Wzmacniacz słuchawkowy - AVT2850

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Wzmacniacz słuchawkowy - AVT2850

Post autor: Romekd »

Czołem.
Widzę, że znowu mamy wymowną ciszę... :( Czasami odnoszę wrażenie, że na postach zamieszczanych na Triodzie nikt tak naprawdę nie korzysta, może poza pewną dość nieliczną grupą osób niezalogowanych, gdyż jedni albo mają wiedzę wystarczającą lub nawet przewyższającą ludzi, którzy próbują coś innym na Forum wytłumaczyć, a jeszcze inni nie mają czasu i ochoty na analizowanie zamieszczanych tu treści, przez co ich doświadczenie i wiedza nie ulegają poszerzeniu. Co komuś, kto zajmuje się zawodowo elektroniką może rzucić się w oczy, gdy spojrzy na zamieszczone przez Ciebie wyniki wyliczeń? Pewnie od razu zauważy wiele nieprawidłowości w napięciach, które podałeś. Oznaczyłem czerwonymi elipsami miejsca, gdzie coś na pewno nie będzie prawidłowo funkcjonować. Ponumerowałem je cyframi od jeden do czterech na schemacie zamieszczonym poniżej.
Bez_tytuu_2B.jpg

Po pierwsze założyłeś, że napięcia na wyjściu lustra prądowego z podwójnym tranzystorem Q1 muszą być w stanie jałowym (bez wysterowania sygnałem użytecznym wejścia wzmacniacza) na pewno takie same, co nie jest prawdą. Na pewno będą różne, co wynika z topologi układu. Gdyby wartości z Twoich wyliczeń były poprawne, to tranzystory Q4 i Q6 nie znajdowałyby się w trybie aktywnym (częściowo włączonym, byłyby wyłączone), gdyż oba wymagają spadków napięcia baza-emiter równego ok. 0,6 V, co w sumie daje ok. 1,2 V, a u Ciebie jest tam zaledwie 0,82 V (18 V-17,18 V) na oba złącza baza-emiter, czyli sporo za mało. Elipsą nr 2 zaznaczyłem tranzystor Q7B, gdzie wg Twoich obliczeń między bazą i emiterem tego tranzystora mamy spadek napięcia równy 8,41 V. Takie napięcie musiałoby doprowadzić do upalenia się doprowadzenia bazy lub emitera w tym elemencie, do czego potrzebny byłby odpowiedni prąd, tylko skąd miałby się on w tym miejscu wziąć? Kolejną dziwną rzeczą są spadki napięcia na rezystorach R14 i R16, gdyż zakładając że prąd płynie przez nie z góry do dołu, to najpierw mamy napięcie niższe (8,89 V), później nieco wyższe (8,99 V) i znowu niższe (8,89 V), co jest nielogiczne. Czwartym okręgiem oznaczyłem tranzystor, w którym znowu napięcie baza-emiter wg Twoich wyliczeń ma mieć 8,19 V... :( Od razu nadmienię, że nie piszę Ci tego aby zakpić z Twojej wiedzy lub demonstrować ostentacyjnie swoją, bo każdy z nas może mieć jakieś braki w wiedzy o działaniu układów (ja również na pewno mogę popełniać błędy i wykazywać, że czegoś w danej chwili nie wiem, nie zauważam, lub nie mogę sobie przypomnieć, ale merytoryczne uwagi Kolegów zawsze przyjmuję za cenne, bo czegoś mnie uczą, choćby pokory wobec własnej wiedzy i sposobu przeprowadzania doświadczeń, bo zawsze gdzieś mogłem przyjąć błędne założenia lub czegoś w danym momencie nie dostrzec...).

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Romku, myślę, że powinieneś dać może nieco więcej niż jedną noc na ewentualne odpowiedzi :lol:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Einherjer pisze: pn, 11 maja 2026, 13:57 Romku, myślę, że powinieneś dać może nieco więcej niż jedną noc na ewentualne odpowiedzi :lol:
Masz rację. Ostatni próbuje ogarniać w firmie mnóstwo spaw jednocześnie, przez co tracę rachubę... :wink: Poprzedni tydzień miałem fatalny, z niczym się nie mogłem wyrobić i nic z tego co planowałem nie udało się sprawnie przeprowadzać (zaległe dla Koleżanki płytki sterowników planowałem późnym wieczorem w poniedziałek (w zasadzie tuż przed północą) zacząć robić we wtorek od 6-tej rano, a już kilkanaście minut po szóstej, dostałem dwa telefony, by wszystko szybciutko odstawić i zacząć robić urządzenia automatyki przemysłowej, gdyż w dwóch zaprzyjaźnionych zakładach pracy "stanęła produkcja" na dwóch liniach produkcyjnych i sprawy są, jak to się mówi "niecierpiące jakiejkolwiek zwłoki"... Płytki skończyłem składać dopiero dzisiaj rano, po czym zacząłem przygotowywać dokumenty dla biura rachunkowego, które to dokumenty miałem dostarczyć najpóźniej do piątku, do godziny 14-tej w zeszłym tygodniu... I tak mam codziennie :wink:

Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Dzięki Romku za uwagi. Zamieszczę wkrótce wersję z poprawkami.
Też nie cierpię ostatnio na nadmiar czasu...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Pocieszę Cię. Mnie ostatnio z przepracowania zaczyna się mylić dzień z nocą (rozregulowałem organizm) - doba jest zdecydowanie za krótka... :wink:

Pozdrawiam
Romek