Radio Juwel 1956r. Potrzebna pomoc.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3 posty
Radio Juwel 1956r. Potrzebna pomoc.
Potrzbuję pomocy, odnośnie odbiornika Juwel z 1956r. Gra ładnie, ale słychać "buczenie" lamp, czy da się to jakoś usunąć? Proszę również o informacje ile takie radio może być warte, bo w katalogu http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/juwel.htm znalazłem cenę . Cena: 3400zł (1958rok), ale wierzyć mi się nie chce, a chciałbym to radio sprzedać, ma nawet orginalne pudełko. Proszę o odpowiedź. moria1 [/b]
Pilut Radosław 

-
- moderator
Re: Radio Juwel 1956r. Potrzebna pomoc.
Prawdopodobnie wystarczy wymienić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu (bardziej prawdopodobne), albo urwał się ekran jakiegoś kabla w części m.cz. (mniej prawdopodobne).moria1 pisze:Potrzbuję pomocy, odnośnie odbiornika Juwel z 1956r. Gra ładnie, ale słychać "buczenie" lamp, czy da się to jakoś usunąć?
IMO nie więcej niż 200 - 300zł, może trochę więcej jak jest w stanie idealnym.moria1 pisze:Proszę również o informacje ile takie radio może być warte, bo w katalogu http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/juwel.htm znalazłem cenę . Cena: 3400zł (1958rok), ale wierzyć mi się nie chce, a chciałbym to radio sprzedać, ma nawet orginalne pudełko. Proszę o odpowiedź. moria1 [/b]
-
- 3125...6249 postów
Zwróć uwagę, że jest to cena, która obowiązywała w 1958 roku a nie obecnie.moria1 pisze:Cena: 3400zł (1958rok), ale wierzyć mi się nie chce...
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Ale 3400zł to w 1958r. było dużo pieniędzy...gsmok pisze:Zwróć uwagę, że jest to cena, która obowiązywała w 1958 roku a nie obecnie.moria1 pisze:Cena: 3400zł (1958rok), ale wierzyć mi się nie chce...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 3 posty
Buczenia nie dało się usunąć w powyższy sposób, nie słychać go z głośników tylko z wnętrza radia, tak jakby transformator, ale uaktywnia się gdy lampy się rozgrzeją, może ktoś coś poradzitszczesn pisze:Prawdopodobnie wystarczy wymienić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu (bardziej prawdopodobne), albo urwał się ekran jakiegoś kabla w części m.cz. (mniej prawdopodobne).moria1 pisze:Potrzbuję pomocy, odnośnie odbiornika Juwel z 1956r. Gra ładnie, ale słychać "buczenie" lamp, czy da się to jakoś usunąć?

Pilut Radosław 

-
- 250...374 postów
Juwel 2 ma rozbudowane trafo po stronie pierwotnej - sprawdź czy przełącznik po stronie pierwotnej jest właściwie ustawiony (na właściwe napięcie). Potem wyjąłbym lampę prostowniczą (EZ80) i sprawdził, czy dalej brzęczy (to by pozwoliło sprawdzić trafo od strony zasilacza anodowego). Potem sprawdziłbym uzwojenie żarzenia - np przez kolejne wyjmowanie lamp i sprawdzenie czy brzęczenie nie ustanie (może któraś lampa przeciąża uzwojenia żarzenia trafa).
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 3 posty
To radio to "Juwel", a nie "Juwel 2", czy powyższa rada znajdzie zastosowanie również do tego modelu? Czy można tak bez problemu wyjmować lampy i włączać radio ( nie jestem elektronikiem) ? Pozdrawiam.ampliman pisze:Juwel 2 ma rozbudowane trafo po stronie pierwotnej - sprawdź czy przełącznik po stronie pierwotnej jest właściwie ustawiony (na właściwe napięcie). Potem wyjąłbym lampę prostowniczą (EZ80) i sprawdził, czy dalej brzęczy (to by pozwoliło sprawdzić trafo od strony zasilacza anodowego). Potem sprawdziłbym uzwojenie żarzenia - np przez kolejne wyjmowanie lamp i sprawdzenie czy brzęczenie nie ustanie (może któraś lampa przeciąża uzwojenia żarzenia trafa).
Pilut Radosław 

-
- moderator
Praktycznie zawsze tak. Najwyżej efekty mogą być dziwne :)moria1 pisze: Czy można tak bez problemu wyjmować lampy i włączać radio
A to może lepiej oddaj radio fachowcowi? Bo do tego i trochę wiedzy z praktyką jest niezbędne, zwłaszcza jak uszkodzenie jest nieoczywiste, a i wbrew pozorom łatwo zepsuć trochę rzeczy, zwłaszcza w lampowych urządzeniach.moria1 pisze: ( nie jestem elektronikiem) ? Pozdrawiam.