Toroidalne rdzenie proszkowe

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Toroidalne rdzenie proszkowe

Post autor: Romekd »

Drodzy Koledzy, nie ma co czepiać się słówek i wzajemnie o coś oskarżać. O kondensatorze włączonym szeregowo z miernikiem RLC nie wspomniałem, gdyż jego obecność znowu wydawała mi czymś oczywistym. Mierniki RLC różnie mogą reagować na obecność składowej stałej napięcia na swoim wejściu. Jedne się zatrzymują (następuje zamrożenie wskazań) inne wyświetlają w takiej sytuacji wartość "zero", a jeszcze innym nie robi to żadnej różnicy. Miałem na warsztacie nawet taki miernik, w którym można było zadać jakieś napięcie polaryzujące np. kondensator, by mierzyć jego parametry z konkretnym napięciem stałym na wyprowadzeniach. Przecież gdybym narysował stopień z lampą elektronową, w którym występowałoby dość spore napięcie anodowe, i nie narysował bym kondensatora separującego wyjście od miliwoltomierza (np. przy pomiarach szumu), to obeznani z lampami taki kondensator na pewno by użyli... Mamy dzisiaj piękną pogodę, przynajmniej w Zawierciu, więc niepracującym polecam spacer na świeżym powietrzu, na wystudzenie emocji... :wink: Później proponuję kontynuować dyskusję o różnych rdzeniach proszkowych, a może i ferrytowych, by porównać właściwości jednych do drugich.

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Wracając do tematu to dzisiaj postanowiłem wykonać pomiar wartości Al i indukcyjności popularnych toroidalnych rdzeni proszkowych stosowanych powszechnie w zasilaczach komputerów klasy AT i ATX. W tym celu nawinąłem 15 zwojów przewodu telefonicznego na rdzeń o średnicy zewnętrznej 27 mm. Pierwszy pomiar testerem elementów T4 zakupionym na Temu wykazał indukcyjność około 10 μH. Drugi pomiar polegał na pomiarze częstotliwości rezonansu prostego generatora tranzystorowego LC zawierającego kondensator foliowy o pojemności 10 nF. Po obliczeniu wyszła indukcyjność ok. 19 μH. Znając liczbę zwojów i indukcyjność można wyliczyć stałą Al. Wynosi ona około 84nH.

pomiar_l1.jpg
pomiar_l2.jpg
pomiar_l3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Kolegi tester jak widzę mierzy lepiej niż mój, względnie poprawnie.
Wynik też jest mniej więcej zgodny z uzyskanymi wynikami przeze mnie, które zamieściłem w tabeli na poprzedniej stronie.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,