Generator Philips GM2307 - Zasada działania

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Generator Philips GM2307 - Zasada działania

Post autor: szalony »

Po odjęciu tylniej ścianki urządzenie prezentuje się jak na zdjęciu. Jak widać, jest to wersja z ECH21 (prawy kubek na dole), i EBL21, co zgadza się z numerem seryjnym. To dobra informacja, bo EL3 jest dość droga (z drugiej strony ECH3 bywa tańsza od ECH21). Stan jest lepszy niż się spodziewałem. Ktoś wymienił jeden elektrolit, zmienił trzy koszulki azbestowe na termokurcze, i dolutował na stałe kabel sieciowy. EF6 ma oczywiście luźny cokół, jak każdy bocznostyk. Neonówka świeci. EBL21 zakopcona do oporu. Warto zwrócić uwagę, że generator nie posiada (fabrycznie) wyłącznika sieciowego i startuje od razu po włączeniu na sieć.

Nie bardzo mam ochotę grzebać w całości, ale odstrojenie 200Hz jest raczej elektryczne, sprawdzę na którym generatorze. Nie działa również układ z magicznym okiem (oko świeci, ale jest cały czas na minimum i generator nie reaguje na pokrętło kalibracji). Nie wykluczam, że pojemność kondensatora zmiennego może być zmieniona przez kurz między płytkami (?).

Mam pytanie odnośnie tego jak dziala układ kalibracji częstotliwości (Frequentie Ijking) z magicznym okiem EFM1, tzn. nie jestem w stanie do końca zrozumieć co on sprawdza, mimo, że zasada działania układu jest opisana. Poniżej zamieszczam tłumaczenie z serwisówki. Nie załączam jej, żeby nie obciążać serwera bo jest dostępna w 30 sekund (język niderlandzki), a schemat jest powyżej. Trzeba pamiętać, że oko EFM1 jest to oko zespolone z selektodą, przy czym siatka druga jest połączona na stałe z elektrodą odchylania, siatka 1 jest wspólna.

Aby utrzymać charakterystykę częstotliwościową w zakresie możliwe liniowym, zastosowano różne metody wprowadzania ujemnego sprzężenia zwrotnego.

1. Przez R66,R67,R24 anoda B4 (EBL21) sprzężona jest z katodą B1 (EFM1). Żądany poziom ujemnego sprzężenia zwrotnego można ustawić za mpomocą R67 (por. opis strojenia).

2. Cewka S15 [chodzi o dodatkowe uzwojenie wtórne transformatora głośnikowego - przyp. mój] poprzez R26 sprzężona jest z węzłem dzielnika R14/R15. Rezystor R15 jest mostkowany przez układ C27+R16, przez co sprzężenie zwrotne jest słabsze dla wyższych częstotliwości.

3. W położeniu przełącznika wyjścia "50V", przez A1 anoda B4 (EBL21) jest połączona poprzec C33,C32 z węzłem R14-R15.

Wskaźnik zera B1 (tj. EF6) działa, jak następuje: Napięcie siatki drugiej (EFM1 - przyp. mój) filtrowane jest przez filtr R17/C28. Przy napięciach zmiennych o częstotliwości niższej niż ok. 15kHz tłumienie nie jest wystarczającego, w wyniku czego na ekranie wskaźnika zera widoczne są duże zmiany [możliwe, że nie chodzi o ekran, a o S2, ale raczej nie]/ Potencjometrem R2 (R2+C16 włączone są równolegle do uzwojenia S6) można zmienić częstotliwość oscylacji lampy B2 (ECH21), a co za tym idzie częstotliwość produktu zdudnienia oscylatorów B2 i B3. Przy kondensatorach C1 i C2 [panel frontowy] za pomocą potencjometru R2 należy ustawić magiczne oko B1 na położenie zerowej interferencji [nie napisano, czy ma wskazywać najwęższy, czy najszerszy pasek]

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Generator Philips GM2307 - Zasada działania

Post autor: szalony »

Wkradł się czeski błąd - oczywiście B1 to EFM1, z jakiejś przyczyny numerem 1 oznaczono tą lampę.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità