ZG15C
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 2500...3124 posty

ZG15C
Witam,
Planuję w najbliższym czasie remont i przywrócenie sprawności tytułowemu zestawowi głośnikowemu - ZG15C. Kolumny chcę naprawić, gdyż pasują mi rozmiarowo (są nie duże) i nie mam konieczności korzystania z niczego o większej mocy. Co wstępnie wiem i co trzeba zrobić:
-Jedna jest uszkodzona - co dokładnie padło nie wiem, obstawiam któryś z głośników, najpewniej wysokotonowy, będzie pewnie trzeba wymienić.
-Wygłuszenie - oryginalnie była tam gąbka, teraz został tylko pył, który wysypuje się z obudowy, więc to też wymaga wymiany.
-Kable - moje przez poprzedniego właściciela zostały połatane taśmą, do tego połamane i kruszące się w kilku miejscach, więc zdecydowanie trzeba wymienić, może dla wygody użytkowania dorobię terminale.
-Z zewnątrz mają trochę rys i drobne ubytki w obudowie. Co z tym zrobię jeszcze nie wiem, nie jest to też jakaś super ładna wersja tych kolumn, więc może je czymś okleję lub pomaluję... Zobaczymy.
Oryginalnie nie ma zwrotnic, głośniki wysokotonowy jest podpięty przez kondensator. Zastanawiam się nad ewentualnym dobudowaniem zwrotnicy - nawijanie cewek mi nie straszne a kondesatorów foliowych o pojemnościach w uF jeszcze trochę mam.
Moje kolumny to wersja 8 omów. O zwrotnicach do nich niewiele w sumie się przewija, gdyż występowały fabrycznie tylko w jednej wersji tych zestawów. A z tego co znalazłem to zwrotnica nie jest tam zaprojektowana idealnie, są głosy że nie warto jej dobudowywać.
Moje doświadczenie odnośnie zwrotnic jest niewielkie, nie ukrywam że to dla mnie dość nowe zagadnienie. Dlatego liczę na wypowiedzi bardziej doświadczonych osób, może ktoś miał kiedyś podobne kolumny i też myślał nad zwrotnicami do nich?
Pozdrawiam,
A.
Planuję w najbliższym czasie remont i przywrócenie sprawności tytułowemu zestawowi głośnikowemu - ZG15C. Kolumny chcę naprawić, gdyż pasują mi rozmiarowo (są nie duże) i nie mam konieczności korzystania z niczego o większej mocy. Co wstępnie wiem i co trzeba zrobić:
-Jedna jest uszkodzona - co dokładnie padło nie wiem, obstawiam któryś z głośników, najpewniej wysokotonowy, będzie pewnie trzeba wymienić.
-Wygłuszenie - oryginalnie była tam gąbka, teraz został tylko pył, który wysypuje się z obudowy, więc to też wymaga wymiany.
-Kable - moje przez poprzedniego właściciela zostały połatane taśmą, do tego połamane i kruszące się w kilku miejscach, więc zdecydowanie trzeba wymienić, może dla wygody użytkowania dorobię terminale.
-Z zewnątrz mają trochę rys i drobne ubytki w obudowie. Co z tym zrobię jeszcze nie wiem, nie jest to też jakaś super ładna wersja tych kolumn, więc może je czymś okleję lub pomaluję... Zobaczymy.
Oryginalnie nie ma zwrotnic, głośniki wysokotonowy jest podpięty przez kondensator. Zastanawiam się nad ewentualnym dobudowaniem zwrotnicy - nawijanie cewek mi nie straszne a kondesatorów foliowych o pojemnościach w uF jeszcze trochę mam.
Moje kolumny to wersja 8 omów. O zwrotnicach do nich niewiele w sumie się przewija, gdyż występowały fabrycznie tylko w jednej wersji tych zestawów. A z tego co znalazłem to zwrotnica nie jest tam zaprojektowana idealnie, są głosy że nie warto jej dobudowywać.
Moje doświadczenie odnośnie zwrotnic jest niewielkie, nie ukrywam że to dla mnie dość nowe zagadnienie. Dlatego liczę na wypowiedzi bardziej doświadczonych osób, może ktoś miał kiedyś podobne kolumny i też myślał nad zwrotnicami do nich?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
taipan3
- 1250...1874 posty

