Charakterystyki anodowe.....

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
szalony
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Charakterystyki anodowe.....

Post autor: szalony »

Ciekawe. Inny zwój S2?

Mam "zdejmowacz" charakterystyk, niestety nie mam obecnie możliwości ustawienia tak niskich napięć. Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę Ci wysłać parę sztuk do Polski (o ile przeżyją) i ewentualnie odebrać E236L, jak będę w PL kiedyś (wysyłka "nazod" jest droga), bo EL36 to szkoda odsyłać. Są to:

-EL36 Tesla
-EL36 Pope
-EL36 Philips
-EL36 Valvo
-PL36 RFT ale to masz
- E236L Telefunken
- E236L Siemens
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
szalony
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: szalony »

Nie mogę już wyedytować. W sumie gdybym się sprężył, to mogę jako zasilacz Us2 zastsować po odwróceniu polaryzacji zasilacz który normalnie używam do zasilania -Us1, bo przecież Us1 jest 0V, a ma on wydajność 30mA. Muszę tylko zrobić normalne pomiary, bo nie mam lamp pomierzonych w punkcie zerowym, nigdy nie były ruszane, więc chwilę to potrwa.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

szalony pisze: wt, 5 maja 2026, 11:16 Ciekawe. Inny zwój S2?
Trudno powiedzieć, może to być w ramach rozrzutu napięć kontaktowych elektrod, wynik jakichś drobnych zmian konstrukcyjnych itp. Nie jest to jedyny przypadek, zdarzały się też rozbieżności w innych lampach, były różnice w kształcie kolana w pentodach, czy dolnego zakrzywienia w triodach. Mam wrażenie, że niektóre charakterystyki w kartach katalogowych były uśredniane, interpolowane, aproksymowane niejako "na pałę". Za przykład można wziąć choćby ECC88 (i klony), gdzie charakterystyki wznoszą się od zera niemal od razu liniowo, bez zakrzywienia, a w rzeczywistości tak to nie wygląda.

szalony pisze: wt, 5 maja 2026, 11:23 Nie mogę już wyedytować. W sumie gdybym się sprężył, to mogę jako zasilacz Us2 zastsować po odwróceniu polaryzacji zasilacz który normalnie używam do zasilania -Us1, bo przecież Us1 jest 0V, a ma on wydajność 30mA. Muszę tylko zrobić normalne pomiary, bo nie mam lamp pomierzonych w punkcie zerowym, nigdy nie były ruszane, więc chwilę to potrwa.
W sumie można użyć dowolnego zasilacza o napięciu rzędu 30 V. Zmierzyć przy Ua=Us2 i Us1=0 V i porównać z charakterystykami. Mam te lampy innych producentów, ale zakopane, więc w najbliższym czasie nie sprawdzę.