niemalże 60 letni kondensator.
Do do gałki strojenia......centralnie otworek 0,5mm wiercisz i strzykawką wlewasz naftę czy WD-40/CX-80 do zapieczonych śrub.
Możesz równolegle grzać hot air ale do 60-80 stopni Celsjusza, ściągałem koła zamachowe z "szajsmetalu" a to puchnie samo z siebie, nafta zadziałała w 3 minuty, potem rozszlifowałem papierem ściernym na rolce by był luz(tam jest śruba)
Aktualnie zakupiłem coś z wyższej półki Kupiłem bo myślę o licencji amatorskiej, gdybym miał TRX amatorski KF to by lepiej było.
Satelllit nie dorasta do pięt YAESU FRG-7, jedyne co go cechuje to cholernie zawyżone ceny za stare trupy.
Nawet taki Quansheng TK11 ma odbiór lepszy niż rozstrojony na AM, ponad 50 letni Grundig.
Kiedyś polowałem na radio CB SSB ale dopiero teraz po czterdziestce udało mi się kupić Alana 87 a potem sprzedałem las i kupiłem nowy radiotelefon Alinco DX-10 na pasmo 11m z SSB/CW.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Oglądnąłem kilka filmików z demontażu pokręteł w tym Grundigu. To jest zwykła dość gruba Ośka bez blokującej śruby. Po 46 latach miało to prawo się zatrzeć. Grundigi Profesional 2400 są faktycznie drogie, ale ja to kupiłem za 300 stówki. Jest w sam raz na początek zabawy z nasłuchem na KF 
Stop banderyzmowi.