Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1 post
-
- 6250...9374 posty
Właśnie oglądałem ten generator o którym piszesz, bardzo ciekawa konstrukcja. Ja jednak pozostane przy genetarorze półprzewodnikowym ale za to wykorzystam regujację napięć odniesienia z opisaneto tam generatora. Jako prostownik WN zastosuje zwykłą diodę WN z TV typu TV18-03 lub gdy to nie spisze się poprawnie dam lmpę EY. Przystępuję do pracy...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Uważaj by na S1 lampy kluczujšcej w twojej przetwornicy był zawsze sygnał z generatora, bo inaczej nie pojawi się minus na S1 i po lampie. Konstrukacja z tego Radioamatora to nic odkrywczego. Jest to zwykły układ odchylania poziomego od TV.
Masz kondensator W.N. do filtracji ? Jest to niestety niezbędne w twioim układzie. W TV robi się to na pojemnoci wewnętrznej kinsekopu, ale tu tak nie da rady.
Masz kondensator W.N. do filtracji ? Jest to niestety niezbędne w twioim układzie. W TV robi się to na pojemnoci wewnętrznej kinsekopu, ale tu tak nie da rady.
-
- 6250...9374 posty
Kondensatora jeszcze nie szukałem ale coś sie zlepi z kilku. Jak narazie zlutowałem generator na 4011, działa pięknie ale oczywiście spalił się tranzystor kluczujący! Musze chyba zainwestować w coś naprawde mocnego bo mój IRFBE30 nie dał sobie rady choć miał 4,2A... No chyba że zrobie ciut inny generator (naprzemienny) na TL494 i 2xBUZ11, dreny połączę razem i dopiero na cewkę albo nawine 2 takie same uzwojenia i dopiero. Na każdy tranzystor pójdzie wtedy połowa z częstotliwości niż normalnie. Mam cosik takiego w świetlówce i działa pięknie
Panowie masakra totalna, Wy przynajmniej macie zasilanie z oscyloskopów a ja nie wiem czy to w ogóle da coś na mojej lampie. Aj trudno kupie się następne tranzystory.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Zasilanie to rzecz najprostsza. Tranzystor padł, bo pewnie wykończyły go przepięcia. Daj neonówkę równolegle do uzwojenia pierwotnego trafa W.N. Jak ten tranzystorek nie ma diody wewnštrz to dolutuj jakš szybkš diodę między drenem i ródłem (katoda do drenu, anoda do ródła). Daj mniejszš częstotliwoć niż 15625Hz, bo inaczej będzie ok. 10KV na wtórnym. Na pierwotnym nawiń ok 30 zwojów, bo to ma dać ok. 5-6KV na wtórnym. Jak potrzeba Ci silny tranzystor to kup IRFZ44 (Id=50A Uds=50V).
-
- 6250...9374 posty
Dobra zrobiłem przetworniczke, jako klucz dałem ruski tranzystor KT808A, jaki trafo dałem TVL60 z Veli i układ potencjometrów z układu z Radioelektronika. Musze powiedzieć że coś zielonego sie pojawiło na ekranie
Ale nie jest to kropka lecz coś w stylu wypełnionej literki D. Gdy kręcę potencjometrempołączonym najbliżej masy to się rozjaśnia i zciemnia natomiast kręcąc resztą potów nic sie nie dzieje...
To jak prawidłowy obraz, wydaje mi się że nie za bardzo, powinna być kropka. Spróbuję jeszcze zwiększyć napięcie wyjściowe.

To jak prawidłowy obraz, wydaje mi się że nie za bardzo, powinna być kropka. Spróbuję jeszcze zwiększyć napięcie wyjściowe.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Obraz masz raczej dobry. Zwykle jest włanie co w stylu literki D. Musisz silniej zaogniskować wišzkę. Musisz dobrać właciwe napięcie na S3. Przy silnym skupieniu wišzki uzyskasz włanie co w stylu kropki. Swojš przetwornicę powiniene jako zaekranować w jakim metalowym pudełku, które dołšczysz do masy.
