Prosty filtr 19 kHz

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Prosty filtr 19 kHz

Post autor: atom1477 »

Do pomiaru cewek też można tak zrobić. Tylko cewki trzeba podłączać szeregowo, a dodatkowo zadbać żeby ich strumienie magnetyczne się nie dodawały.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Zrobiłem małe porównanie pomiarów testera z mostkiem RLC. Elementy mierzone to kondensator ceramiczny o pojemności znamionowej 3,9nF, oraz dławik wykonany przeze mnie o indukcyjności 6mH (nie zmienia się ona o więcej niż kilka uH w zależności od częstotliwości).
sketch-1777191866831.jpg
sketch-1777191803915.jpg
sketch-1777192029767.jpg
sketch-1777192061355.jpg
Jak widać pojemność jest mierzona bardzo dobrze i odchyłki są dość niewielkie (kondensator nie zmienia swojej pojemności o więcej niż 100pF przy częstotliwościach pomiaru od 100Hz do 100kHz). Ale za to pomiar indukcyjności jest fatalny, tester zawyża rzeczywistą indukcyjność ponad dwukrotnie...

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

A tu kilka pomiarów ode mnie:
10 nF:
10 nF.jpg
1 nF:
1 nF.jpg
2.2 mH:
2,2 mH.jpg
1 mH:
1 mH.jpg
2 mH:
1 mH + 1 mH.jpg
Jak widać u mnie aż tak nie przekłamuje cewek (choć i tak dokładność pomiaru jest słaba). Natomiast pomiar "różnicowy" jest dość dokładny (cewki 1 mH + 1 mH).

Pomiar cewek i kondensatorów o większych pojemnościach jest coraz dokładniejszy więc już nie zamieszczam wyników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Ja mam taki testerek sprzed... hoho... powiedzmy 6 lat. Kupiłem go jako kit THT; zamiast przycisku ma enkoder z przyciskiem i parę bajerów. Oczywiście zdarzy mu się mieć problem z diodą germanową o dużym prądzie wstecznym lub tyrystorem wielkości pięści ale jeśli idzie o elementy RLC to raczej nie złapałem go nigdy na spektakularnej wtopie.

Ciekawostka: chwilkę używałem go z bateryjką 9 V, ale szybko stwierdziłem, iż niemal połowa pobieranej energii leci w gwizdek. Niedużo, ale jednak. Przez moment kombinowałem nad tranzystorową przetwornicą, lecz w tym samym czasie pojawiły się tanie (3 zł z groszami) moduły przetwornic zaczynające pracę od ok. 0,8 V i dające na wyjściu 5 V. Takie z gniazdkiem USB. Niby taki powerbank dla ubogich. :lol:
Dolutowałem na wejście koszyk na jednego paluszka, wylutowałem gniazdko USB, na wejście i wyjście dołączyłem małe tantale 330 uF i dolutowując równolegle rezystor do istniejącego dzielnika przeciągnąłem napięcie wyjściowe przetwornicy w okolice 5,5-5,6 V*. Stabilizator LDO na wejściu testerka robi z tego niezawodnie stabilne 5 V. Oczywiście na ekranie startowym pojawia się komunikat że bateryjka jest weak, ale całość działa bez pudła od tych 6 lat. Zarówno na ogniwie LR6 jak i akumulatorku NiMH.
Jeśli ogniwo jest rzeczywiście puste, to naprawdę tak jest, a wyświetlacz po prostu gaśnie po puszczeniu przycisku enkodera.

*tutaj gwiazdka, gdyż producent gwarantuje poprawną pracę tylko do Uwyj.= 5 V
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

:arrow: atom1477 miałem taki sam tester jak Twój, mam wrażenie że mierzył lepiej, ale piszę z pamięci... Pewnego dnia przestał działać - bez żadnej przyczyny, po prostu czarny ekran i tyle, podobnie miałem z poprzednim T7.
Pomiary cewek faktycznie wyglądają dużo lepiej niż u mnie. Nie robiłem więcej fotek ale z innym cewkami jest nie lepiej. Nie wiem w sumie skąd tak wielka różnica, te testery są dość podobne konstrukcyjnie. Natomiast na pomiar pojemności nie narzekam, tu jest OK.
:arrow: zjawisko masz jedną z lepszych wersji tego testera, z tego co się orientuję, mierzy chyba najlepiej. Ten mój w ogóle nie współpracuje z germanem a i z niektórymi tranzystorami krzemowymi i nawet małymi tyrystorami potrafi mieć problem, wszystkie poprzednie posiadane przeze mnie wypadały lepiej pod tym kątem. Za to ma wbudowany akumulator LiPO 200mAh. Miałem wcześniej dość podobny, ale bardziej prądożerny - inna przetwornica generująca napięcia do pomiaru diod zenera, tam było chyba trafo albo taki specyficzny dławik, tu jest zwykły buck. Poza tym chyba to samo i działał też lepiej niż obecny. Niestety też po jakimś czasie po prostu padł bez przyczyny.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,