Re: ZG15C
Ja regenerowałem dwie pary kolumn, innych co prawda. Dwie a właściwie trzy uwagi. Do rozważenia wklejenie listew żeby dodatkowo usztywnić konstrukcje.
Wypełnienie , o zgrozo widziałem filmiki że używali wełny mineralnej, ja używałem gąbki i wełny owczej.
Trzeci punkt bardzo ważny a często się o nim zapomina , uszczelnienie głośników. Ja bym delikatnie przefrezowal obudowę w miejscu gdzie są głośniki, uzupełnił ubytki i dał uszczelka z gąbki.
Jak to wiesz to przepraszam że pouczam
Wypełnienie , o zgrozo widziałem filmiki że używali wełny mineralnej, ja używałem gąbki i wełny owczej.
Trzeci punkt bardzo ważny a często się o nim zapomina , uszczelnienie głośników. Ja bym delikatnie przefrezowal obudowę w miejscu gdzie są głośniki, uzupełnił ubytki i dał uszczelka z gąbki.
Jak to wiesz to przepraszam że pouczam
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Takiego typu głośniki wysokotonowe tam są- wymienić parę
[attachment=0]Zrzut ekranu 2026-05-01 235212.png[/attachment]
Przede wszystkim największym dziadostwem późnych ZG15C jest brak filtra dolnoprzepustowego dla GDN-a.
Starsze wersje miały normalne zwrotnice......bym odtworzył oryginalny projekt Tonsila.
Takiego typu głośniki wysokotonowe tam są- wymienić parę
[attachment=0]Zrzut ekranu 2026-05-01 235212.png[/attachment]
Przede wszystkim największym dziadostwem późnych ZG15C jest brak filtra dolnoprzepustowego dla GDN-a.
Starsze wersje miały normalne zwrotnice......bym odtworzył oryginalny projekt Tonsila.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Krasul
- 375...499 postów

Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
-
Krasul
- 375...499 postów

-
Olkus
- 2500...3124 posty

Wełny mineralnej nie mam, więc pewnie jak w oryginale będzie gąbka. Chyba, że polecacie coś innego.
O uszczelnieniu głośników faktycznie nie myślałem, z frezowaniem może być gorzej ale może podkleję np. filc.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Krasul
- 375...499 postów

-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Ten kondensator to właśnie zwrotnica, więc technicznie rzecz biorąc zwrotnica jest, a Ty chcesz ją rozbudować.Olkus pisze: pt, 1 maja 2026, 20:51 Oryginalnie nie ma zwrotnic, głośniki wysokotonowy jest podpięty przez kondensator.
Ale nie piszę tylko po to, żeby się czepiać definicji, tylko żeby się zastanowić, czy taka operacja ma sens.
Po pierwsze trzeba by zobaczyć na charakterystykę GDNa. Czy ma naturalny spadek w okolicach częstotliwości nadającej się na podział, czyli czy jest szansa, że do końca pasma będzie promieniować w miarę szerokim kątem oraz czy nie ma w tym rejonie jakichś przykrych rezonansów.
Są głośniki niskośredniotonowe zaprojektowane właśnie do pracy w takich warunkach, które nie wymagają żadnej dodatkowej filtracji i grają bardzo ładnie bez żadnych dodatkowych elementów.
Co do części wysokotonowej, to znów trzeba zerknąć w dokumentację i zobaczyć jak stromy spadek filtra jest potrzebny, aby przy częstotliwości zadanej naturalnym spadkiem GDNa rezonans GDW był dostatecznie stłumiony. Czasem można uzyskać to filtrem pierwszego rzędu (jeden kondensator), czasem dobry efekt może dać dodatkowy obwód wypłaszczający rezonans GDW. Do tego typu konstrukcji wybiera się raczej duże GDW o niskim i/lub dobrze stłumionym rezonansie, więc może się okazać, że pojedynczy kondensator będzie w sam raz.
Nie mam jakiejś wielkiej wprawy w głośnikach, ale słyszałam kilka konstrukcji zbudowanych właśnie tak - na jednym kondensatorze - które grały naprawdę bardzo dobrze. Na przykład https://www.humanspeakers.com/e/epi200.htm
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