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 6250...9374 posty
Co do podstawy to ja już mam
Zrobiłem z porządnej dechy, przednia ścianka z wyciętym okrągłym, 13cm otworem i przykręcona doń lapma a z tyłu potężne trafo z jakiegoś Mazura... Generator do zasilania lampy zmontowałem na kawałku oryginalnej płytki z Veli (razem z metalowym ekranem oczywiście). Jeszcze sprawdzę moją drugą lampę i potem zaczne myśleć co dalej, od czego zacząć. Chyba będzie trzeba od odchylania żeby uzyskać rastro a potem już mam nadizeje z góreczki. A u Ciebie jak wygląda sprawa?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Teraz mam dożo mniej czasu wolnego. Zamierzam zrobić solidne chassis razem z mojš 8Ł029. Generatory będš z układu Alka. Wzmacniacz wizji zrobię na 6P15P. Może za mocna, ale sobie poradzi. Separator impulsów synchronizacji taki jak podałem kiedy. Bloki w.cz. tak jak opisałem z Neptuna. Brak mi sensownego stopnia końcowego odchylania, ale co się wymyli. Może i z pentodš, ale to marny pomysł. Najpierw faktycznie pozyskamy raster, potem zaczniemy eksperymenty z podaniem treci obrazu i spróbujemy dostroić generatory odchylania. Liniowć zrobimy wczeniej z oscyloskopem.
Parę uwag dla Ciebie:
-lampę oscyloskopowš należy zaekranować, ekran dajesz do masy, albo do dużego napięcia dodatniego. Ja dam ekran a dodatni potencjał.
-transformator sieciowy powinien być ułożony w osi magnetycznej z lampš oscyloskopowš, czyli rodek kolumny rodkowej trafa powinien się pokryć ze rodkiem lampy. Zniweluje to skutki działania zmiennego pola od trafka.
-Jak wykonałe układ tej swojej przetwornicy ? Pewnie zasilasz jš z żarzenia i podajesz na niš pršd ok. 2A. To dużo. Możesz zrobić inaczej. Wykonać układ odchylania poziomego np. taki jak w Veli. Zamiast BU407D dać BU508D i wtedy zasilać układ przetwornicy napięciem anodowym. To dużo sensowniejsze. Pamiętaj, że nawet w swojej przetwornicy powiniene dać diodę usprawniajšcš i kondensator ok. 47nF między kolektorem i emiterem tranzystora kluczujšcego.
-pamiętaj o zakłóceniach impulsowych jakie mogš latać od tej przetwornicy przez zasilanie i nie tylko.
Parę uwag dla Ciebie:
-lampę oscyloskopowš należy zaekranować, ekran dajesz do masy, albo do dużego napięcia dodatniego. Ja dam ekran a dodatni potencjał.
-transformator sieciowy powinien być ułożony w osi magnetycznej z lampš oscyloskopowš, czyli rodek kolumny rodkowej trafa powinien się pokryć ze rodkiem lampy. Zniweluje to skutki działania zmiennego pola od trafka.
-Jak wykonałe układ tej swojej przetwornicy ? Pewnie zasilasz jš z żarzenia i podajesz na niš pršd ok. 2A. To dużo. Możesz zrobić inaczej. Wykonać układ odchylania poziomego np. taki jak w Veli. Zamiast BU407D dać BU508D i wtedy zasilać układ przetwornicy napięciem anodowym. To dużo sensowniejsze. Pamiętaj, że nawet w swojej przetwornicy powiniene dać diodę usprawniajšcš i kondensator ok. 47nF między kolektorem i emiterem tranzystora kluczujšcego.
-pamiętaj o zakłóceniach impulsowych jakie mogš latać od tej przetwornicy przez zasilanie i nie tylko.
-
- 6250...9374 posty
Więc tak: wiem że lampa ma być zaekranowana, jest na niej metalowy "turban", wiem że trzeba to umasić. Trafo możliwe że dobrze przykręciłem a co do przetwornicy to narazie faza przejściowa, tak asilana będzie z żarzenia ale zrobię coś mniej piszczącego i bardziej wydajnego jak będie więcej czasu, może w wakacje
. Diode wiem że muszę dać do tranzystorka, a może to poprawi działanie... Jak narazie muszę jeszcze sprawdzić działanie mojej dwustrumienowej B16S22. Ostatnio nic nie robie bo składałem Pionierka, udało mi się więc z tym TV też musi wyjść
Mam pytanie: miałbyś może albo Ty Alku opis do tej waszej lampy obrazowej? Tak sie składa że mam coś takiego w oscyloskopie.
Pozdro

Pozdro
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 6250...9374 posty