Radionette Soundmaster 50-parę pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Radionette Soundmaster 50-parę pytań

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Kupiłem takiego cudaka
SM 50.pdf
Kupiłem w 80% sprawny, to unikat w Polsce, nie zaskakuje albo czasem zaskakuje blokada "klawiatury", podejrzewam kompletnie zgęstniałe ze starości smary, bo choć po zablokowaniu to gra na wszystkich zakresach, to chodzi to jakby na jakimś "glucie-smarku" to chodziło.
Ale jest inny problem......fabrycznie nie ma dekodera stereo, wrzucę tam taki jak SD 2.5(REMA Andante 744).
Jeszcze pytanie: po co tyle pozycji przełącznika głośników i po co są szeregowe, rurkowe żarówki w zasilaczu?
Nie będę tu wymieniał "na pałę" wszystkich elektrolitów, bo te z Północy są niezniszczalne, co najwyżej wylecą te z gałęzi napięcia warikapowego bo różnie bywa z kondensatorami w tych obwodach.
Fotka z internetu, mój nie ma ozdoby na lewej gałce
Zrzut ekranu 2026-04-28 223343.png
To "prawie Tandberg" czyli prawdziwe Vintage Audio, jest to krzemowe w całości.
W głowicy UKF jest J-FET TIS34......do czego to podobne?
2SK41E?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Radionette Soundmaster 50-parę pytań

Witam!
Usiadłem dziś do radia.
Problem nie załapujących isostatów był spowodowany kompletnie zgęstniałymi smarami, spryskałem CX-80 i ruszyło, wyciekający syf zebrałem wacikami i naoliwiłem olejem walelinowym.
Same isostaty przepłukałem TESLANOL T6, który sprowadziłem z Niemiec.
Przełącznik głośników też tym spryskałem.
Ale na początek pułapka elektryczna
PUŁAPKA.jpg
Rozpadło się gniazdo bezpiecznika 230V, założyłem współczesne z izolacją z folii PE.
FUSE.jpg
Potem kondensator zmienny AM, który "stał dęba", chemia nic nie ruszyła, to hot-air odpaliłem, 200 stopni Celsjusza i grzałem wszystkie ruchome elementy i łożyska, po chwili sukces, kondensator obraca się bardzo lekko.
AM gra, Jedynka u mnie zakłócona przez JW Grupa.
ALL.jpg
Przy transformatorze rzeczone żarówki maki MAZDA, to nie japoński producent aut a francuska firma.
W środku oryginalny schemat i rozmieszczenie elementów na PCB.
Głowica UKF z J-FET TIS34......niestety góra i dół pasma zawężone, okazało się, że trzeba pogrzebać w głowicy, pękł rdzeń w heterodynie, po długich "bojach" z wydłubaniem resztek udało się wsadzić U11 Polfer, rdzeń dużo lepszy od tych z la 60-tych, głowica dała się zestroić w zakresie 87,5MHz- 108,100MHz, dostała też "kopa" bo ilość stacji wzrosła o 75% i słyszę naprawdę dalekie lokalizacje, nawet z Olsztyna czy znad Bałtyku(Chwaszczyno i Oksywie)
Tutaj rzeczone gniazdo dekodera stereo
MPX.jpg
Typowy wtyk nowalowy od lampy EL84 i czy PCL86, mam przelotki jak do podmiany ECC83 na 6N2P.
Teraz temat dekodera stereo.
Firmy norweskie nie montowały fabrycznie dekodera nawet w latach 70-tych, oryginał nie był na pewno PLL.
Trzeba tu zrobić nowy dekoder, miejsca jest od cholery
SD 2.5?
Jak w REMA Andante 744/844?
Filtrów MPX tu nie ma, to były dekodery z cewkami 16kHz i 38Khz.
Ewentualnie zrobić aplikację LA3401 ale problem jest z kupieniem dławików 40mH.
Czy muszą być kubkowe czy zwykłe starczą?
Może Kolega Olkus się wypowie?
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Fajny sprzęt, ma swój klimat także wewnątrz. Ciekawe elektrolity te duże czerwone, nit u góry a brak oczka lutowniczego?
40mH to mało typowa indukcyjność. Widziałem na Ali... gotowy taki moduł ale cena średnio miła. Dławiki ma tam zwykłe na fotkach. Można spróbować złożyć z 18mH + 22mH, takie są do kupienia.
Znalazłem trochę różnych filtrów i dławików miniaturowych z demontażu, cały woreczek w sumie. Może coś z tego wygrzebię, będzie sporo mierzenia...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

Szrot majster pisze: ndz, 3 maja 2026, 21:28 ...ale problem jest z kupieniem dławików 40mH.
Do filtrów MPX? To daj 39 mH (typowa wartość, Diora montowała takie fabryczne, nawet Polfer je później produkował) i ciut większy kondensator.
Olkus pisze: ndz, 3 maja 2026, 23:27 Ciekawe elektrolity te duże czerwone, nit u góry a brak oczka lutowniczego?
Przyjrzałem się kiedyś takim kondensatorom podobnym. To wygląda jak nasze KEDy, jest minus na kubku, ale zamiast dogrzanego drucika tam gdzie nit (tworząc wersję osiową - axial, jak kto woli) minus jest wyprowadzony z kubka obok plusa (tworząc wersję... stojącą - radial, jak kto woli). :wink:
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Jednak nie znalazłem nigdzie 39mH.
Z Aliexpress nie będę sprowadzał
tandberg_4-2_stereo_decoder_adjustment_in_huldra_8_9_10_solvsuper-11_sm.pdf
TANDBERG 4-2.jpg
Dekoder z nowszego Solvsuper już jako TANDBERG.
Radionette została przejęta przez Tandberga na początku lat 70-tych, to jest odbiornik bodajże z 1969 roku.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Rdzenie kubkowe to dobre rozwiązanie na dławik. Ostatnio nawijałem taki około 21 mH na rdzeniu M18 Polfer Al630.

https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t ... t=filtr+19
Ratujmy stare tranzystory!