O to, to. I jeśli kolumnę robili ludzie znający się na rzeczy, a nie kowal z piekarzem to właśnie takie głośniki trafiały do (uproszczonych) zestawów dwudrożnych z jednym tylko kondensatorem.Ola Boga pisze: sob, 2 maja 2026, 11:53 Są głośniki niskośredniotonowe zaprojektowane właśnie do pracy w takich warunkach, które nie wymagają żadnej dodatkowej filtracji i grają bardzo ładnie bez żadnych dodatkowych elmentów.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Jakby co, to mam na zbyciu jedną sztukę ZG15C. Ostatni raz podłączana około 2010 roku - wtedy działała, więc prawdopodobnie jest sprawna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
W praktyce jest.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
W ten sposób można tworzyć zespoły głośnikowe jedynie z prostymi konstrukcyjnie głośnikami, czyli np. takimi niskotonowym lub nisko-średniotonowym oraz głośnikiem wysokotonowym, w których impedancja (tych pierwszych) wraz ze wzrostem częstotliwości szybko wzrasta i dodanie drugiego, poszerzającego pasmo od góry głośnika, włączonego przez kondensator, będący jedynym elementem zwrotnicy, nie powoduje spadku impedancji całego zestawu poniżej nominalnej wartości dla górnej części pasma akustycznego. Gdyby w roli głośnika niskotonowego lub nisko-średniotonowego użyć przetwornika o bardziej skomplikowanej budowie, np. zawierającego pierścień miedziany (zworę) w układzie magnetowodu, to w zakresie wyższych częstotliwości impedancja takiej kolumny mogłaby wykazywać znaczny spadek, przez co mogłaby ona przeciążać współpracujący z nią wzmacniacz.zjawisko pisze: sob, 2 maja 2026, 12:08O to, to. I jeśli kolumnę robili ludzie znający się na rzeczy, a nie kowal z piekarzem to właśnie takie głośniki trafiały do (uproszczonych) zestawów dwudrożnych z jednym tylko kondensatorem.Ola Boga pisze: sob, 2 maja 2026, 11:53 Są głośniki niskośredniotonowe zaprojektowane właśnie do pracy w takich warunkach, które nie wymagają żadnej dodatkowej filtracji i grają bardzo ładnie bez żadnych dodatkowych elementów.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Romekd
- moderator
Tak, wszystko się zgadza, z tym że Ty pisałeś o uproszczonych zestawach głośnikowych, a ja o uproszczonych pod względem konstrukcji samych głośnikach...
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Krasul
- 375...499 postów

Co ciekawe, nawet w przypadku, gdy głośniki niskotonowe nie posiadają miedzianych zwojów zwarciowych Faradaya na rdzeniach obwodów magnetycznych a jedynie ich charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości została wyrównana w obszarze przyrostu pochodzącego od składowej reaktancyjnej cewki głośnika przy pomocy obwodu kompensacyjnego Zobla, można to niekorzystne w większości przypadków zjawisko wykorzystać montując w dwudrożnym czteroomowym zestawie głośnikowym ośmioomowy głośnik wysokotonowy i projektując zwrotnicę w taki sposób aby moduł impedancji poza obszarem rezonansów głośników niskotonowych pracujących w obudowie typu basrefleks przyjmował wartości w otoczeniu czterech omów:

https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=38517
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=38517