Czy to... radio?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy to... radio?

Post autor: staku »

Cześć.

Takie oto coś.
Wybaczcie jakość zdjęć. Odnalazłem je przypadkiem w starym komputerze i tylko ze względu na jakość nigdy nie pokazywałem. Coś może ktoś skojarzy z tego co widać. Fotki zrobione jakieś 8 lat temu na starociach. Po mojemu mamy do czynienia, no właśnie z czym?
Całe ustrojstwo nosiło znamiona bardzo porządnego wykonania i raczej nie było to domowe rękodzieło. Dwa gniazda na froncie miały tabliczki ze znakiem słuchawek. Tabliczkę przy jednym z tylnych gniazd widać a drugie nie pamiętam. Napisy na aluminiowej tarczy niestety zeszły i nie przypominam sobie aby było tam coś co dawałoby jakiekolwiek informacje. Właściwie to wszystkie opisy pokręteł zniknęły, ale blachy wyglądały jak wykonane z jednego materiału. Owalny element z tyłu to był chyba zasobnik na baterię płaską. Poniżej białego paska na przez szybkę skali było widać na całej szerokości zwoje cewki. Nie pamiętam już czy wskazówka skali miała kontakt z cewką czy to tylko mój domysł.

IMG_20180610_092009.jpg
IMG_20180610_092020.jpg
IMG_20180610_092015.jpg
IMG_20180610_092028.jpg
IMG_20180610_092036.jpg
Zakładam, że to coś związanego z radiem albo łącznością w ogóle. Raczej nie było w tym oszczędności jeśli chodzi o liczbę detali i nakład pracy związany z wykonaniem. Wojsko?
Sam nie wiem.

Pozdarwiam
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czy to... radio?

Post autor: tszczesn »

Wygląda na coś radiowego, ale raczej jakiś samodział. Może to radio "szpiegowskie", używane przez jakąś partyzantkę itp., wykonane w podziemnych warsztatach?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Poszedłbym tropem tych bakelitowych pokręteł .Czy post ,czy pre WW II.Na bank je widziałem,ale na starość włączyła mi się linia opóżniająca ( jak w TVC) ,może sobie przypomnę.Sadzę także,że to coś radio-amatorskiego
pozdrawiam R.
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Takie (albo bardzo podobne) pokrętła widziałem na polskim sprzęcie pomiarowym z lat 60-tych.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Właśnie dlatego w końcu pokazałem te zdjęcia. Może ktoś skojarzy z czymś.
Nie forsuję wykonania fabrycznego a z kolei na wykonanie chałupnicze było to wykonane zbyt porządnie albo jak kto woli zbyt czasochłonnie jak na warsztat podziemny. Druga rzecz, to ilość reguladeł na małej skrzynce nasuwa dość skomplikowany schemat połączeń i sposób obsługi, co wydaje się pewną przesadą jak na zwyczajne słuchanie muzyczki. Kolejne spostrzeżenie to tabliczki i ich wykonanie (albo pozyskane z czegoś, albo wykonane specjalnie do tego czegoś) sugerują radio. Tylko czy to było radio? Może aparat do... no, do czegoś. :wink:
Ja po prostu nie wiem co miałem w ręku.