dzięki...
nie wiem od jakiej lampki są trafa tg5-46 lub tg5-53 <takie mam albo jeszcze tg2-31 albo tg2,5-2 lu Tg2,5-1> zasilanie bardziej mi pasuje 150V
jakie wartości dać alementów w sprzężeniu zwrotnym oraz katodowe i anodowe do części triodowej bo do pentodowej już napisane
TG5-46 było (i, dzięki nam, jest ) stosowane dla lampy PCL86. Nadaje się także dla ECL86,EL84,PL841 i zapewne paru innych.
TG5-53, jak zresztą na nim pisze, zastępuje TG5-46.
tak dokładnie tg 5-53 zastępuje tg5-46 będe miał drugą pcl805 bo telewizor z kolegą rozwalalismy no i chciałbym zrobić ten dwulampowy problemem będzie trafo bo nawijać nie umiem zastanawiałem się czy trafo sieciowe z odczepem na uzwojeniu pierwotnym nie mogło odegrać roli głośnikowego jest szansa na takie działanie ?
tommy 112 pisze:tak dokładnie tg 5-53 zastępuje tg5-46 będe miał drugą pcl805 bo telewizor z kolegą rozwalalismy no i chciałbym zrobić ten dwulampowy problemem będzie trafo bo nawijać nie umiem zastanawiałem się czy trafo sieciowe z odczepem na uzwojeniu pierwotnym nie mogło odegrać roli głośnikowego jest szansa na takie działanie ?
Mówisznaoddechupermanentnym?
ps. Transformator sieciowy w roli głośnikowego da Ci w najlepszym wypadku pasmo "telefoniczne". Dużo już o tym było na forum i nigdy nie wychodziło z tego nic dobrego...
Piotr pisze:Transformator sieciowy w roli głośnikowego da Ci w najlepszym wypadku pasmo "telefoniczne". Dużo już o tym było na forum i nigdy nie wychodziło z tego nic dobrego...
Jak sam się przyznałeś, rozwaliliście z kolegą TV lampowy, a więc zapewne wzbogaciłeś się o jedną PCL86. Zrób sobie więc wzmacniacz w oparciu o nią i TG5-53. Trafo sieciowe Nie Może być głośnikowym bo nie ma szczeliny, niezbędnej do pracy we wzmacniaczach Single Ended.
MichałKob pisze:Jak sam się przyznałeś, rozwaliliście z kolegą TV lampowy, a więc zapewne wzbogaciłeś się o jedną PCL86. Zrób sobie więc wzmacniacz w oparciu o nią i TG5-53. Trafo sieciowe Nie Może być głośnikowym bo nie ma szczeliny, niezbędnej do pracy we wzmacniaczach Single Ended.
wiem wiem ale ja już robiłem wzmacniacz na ecl86 (w sumie to samo co pcl) teraz chce coś innego a czy nie da się zrobić otl-a przeciwsobnego ? mam dwie takie i chce je spożytkować...
Podam parametry - dla impedancji obciążenia 600 omów mamy 6,6W przy zniekształceniach nieliniowych 1%.
Dodajmy jeszcze odstęp sygnał szum 138dB dla mocy 2W. Czułosć rzędu 0,5V.
Tylko dorobić trafo o przęłozeniu 600 omów / 8 omów i mamty całkiem niezły wzmacniacz.
PRzy mocy 10% moc dostarczana do wyjścia pewnie przekroczy 8W. A to cłąkiem sporo. Zakładając sprawnośc trafa moc wydzielana na głosnikach zmiejszy się o około 25%. [/img]
Zainteresował mnie ten projekt. Chciałbym użyć transformatorów sieciowych jako głośnikowych. Wychodzi mi, że przekładnia napieciowa takiego trafa powinna wynosić ~ 8,66 czyli potrzebuję trafa 230/26-27V. Tylko się zastanawiam jakiej powinno być mocy. Wydaje mi się, że ze względu na wymiary rdzenia i odpowiednią indukcyjność ( basy) będzie to ok. 20-25W. Czy moje rozumowanie jest słuszne?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.