Radionette Soundmaster 50-parę pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Radionette Soundmaster 50-parę pytań

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: pt, 8 maja 2026, 17:57 Zasilanie rozwiązałem 330R+220R na płytce dekodera optymalne dla 24V, jest po drodze rezystor 680R ale napięcie nie wzrasta powyżej 14V.
Kondensator 560pF i 300pF są mikowe rosyjskie......niech będą retro akcenty.
Niestety żarówkę trzeba było wywalić, kontrolka STEREO to zielony LED 5mm.\
Ano radio na 220V a ja w tym momencie mam 230-240V czyli po chwili świecenia żarówki, mocnego świecenia i znacznego grzania się jej, zaczynał lecieć taki ni to dymek, ni to para z rezystora 220R, po prostu zawyżone napięcie w sieci, z LED jest idealnie.
Ale nic nie śmierdziało spalenizną a ciepłym bakelitem z jakiego robione były ówczesne, grube rezystory węglowe.
Antenę ferrytową umocowałem na stałe.....co będę Jedynki dla ludzi 70+ słuchał?
Tym bardziej bez sensu, że u mnie zakłóceń od JW Grupa jest sporo.
Słychać pyrkanie, brzęczenie, trzaski i gwizdy.
Jak się podoba modyfikacja?
Wystarczyło zwiększyć rezystor w bazie tranzystora sterującego żarówką z 3,9k do 4,7k co już by ograniczyło prąd żarówki :D wyszło fajnie - moduł jest jak widać b.uniwersalny :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Można było ale żarówka mocno nietypowa a to byle świeciło, mógł być i LED FLUX czy segment taśmy LED.
Moduł ma wariant z minusem na masie
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... er#p426125
Tam masz SD 2.5 z LM317, tam jest błąd, połączenia deemfazy przy pinach 4 i 5 dekodera, byś to na szybko machnął?
Bo tak ktoś pobiera wadliwe pliki i skrobie, drutuje albo edytuje w programach typu GIMP co sensu nie ma bo i tak trzeba dwa dodatkowe otwory+ mostek z drutu telefonicznego(skrętki)
Co ciekawe żarówka tam ma napis "MPX" na trzonku co świadczy o tym, że zaprojektowano ją do dekoderów stereo.
W kwestii wyłączania VCO dekodera to prosta sprawa, czyli transoptor wyłączający oscylator dekodera z jego diodą LED sterowaną z zasilania bloku AM.
A moduł jeden i drugi uniwersalne nie są bo są WIELKIE.....spróbuj takie giganty upchać w Elizabeth Hi-FI gdzie dekoder stereo jest okropny a rdzenie mogą pęknąć przy próbie kręcenia nimi po 50 latach
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: pt, 8 maja 2026, 22:07 Witam!
Można było ale żarówka mocno nietypowa a to byle świeciło, mógł być i LED FLUX czy segment taśmy LED.
Moduł ma wariant z minusem na masie
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... er#p426125
Tam masz SD 2.5 z LM317, tam jest błąd, połączenia deemfazy przy pinach 4 i 5 dekodera, byś to na szybko machnął?
Bo tak ktoś pobiera wadliwe pliki i skrobie, drutuje albo edytuje w programach typu GIMP co sensu nie ma bo i tak trzeba dwa dodatkowe otwory+ mostek z drutu telefonicznego(skrętki)
Co ciekawe żarówka tam ma napis "MPX" na trzonku co świadczy o tym, że zaprojektowano ją do dekoderów stereo.
W kwestii wyłączania VCO dekodera to prosta sprawa, czyli transoptor wyłączający oscylator dekodera z jego diodą LED sterowaną z zasilania bloku AM.
A moduł jeden i drugi uniwersalne nie są bo są WIELKIE.....spróbuj takie giganty upchać w Elizabeth Hi-FI gdzie dekoder stereo jest okropny a rdzenie mogą pęknąć przy próbie kręcenia nimi po 50 latach
Faktycznie - pin 6 jest zwarty z pinem 5 , poprawię to :D