Mam problem z Pionierem U na lampach serii U..
Radio zostało przestrojone i bardzo ładnie gra na wszystkich zakresach, ale...
Jak odbieram program I PR słychac uporczywy "gwizd"
Sprawdzałem napieciowo i porównywałem z innym Pionierem i jest OK
Sprawdziłem kondensatory i rezystory w układzie ARW i też sa w porządku.
Jedena róznica jaka wykryłem to zamiast rezystancji 3,5 Mohm jest ok 1,5 Mohm, ale to jest w układzie napiecia ujemnego i chyba nie ma wpływu, bo napiecie ujemne mam w granicach -7V.
Co by tu jeszcze sprawdzic i jak temu zaradzić?
Pionier
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Jak to radio zostało przestrojone, nie rozumiem! Ja mam Pioniera, po co go przestrajać przecież on nie ma UKF-u żeby coś grzebać. Uświadomcie mnie bo może nie mam racji.
Co do gwizdu: może jakiś przewód jest źle puszczony w okolicy p.cz. Może masz troszke rozstrojony obwód p.cz.
Pozdrawiam
Co do gwizdu: może jakiś przewód jest źle puszczony w okolicy p.cz. Może masz troszke rozstrojony obwód p.cz.
Pozdrawiam
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 25...49 postów
Powylaczaj wszystkie okoliczne urzadzenia elektroniczne z gniazdek - telewizor na czuwaniu, wideo, komputer etc. U mnie 'posiewa' telewizor.marcin_oizo pisze:Jak to radio zostało przestrojone, nie rozumiem! Ja mam Pioniera, po co go przestrajać przecież on nie ma UKF-u żeby coś grzebać. Uświadomcie mnie bo może nie mam racji.
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty