Uruchomienie produkcji lamp przez toroidy.pl
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
mak222
- 375...499 postów

Uruchomienie produkcji lamp przez toroidy.pl
Dzisiaj trafiłem na takiego niusa, najpierw myślałem że to pozostałość
żartu primaaprilisowego, ale jednak nie.
Ciekawe na jaką skalę to będzie i jakie ceny.
Ktoś coś wie o tym przedsięwzięciu? Może Alek?
Marek
żartu primaaprilisowego, ale jednak nie.
Ciekawe na jaką skalę to będzie i jakie ceny.
Ktoś coś wie o tym przedsięwzięciu? Może Alek?
Marek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Alek
- 1875...2499 postów

Re: Uruchomienie produkcji lamp przez toroidy.pl
O przedsięwzięciu oczywiście doskonale wiem, ale uprzejmie informuję, że nie należy się spodziewać mojego komentarza w tej sprawie.
-
mak222
- 375...499 postów

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. A powodów mogę się tylko domyślać.Alek pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 10:03 O przedsięwzięciu oczywiście doskonale wiem, ale uprzejmie informuję, że nie należy się spodziewać mojego komentarza w tej sprawie.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

-
zjawisko
- 1250...1874 posty

Czyli mamy:
-triodę 300B
-wskaźnik dostrojenia 6E5S
-lampę prostowniczą
Ciekawe czy dojdą do tego również jakieś typowe novale. No i ofc. trzymam kciuki za żywotność tego projektu oraz znośne ceny detaliczne.
-triodę 300B
-wskaźnik dostrojenia 6E5S
-lampę prostowniczą
Ciekawe czy dojdą do tego również jakieś typowe novale. No i ofc. trzymam kciuki za żywotność tego projektu oraz znośne ceny detaliczne.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Przy tym zaangażowanym kapitale nie wiem czy będą ceny detaliczne. Chyba, że ktoś dokłada kolejne pieniądze, bo od opracowania technologii do produkcji seryjnej droga jest daleka.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Co do tlenku cynku i podobnych(wilemit) w lampie 6E5S byłbym sceptyczny, pamiętam masakrycznie niską trwałość EM1/EM4 czy wcześniejszych AM1/AM2.....w radiach nieomal zawsze trupy.
Tak samo byle jakie były EM34 i EM35, rosyjskie 6E5S były naprawdę długowieczne, do tego są obecnie dość tanie bo je klepano do końca istnienia ZSRR.
Kiedyś czytałem o EM84 słowackiej firmy JJ.....ponoć to rebrandowane NOS-y TESLA, Kolega RomekD kiedyś pokazał wzmacniacz na 300B gdzie chyba te EM84 też były.
Również chińskie 6E2 mogące pracować po drobnych zmianach(są czulsze) zamiast EM844 choć tanie, to dostają bardzo szybko brzydkie cienie na luminoforze.
Mam dwie mało używane 6E2 i cztery NOS-y.
Niestety nadal lampy rosyjskie i chińskie wygrywają w przedbiegach z nawet NOS-ami RFT czy innymi a co dopiero z tymi nowymi, co mają być robione w Polsce
Co do tlenku cynku i podobnych(wilemit) w lampie 6E5S byłbym sceptyczny, pamiętam masakrycznie niską trwałość EM1/EM4 czy wcześniejszych AM1/AM2.....w radiach nieomal zawsze trupy.
Tak samo byle jakie były EM34 i EM35, rosyjskie 6E5S były naprawdę długowieczne, do tego są obecnie dość tanie bo je klepano do końca istnienia ZSRR.
Kiedyś czytałem o EM84 słowackiej firmy JJ.....ponoć to rebrandowane NOS-y TESLA, Kolega RomekD kiedyś pokazał wzmacniacz na 300B gdzie chyba te EM84 też były.
Również chińskie 6E2 mogące pracować po drobnych zmianach(są czulsze) zamiast EM844 choć tanie, to dostają bardzo szybko brzydkie cienie na luminoforze.
Mam dwie mało używane 6E2 i cztery NOS-y.
Niestety nadal lampy rosyjskie i chińskie wygrywają w przedbiegach z nawet NOS-ami RFT czy innymi a co dopiero z tymi nowymi, co mają być robione w Polsce
-
taipan3
- 1250...1874 posty

Jakby to była moja produkcja to bym wypuścił ECC83, 6SN7 oraz El34. Tylko czy lampy z współczesnej produkcji zostaną uznane za audiofilskie rarytasy ?
Ciekawy jestem cen 300b, ale myślę że tanio nie będzie.
Ciekawy jestem cen 300b, ale myślę że tanio nie będzie.
-
traxman
- 25...49 postów

Przy niewielkiej skali produkcji wg mnie nie warto pchać się w typowe lampy. 300B, 2A3, PX25, 6B8G i odpowiednia legenda, będzie chyba bardziej uzasadniona ekonomicznie. Lepiej sprzedać jednego Bentleya niż 100 Dacii?
-
BenK
- 25...49 postów

Oczywiscie szczegolnie jak zaczniesz te Dacie recznie skladac (i tak beznadziejnie jak Bentleye),traxman pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 20:37 Przy niewielkiej skali produkcji wg mnie nie warto pchać się w typowe lampy. 300B, 2A3, PX25, 6B8G i odpowiednia legenda, będzie chyba bardziej uzasadniona ekonomicznie. Lepiej sprzedać jednego Bentleya niż 100 Dacii?
ale z drogimi lampami bedzie podobnie na tzw."zachodzie " made in poland brzmi tak samo jak made in china (a nawet gorzej)
Chinskie 300B jakos przesadnie zabojczej ceny nie maja od 160 £ za pare -tlumaczac -2 dni pracy netto na minimalnej
IMVHO jedyne co warto wytwarzac to wszelakie lampy wyswietlajace: nixie, panaplexy, vfd, czy nawet numitrony.
Przez ostatnie 10 lat tylko te lampy znaczaco (x4-5) podrozaly cala reszta stoi w miejscu a nawet potaniala
O ile jeszcze kilka lat temy uzywane ECC83 Mullarda (yellow print, blackburn factory, long plate) na pniu schodzily po 80£ sztuka to teraz po 80 £ to wisza na ofertach dlugo.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Obawiam się, że ten rynek jest jednak bardzo płytki. Po tym jak garstka miłośników starych mierników i retro zegarków nakupiłaby na zapas to interes by się nagle urwał. Gdyby było inaczej to w Chinach już dawno by hulała fabryka nixieBenK pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 21:18 IMVHO jedyne co warto wytwarzac to wszelakie lampy wyswietlajace: nixie, panaplexy, vfd, czy nawet numitrony.
Przez ostatnie 10 lat tylko te lampy znaczaco (x4-5) podrozaly cala reszta stoi w miejscu a nawet potaniala
-
BenK
- 25...49 postów

Generalnie to jest plytki rynek byla jakas taka "faza" na wzmacniacze lampowe jakies 20 lat temu. Bylo minelo jak sie ostatnio spytalem mojej 40-to letniej corki czy nie chca wzmacniacza lampowego to sie spytala czy to cos do komputera (sic!)
Chinczycy produkuja lampy na oprzyrzadowaniu "skads" nabytym jak zdobeda osprzet do produkcji nixie to beda pykac nixie.
Odchodzac lekko od topicu generalnie w UK moda na posiadanie HiFi (jakiegokolwiek) minela.
Oczywiscie sa fanatycy dla ktorych produkuje sie jakies HI ENDY ale to wszysko manufaktura i jakis promil rynku.
Chinczycy produkuja lampy na oprzyrzadowaniu "skads" nabytym jak zdobeda osprzet do produkcji nixie to beda pykac nixie.
Odchodzac lekko od topicu generalnie w UK moda na posiadanie HiFi (jakiegokolwiek) minela.
Oczywiscie sa fanatycy dla ktorych produkuje sie jakies HI ENDY ale to wszysko manufaktura i jakis promil rynku.
-
ECL86
- 50...74 posty

Rychło w czas.
Pisałem już o tym prawie rok temu:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=433944#p433944
Alek pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 10:03 O przedsięwzięciu oczywiście doskonale wiem, ale uprzejmie informuję, że nie należy się spodziewać mojego komentarza w tej sprawie.
A jak układa się współpraca z naszym byłym forumowiczem, kubafantem, jeśli można zapytać oczywiście?
-
ECL86
- 50...74 posty

No i wszystko jasne, gdyby nie kasa z unii prawdopodobnie nie byłoby tematu...
Ja bardziej obstawiałem na współpracę z wojskiem itp. tematy, aczkolwiek jest to możliwe tylko o tym nie wiemy
Ostatnio zmieniony śr, 29 kwietnia 2026, 01:07 przez ECL86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Mnie się wydaje, że przyczyna jest bardziej prozaiczna. ECC83 to bardzo zaawansowana konstrukcja w porównaniu do 300B, dzieli je wiele lat rozwoju technologii. W moim katalogu ECC83 jest zaliczona do grupy lamp najnowocześniejszych, podczas gdy 300B jest opisana jako lampa starego typu.taipan3 pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 18:19 Jakby to była moja produkcja to bym wypuścił ECC83, 6SN7 oraz El34. Tylko czy lampy z współczesnej produkcji zostaną uznane za audiofilskie rarytasy ?
Na początku produkcji lepiej wziąć się za projekt prostszy do wykonania.