Układ regulacji prądu spoczynkowego można po prostu sprawdzić bez tranzystorów mocy.
Radiatory jak przyjdą to się dowiem.
Pozdrawiam,
A.
Wzmacniacz z książeczki Valvo
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz z książeczki Valvo
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Tylko jak wzmacniacz zawiera tranzystory typu Darlingtona (w przypadku gdyby ktoś z czytelników zdecydował się na budowę tytułowej konstrukcji z tego typu tranzystorami) to wtedy obwód ujemnego sprzężenia zwrotnego jest otwarty i wtedy napięcie na wyjściu jest nieprawidłowe. Na szczęście to można łatwo rozwiązać.Olkus pisze: czw, 9 kwietnia 2026, 15:30 Układ regulacji prądu spoczynkowego można po prostu sprawdzić bez tranzystorów mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Misiek13
- 375...499 postów

To jest zupełnie inny układ niż ten co zaproponowałem. Raczej nie zapewni on odpowiedniego współczynnika temperaturowego. Są dwie istotne różnice w schemacie: inaczej wpięta dioda germanowa i inaczej wpięta baza T2. W tym układzie R20 nie ma większego sensu.Olkus pisze: wt, 7 kwietnia 2026, 22:15 Zamieszczam schemat z rozrysowanym nowym układem stabilizacji prądu spoczynkowego:
AD149_wzmacniacz.2.png
Nie wykluczam, że elementy dzielnika mogą jeszcze wymagać drobnych korekt choć jak na razie wydaje się OK.
Pomiary wkrótce, myślałem że zdążę przez święta no ale jednak nie udało mi się...
W kwestii radiatorów dla tranzystorów sterujących, kupiłem na Ali 10szt. takich jak na zdjęciu;
Screenshot_20260407-221034.AliExpress.png
Zobaczymy czy to warte tych 3zł jak do mnie dotrze![]()
Blachy nie mam by zrobić, a kupować się średnio opłaca.
Pozdrawiam,
A.
W tym układzie nie jest to możliwe. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zasilacz z odpowiednio ustawionym ogranicznikiem prądu. Ważne jest aby sprawdzić wpływ zmian napięcia zasilania na prąd spoczynkowy.Olkus pisze: czw, 9 kwietnia 2026, 15:30 Układ regulacji prądu spoczynkowego można po prostu sprawdzić bez tranzystorów mocy.
Radiatory jak przyjdą to się dowiem.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Ma oczywiście Kolega 100% racji - źle to narysowałem. Chyba jeszcze cały czas miałem w głowie stary układ i za bardzo nim się podświadomie zasugerowałem...
Poprawione, tym razem raczej wszystko dobrze: Dlaczego nie da się sprawdzić tego układu regulacji prądu spoczynkowego bez tranzystorów mocy? W aktualnej wersji tak to robiłem, napięcie dostarczane przez dzielnik było prawidłowe - tak samo to działało razem z tranzystorami mocy, sprawdzałem.
Wzmacniacz cały czas do tej pory pracował zasilany z zasilacza warsztatowego regulowanego z ograniczeniem prądowym - zawsze tak robię w uruchamianych układach o ile tylko się da.
Pozdrawiam,
A.
Poprawione, tym razem raczej wszystko dobrze: Dlaczego nie da się sprawdzić tego układu regulacji prądu spoczynkowego bez tranzystorów mocy? W aktualnej wersji tak to robiłem, napięcie dostarczane przez dzielnik było prawidłowe - tak samo to działało razem z tranzystorami mocy, sprawdzałem.
Wzmacniacz cały czas do tej pory pracował zasilany z zasilacza warsztatowego regulowanego z ograniczeniem prądowym - zawsze tak robię w uruchamianych układach o ile tylko się da.
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,